Lionel Messi

Leeftijd: 36

Het laatste nieuws over Lionel Messi

Lionel Messi is een van de beste voetballers aller tijden. De Argentijnse aanvaller speelde het grootste deel van zijn carrière voor FC Barcelona, maar koos in de eindfase voor Paris Saint-Germain (2021-2023) en Inter Miami (vanaf medio 2023).

  • Messi speelt momenteel voor Inter Miami
  • De aanvaller won twaalf landstitels: tien bij FC Barcelona en twee bij PSG
  • Met de Catalanen won hij viermaal de Champions League
  • Messi werd acht keer verkozen tot beste speler ter wereld
  • Hij won in 2022 de wereldbeker met Argentinië

Clubcarrière

Messi zag op 24 juni 1987 het levenslicht in de Argentijnse stad Rosario. De zoon van Jorge Messi en Celia Cuccittini heeft een goede band met zijn familie. Dat onderstreept de aanvaller tot op de dag van vandaag door doelpunten op kenmerkende wijze op te dragen aan zijn oma, die tot haar dood altijd meeging naar wedstrijden en trainingen. Zij overleed kort voor de elfde verjaardag van de toekomstige superster.

FC Barcelona

Op vijfjarige leeftijd begon Messi met voetballen bij Grandoli FC, dat onder leiding stond van zijn vader. Op zijn zevende werd de dribbelaar opgepikt door Newell’s Old Boys. Messi ontwikkelde een bijzonder gevoel voor de Argentijnse club, maar spelen in de hoofdmacht van de club uit Rosario deed hij nooit. Op zijn dertiende maakte hij al de overstap naar FC Barcelona, al had dat enige voeten in de aarde. De Catalaanse club was onder de indruk van zijn kwaliteiten, maar had vanwege zijn tengere lichaam twijfels. Uiteindelijk kwam men alsnog een samenwerking overeen op een papieren servetje.

Messi kreeg in zijn jaren bij Newell’s Old Boys en FC Barcelona groeihormonen ingespoten. Zonder dit hulpmiddel zou de aanvaller niet langer dan 1,40 meter zijn geworden. Aan América TV liet hij later weten: “Ik injecteerde mezelf met groeihormonen toen ik klein was, één keer per nacht. Elke dag stak ik het in een been. Ik begon ermee toen ik ongeveer elf was. Eerst deden mijn ouders het, daarna ikzelf.”

In de jeugdopleiding van FC Barcelona ontpopte Messi zich tot een grote belofte. Op La Masia vormde hij een team met spelers als Cesc Fàbregas, Gerard Piqué en Víctor Vázquez. Via een aantal jeugdteams maakte de behendige Zuid-Amerikaan uiteindelijk de overstap naar de hoofdmacht van de Catalanen. Op 16 november 2003 maakte hij op zijn zestiende zijn debuut in een vriendschappelijke wedstrijd tegen FC Porto door ruim een kwartier voor tijd in te vallen.

De doorbraak

Na zijn officieuze debuut voor FC Barcelona duurde het nog een klein jaar alvorens Messi zijn officiële doorbraak beleefde. Op 16 oktober 2004 gunde trainer Frank Rijkaard de aanvaller speeltijd in de stadsderby tegen Espanyol. “Leo was enorm gretig en had totaal geen last van zenuwen”, verklaarde assistent-trainer Henk ten Cate tien jaar na dato aan weekblad Voetbal International. “Frank en ik moesten hem vaak afremmen in zijn enthousiasme, want hij wilde zichzelf nog weleens voorbijlopen.”

Messi viert een Barcelona-treffer (Pro Shots)

Messi, die in 2004 ook debuteerde in de Champions League, maakte op 1 mei 2005 zijn eerste officiële goal voor FC Barcelona. Op aangeven van de Braziliaan Ronaldinho maakte de ingevallen Argentijn de 2-0 tegen Albacete. Met zeventien jaar, tien maanden en zeven dagen werd Messi de jongste Barcelona-speler ooit die een doelpunt wist te maken in de Primera División. Het werd één van de vele records die hij wist te verslinden gedurende zijn periode in Camp Nou.

In zijn eerste seizoenen maakte Messi vooral indruk met hoogstaande acties. De Argentijn was in zijn jonge jaren in de hoofdmacht van FC Barcelona nog niet de makkelijk scorende aanvaller. In het seizoen 2005-2006 maakte hij acht goals en drie assists in 25 officiële wedstrijden, waar hij de seizoenen daarop respectievelijk zeventien en zestien officiële treffers liet aantekenen voor de Catalaanse grootmacht. Wel vestigde Messi definitief de aandacht op zich door op 11 maart 2007 een hattrick te realiseren in de beladen wedstrijd tegen Real Madrid (3-3). Ook werd hij de jongste doelpuntenmaker in El Clásico.

Nieuwe Maradona

Messi werd op jonge leeftijd al vergeleken met Diego Maradona. Die vergelijking werd op 28 april 2007 nóg sterker door misschien wel het mooiste doelpunt uit diens carrière. In de halve finale van de Copa del Rey tegen Getafe ontving Messi de bal op eigen helft, waar hij meteen twee tegenstanders omspeelde. Vervolgens begon Messi aan een lange rush, waarbij hij onderweg meerdere verdedigers en de doelman omspeelde alvorens de bal in het doel belandde. Uit analyses bleek het doelpunt bijna een kopie te zijn van het doelpunt waarmee Maradona op het WK 1986 voor Argentinië geschiedenis schreef.

Maradona won tijdens zijn carrière nooit de Ballon d’Or, aangezien alleen Europeanen in die periode in aanmerking kwamen voor de trofee. In 2008 wist zijn latere rivaal Cristiano Ronaldo de prijs voor het eerst te winnen, maar in die jaren werd hij door velen al aangemerkt als de beste speler ter wereld. Uit een peiling van de Spaanse sportkrant Marca bleek dat driekwart procent van de stemmers hem als beste speler ter wereld zag. Er ontstond zelfs een pleidooi om hem de Ballon d’Or toe te kennen, maar uiteindelijk trok Messi de verkiezing eigenhandig naar zich toe.

Een glimlach van Messi (Pro Shots)

Messi werd steeds invloedrijker voor FC Barcelona. De dribbelaar werd in december 2009 dan ook voor het eerst verkozen tot beste speler ter wereld door de Ballon d’Or voor de neus van Ronaldo weg te kapen. De Argentijn kreeg maar liefst 473 van de stemmen, waar zijn Portugese rivaal op 233 stemmen bleef steken. Ook de drie daaropvolgende seizoenen eindigde de ster van Camp Nou op het hoogste podium bij de verkiezing van France Football, destijds nog in samenwerking met de wereldvoetbalbond FIFA.

In het seizoen 2008-2009 overschreed Messi voor het eerst in zijn carrière de grens van dertig officiële goals in één seizoen. De steraanvaller maakte 38 doelpunten in 51 wedstrijden, maar al snel bleek ook dat aantal kinderspel te zijn. Messi noteerde de daaropvolgende seizoenen achtereenvolgens 47, 53, 73 en zestig doelpunten in een heel seizoen. De Zuid-Amerikaan was veelvuldig beslissend voor FC Barcelona, dat aan zijn hand ook prijs na prijs wist te winnen.

Prijzenkast in Barcelona

Messi werd als speler van FC Barcelona maar liefst tien keer kampioen van Spanje. In de titels van 2005 en 2006 had hij nog een betrekkelijk klein aandeel, maar daarna was het succes zeker op zijn naam te schrijven. In 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018 en 2019 stond de kleine Argentijn vooraan bij het in ontvangst nemen van de imposante beker. Daarnaast won Messi zeven keer de Copa del Rey (Spaanse beker) en acht keer de Supercopa (Spaanse Supercup).

Ook internationaal was het bingo voor Messi en Barcelona. In 2006 zat de Argentijn niet bij de wedstrijdselectie voor de gewonnen Champions League-finale tegen Arsenal, maar drie jaar later was ook dat aandeel groot. Messi werd in het seizoen 2008-2009 topscorer van het miljoenenbal door negen keer doel te treffen. In de finale tegen Manchester United (2-0) maakte de aanvaller een voor zijn doen ongewoon doelpunt door middels een fraaie sprong en dito kopbal doelman Edwin van der Sar kansloos te laten.

In 2011 stonden Barcelona en United opnieuw tegenover elkaar in de finale van de Champions League. In de 54ste minuut was Messi bij een 1-1 stand opnieuw Van der Sar de baas door raak te schieten, waarmee hij de uiteindelijke 3-1 overwinning inluidde. Zijn vierde Champions League-trofee won Messi in 2015 ten koste van Juventus, dat met 1-3 ten onder ging in Berlijn. Messi scoorde ditmaal niet, maar zijn goede vrienden Luis Suárez en Neymar troffen wel doel. Met de Uruguayaan en de Braziliaan vormde Messi de zogeheten MSN-voorhoede.

Als Champions League-winnaar greep FC Barcelona in 2006 zowel naast de Europese Supercup als de wereldtitel. In de drie daaropvolgende edities van beide toernooien was het wel bingo. Met Messi als steraanvaller werden die trofeeën in 2009, 2011 en 2015 aan de rijk gevulde prijzenkast toegevoegd.

Wéér een doelpunt voor Barcelona (Pro Shots)

Abrupt afscheid

Messi maakte tussen 2008-2009 en 2020-2021 steevast minimaal dertig goals per seizoen. FC Barcelona betaalde hem vorstelijk voor zijn uitstekende prestaties en gigantische commerciële waarde. In 2021 onthulde de Spaanse krant El Mundo Deportivo dat de aanvaller in 2017 een contract ter waarde van 555 miljoen euro had getekend. Die verbintenis bestond uit een jaarsalaris van 138 miljoen euro, 115 miljoen aan tekengeld en nog eens 77 miljoen aan bonussen.

Het ‘XXL-contract’ van Messi betekende ook het begin van het einde. FC Barcelona werd geconfronteerd met een gigantisch uitgavenpatroon, waarbij vooral de coronacrisis de achilleshiel aantoonde. Voor La Liga was dat aanleiding om het salarisplafond drastisch omlaag te brengen en juist in die periode stond de verlenging van zijn aflopende contract op de agenda. Na maandenlange onderhandelingen bereikten Barça en Messi een akkoord, maar vanuit de competitieorganisatie werd het nieuwe contract afgekeurd. Zelfs een salariskorting van vijftig procent (!) bleek niet toereikend om Messi te kunnen behouden.

FC Barcelona besloot noodgedwongen de stekker uit de onderhandelingen te trekken. Dit leidde tot een emotionele persconferentie, waarbij Messi al snikkend de massaal uitgerukte pers te woord stond. “Dit is voor mij zo zwaar, na al die jaren. Ik heb hier mijn hele leven gespeeld en ben er gewoon niet klaar voor om weg te gaan”, zo verklaarde Messi. “Ik was er samen met mijn familie van overtuigd dat we zouden blijven, want dit is ons thuis. Barcelona is ons thuis. Wij dachten dat we hier konden blijven. We hebben hier een geweldige tijd gehad.”

Messi, die door de coronamaatregelen zijn laatste seizoen voor lege tribunes speelde, was duidelijk over de reden van zijn afscheid: “Joan Laporta (president FC Barcelona, red.) heeft alles al gezegd. Ik heb gedaan wat ik kon doen, net als de club, maar het kon simpelweg niet door de regelgeving van La Liga. Ik wilde graag blijven, maar dat kan niet. Meer valt er niet te zeggen over alles wat er is gebeurd.”

Even wennen: Messi in PSG-tenue (Pro Shots)

Paris Saint-Germain

Messi werd in de zomer van 2021 plotseling clubloos. De Argentijnse steraanvaller werd meteen aan alle Europese topclubs gelinkt, maar al vrij snel werd duidelijk waar zijn toekomst zou liggen: Paris Saint-Germain. In tegenstelling tot veel concurrenten kon de Franse grootmacht meteen schakelen door een topcontract voor te schotelen. Bovendien waren verschillende maatjes actief in het Parc des Princes, waaronder zijn oud-teamgenoot Neymar en enkele landgenoten als Ángel Di Maria. Op 10 augustus werd Messi officieel PSG-speler.

In Parijs tekende Messi voor twee seizoenen, met een optie voor een derde jaar. Neymar bood hem aan om met rugnummer 10 te spelen, maar de Argentijn besloot terug te grijpen op het rugnummer waarmee het allemaal begon in Barcelona: 30. Enkele weken na zijn presentatie werd Messi fit genoeg bevonden om voor het eerst in actie te komen voor de Parijzenaren, waar hij op 29 augustus als invaller voor Neymar minuten maakte in de competitiewedstrijd tegen Stade de Reims.

Messi maakte een maand na zijn PSG-debuut eindelijk zijn eerste treffer, thuis tegen Manchester City in de Champions League. De steraanvaller beleefde niet meteen een lekkere start in Frankrijk. De aanvaller arriveerde niet topfit in Parijs, de impact van zijn vertrek bij FC Barcelona was groot en de klik met zijn nieuwe ploeg was er niet meteen. Er ontstond zelfs ophef toen Messi ondanks een spierblessure naar zijn thuisland Argentinië afreisde voor het spelen van interlandwedstrijden.

(Pro Shots)

Messi werd enkele maanden na zijn overstap naar PSG andermaal verkozen tot beste speler ter wereld. De eindzege van 2021 betekende zijn zevende Ballon d’Or en daarmee mag hij zich de meest onderscheidde voetballer aller tijden noemen. Messi besloot zijn eerste PSG-seizoen met elf goals en vijftien assists, waardoor France Football hem niet op de lijst van dertig spelers plaatste die nog kans maakten op de nieuwe Ballon d’Or-verkiezing.

In 2022 en 2023 werd Messi landskampioen met Paris Saint-Germain. Champions League-succes bleef daarentegen uit voor de Franse topclub. Na de uitschakeling tegen Bayern München (2023) werd de Argentijn zelfs uitgefloten door de aanhang in Parijs. Enkele maanden later bevestigde PSG het vertrek van Messi, die op 7 juni 2023 een dienstverband bij Inter Miami aankondigde. Hij verkoos de MLS-club boven een terugkeer bij FC Barcelona en een avontuur in Saudi-Arabië.

Inter Miami

Messi debuteerde op 12 augustus 2023 in de Leagues Cup-wedstrijd tegen Cruz Azul. De ingevallen Argentijn schoot zijn nieuwe club Inter Miami meteen naar een 1-2 overwinning door een vrije trap binnen te schieten in blessuretijd. In de daaropvolgende weken bleef Messi behoorlijk productief: acht goals in zijn eerste vijf wedstrijden. Door een blessure werd hij na zijn uitstekende vorm wel afgeremd, maar hij werd in oktober 2023 wel voor de achtste keer in zijn carrière uitgeroepen tot Ballon d’Or-winnaar.

Juichen voor Inter Miami (Pro Shots)

Argentinië

Messi won in 2005 voor het eerst een hoofdprijs in het shirt van Argentinië. In de zomer van dat jaar nam hij met zijn thuisland deel aan het WK onder twintig jaar in Nederland. De Argentijnen wonnen het toernooi aan de hand van Messi, die met zes goals topscorer werd. Messi was ook bepalend in de finale tegen Nigeria en daarmee verdiende de Barcelona-speler ook nog de Gouden Bal voor de meest waardevolle speler van het WK.

Nog datzelfde jaar debuteerde Messi in de A-selectie van Argentinië. Op 17 augustus mocht de getalenteerde aanvaller invallen tegen Hongarije, maar al na een minuut werd hij door scheidsrechter Markus Merk met rood weggestuurd na een vermeende slaande beweging. Ondanks de valse start groeide Messi uit tot een vaste waarde. Op 1 maart 2006 verscheen zijn naam voor het eerst op het scoreformulier, met Kroatië als slachtoffer.

In 2006 was Messi voor het eerst actief op het WK. Argentinië werd uiteindelijk in de strafschoppenserie van de kwartfinale uitgeschakeld door gastland Duitsland. De Mannschaft speelt sowieso een rode draad door zijn interlandcarrière. In 2010 was Duitsland andermaal in de kwartfinale te sterk (met 4-0), waar zij elkaar in 2014 pas in de finale troffen. Messi werd dat toernooi uitgeroepen tot beste speler, maar het was uiteindelijk Mario Götze die Argentinië naar een rouwstemming schoot.

Ook trefzeker voor Argentinië (Pro Shots)

Messi won het jeugd-WK en de Olympische Spelen, maar klinkend succes op WK’s en de Copa América bleef lange tijd uit. Meerdere malen werd het team van Messi in de finale gestuit. De sterspeler had het vaak moeilijk bij Argentinië, waar hij ondanks een prima moyenne niet dé doorslaggevende rol speelde zoals in clubverband. Na de verloren finale van de Copa América in 2015 besloot Messi zelfs om te stoppen als international, maar na zeven weken trok hij die beslissing weer in.

Messi kroonde zich op 16 november 2016 tot topscorer aller tijden van Argentinië. Hij nam die status over van Gabriel Batistuta, maar nog altijd was het wachten op een succesvol eindtoernooi. Het WK 2018 werd andermaal een teleurstelling door de uitschakeling in de achtste finales. Pas in 2021 lukte het eindelijk om als international ook een groot toernooi te winnen. Messi stak op de Copa América in een bloedvorm, waardoor hij Argentinië naar de finale loodste. Op 11 juli werd aartsrivaal Brazilië met 1-0 verslagen en daarmee werd afgerekend met een ogenschijnlijke vloek.

Met de Copa América-triomf van 2021 was de interlandcarrière van Messi nog niet compleet. De steraanvaller kreeg in de winter van 2022 nog één kans om wereldkampioen te worden. Tegen Saudi-Arabië beleefde Argentinië een valse start, maar onder aanvoering van Messi werd het team op 18 december 2022 alsnog wereldkampioen door in de finale na strafschoppen te winnen van Frankrijk. Messi scoorde tweemaal en benutte een strafschop in de serie. Ook won hij de Gouden Bal voor beste speler.

Wereldkampioen! (Pro Shots)

Privé

Messi trouwde op 30 juni 2017 in het Argentijnse Rosario met zijn jeugdliefde Antonella Roccuzzo. Zij hebben drie zonen: Thiago, Mateo en Ciro. Het gezin Messi beschikt over verschillende huizen, waaronder in Castelldefels (nabij Barcelona) en Parijs. Gedurende zijn periode in Catalonië ging zelfs het verhaal dat de stervoetballer een verbod liet instellen op het vliegen over zijn villa, maar dat werd later genuanceerd.

In 2016 werd Messi veroordeeld tot een gevangenisstraf van 21 maanden en een boete van twee miljoen euro. Als speler van FC Barcelona zou hij in combinatie met vader Jorge Messi miljoenen aan portretrechten hebben verzwegen voor de Spaanse belastingdienst. Vader en zoon ontsnapten echter aan een daadwerkelijke gevangenisstraf, aangezien de wetgeving in dat land voorschrijft dat mensen met een voorheen blanco strafblad niet achter de tralies hoeven bij straffen van minder dan twee jaar. In dezelfde periode werden meer spelers om soortgelijke vergrijpen aangepakt.

Laatste update: 30 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie