Gerónimo Rulli

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Géronimo Rulli

Gerónimo Rulli is een Argentijnse doelman van beroep. In januari 2023 maakte hij de overstap van het Spaanse Villarreal naar Ajax, waar hij een contract tot medio 2026 tekende.

  • Rulli speelt momenteel voor Ajax
  • De doelman kwam eerder uit voor Estudiantes, Real Sociedad, Montpellier en Villarreal
  • In 2021 won hij de Europa League met Villarreal
  • Rulli debuteerde in 2018 voor de Argentijnse ploeg
  • In 2022 werd hij wereldkampioen met zijn thuisland

Clubcarrière

Gerónimo Rulli werd op 20 mei 1992 geboren in het Argentijnse La Plata, op circa zestig kilometer van de hoofdstad Buenos Aires. In zijn geboorteplaats doorliep de doelman de jeugdopleiding bij Estudiantes. Rulli debuteerde op 8 april 2013 in de hoofdmacht tijdens de competitiewedstrijd tegen Arsenal Sarandí (1-1) en speelde uiteindelijk meer dan vijftig officiële wedstrijden voor Los Pincharratas.

Real Sociedad

In 2014 maakte Rulli de overstap naar het Uruguayaanse Deportivo Maldonado, dat in de praktijk geen enkele keer een beroep op hem deed. Tijdens de seizoenen 2014-2015 en 2015-2016 kwam de doelman op huurbasis uit voor het Spaanse Real Sociedad. Rulli werd medio 2016 overgenomen door Manchester City, dat hem eveneens op huurbasis onderbracht bij de club uit Baskenland.

Real Sociedad haalde Rulli uiteindelijk permanent naar de Spaanse Primera División. Uiteindelijk speelde hij 170 officiële wedstrijden voor de Basken.

Montpellier

In het seizoen 2019-2020 werd Rulli door Real Sociedad uitgeleend aan het Franse Montpellier. Ondanks 28 officiële wedstrijden en een achtste plaats besloot de Ligue 1-club geen gebruik te maken van de optie om hem definitief in te lijven. De Argentijn keerde in de zomer van 2020 terug naar Baskenland, maar verhuisde in september van dat jaar alsnog naar competitiegenoot Villarreal.

(Pro Shots)

Villarreal

Bij Villarreal zat Rulli aanvankelijk op de bank als stand-in voor Sergio Asenjo. Wel mocht de doelman zijn wedstrijden afwerken in de Copa del Rey en de Europa League. Dat pakte geweldig uit voor Rulli, die in mei 2021 de Europa League wist te winnen. In de finale tegen Manchester United had hij aanvankelijk weinig in te brengen tijdens de strafschoppenserie, maar hij pakte alsnog een heldenrol door de twintigste strafschop binnen te schieten om collega-doelman David de Gea van scoren af te houden.

In het seizoen 2021-2022 werd Rulli een vaste waarde bij Villarreal. Tot januari 2023 bleef hij actief voor de Spaanse club, waar hij uiteindelijk op tachtig officiële wedstrijden bleef steken. Villarreal besloot hem begin 2023 te verkopen aan Ajax, dat acht miljoen euro voor hem neertelde. Dat bedrag kan aan de hand van variabelen oplopen tot tien miljoen euro.

(Pro Shots)

Ajax

Rulli hield de nul in zijn eerste wedstrijden bij Ajax, tegen FC Den Bosch (0-2, beker) en FC Twente (0-0). De Argentijn maakte in zijn eerste halve seizoen niet altijd een betrouwbare indruk, waaronder een kostbare blunder in het Europa League-duel bij 1. FC Union Berlin (3-1 nederlaag). In de voorbereiding op het nieuwe voetbalseizoen kreeg hij van de nieuwe technische staf opnieuw de voorkeur, maar in de eerste Eredivisie-wedstrijd sloeg het noodlot toe: tegen Heracles Almelo (4-1 zege) raakte hij zwaar geblesseerd aan zijn schouder.

Tijdens zijn absentie veroverde Diant Ramaj een basisplaats bij Ajax. De Duitser maakte een positieve indruk, waardoor Rulli genoegen moest nemen met een bijrol. Na het mislopen van een wintertransfer mocht hij in februari 2024 zelfs met Jong Ajax opdraven in de Keuken Kampioen Divisie (0-1 zege bij Jong FC Utrecht).


Interlandcarrière

Rulli zat jarenlang bij de Argentijnse selectie voordat hij op 8 september 2018 zijn interlanddebuut maakte tegen Guatemala (0-3 overwinning). Sindsdien is de teller opgelopen naar vier wedstrijden voor zijn land. In 2022 zat hij als reservedoelman bij de selectie tijdens het WK, dat door Argentinië werd gewonnen.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie