Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Frankrijk
21 juni 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Hoofdbrekens bij Kroes: deze contracten lopen bij Ajax af

Foto: Hoofdbrekens bij Kroes: deze contracten lopen bij Ajax af

Ajax richt zich komende zomer op een reeks versterkingen, maar het zal ook rekening moeten houden met de huidige contracten die er lopen. Hoewel het aantal aflopende verbintenissen de komende twaalf maanden meevalt, moet het zien te voorkomen dat spelers niet gratis de deur uitlopen.

Inside: Pasveer en Martha wachten op duidelijkheid

Aankomende zomer gaat het om twee spelers die hun contract zien aflopen: Remko Pasveer en Ar’jany Martha. De doelverdediger zet naar verwachting spoedig zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis. De ervaren keeper leek met zijn 40-jarige leeftijd zijn voetbalpensioen te gaan aankondigden, maar kan de sport voorlopig nog niet missen. Op eigen initiatief heeft hij bij Ajax aangegeven dat hij dolgraag nog een seizoen doorgaat, wetende dat Diant Ramaj en Jay Gorter in Amsterdam de voorkeur genieten. In de kleedkamer denkt hij nog altijd van groot belang te kunnen zijn.

De situatie rondom Martha is daarnaast opvallend te noemen. In november opende Ajax de gesprekken om zijn contract te verlengen, waarop kamp-Martha een akkoord gaf. Onder John van ‘t Schip raakte hij echter zijn basisplaats kwijt en vervolgens hoorde de talentvolle verdediger niets meer van de clubleiding. Met nog enkele maanden voor het einde van zijn contract is hij dan ook gespannen over hoe zijn toekomst eruit komt te zien. Mogelijk gaat Alex Kroes snel voor duidelijkheid zorgen, anders moet hij komende zomer op zoek gaan naar een nieuwe werkgever.

Berghuis en Rensch genieten de aandacht

De blik van Ajax zal ook gaan naar de spelers die in de zomer van 2025 transfervrij zijn. Daarbij gaat het om Steven Berghuis en Devyne Rensch. De aanvaller lijkt over een paar maanden een transfer te gaan maken. Berghuis heeft nog een aantal jaren in de voetballerij te gaan en naar verluidt hoopt Besiktas hem voor volgend voetbaljaar in te lijven. Voor Ajax kan het ook interessant zijn om de buitenspeler te laten gaan. Met zijn hoge salaris drukt hij namelijk behoorlijk op de Amsterdamse begroting. Het biedt Ajax de kans om versterkingen te halen.

Voor Rensch zijn de kaarten anders geschud. De vleugelverdediger moet vanaf komend seizoen een van de sleutelspelers worden van het gerenoveerde Ajax en dus gaat de clubleiding zo snel mogelijk met zijn management om de tafel om het over een vernieuwd contract te hebben. Rensch zélf lijkt momenteel ook nog niet klaar te zijn voor een stap hogerop, waardoor een deal in het vooruitzicht ligt. Het maakt wel dat vanaf komende zomer de druk op zijn schouders een stuk groter zal zijn, en dat hij dan ook meer zal moeten leveren.

Devyne Rensch werkt bij Ajax hard aan zijn ontwikkeling.

Vijftal spelers op lange termijn

Wil Ajax een stabiel beleid voeren, dan moet het ook rekening houden met de jongens die in 2026 een aflopend contract hebben. Zij zorgen aankomend jaar nog niet voor problemen, maar vanaf komende zomer spelen hun contracten weldegelijk een rol. Ajax zal de verbintenissen van Kristian Hlynsson, Tristan Gooijer en Jay Gorter snel willen verlengen. De talenten maken in Amsterdam een uitstekende indruk en komen op termijn in aanmerking voor een basisplaats. Gorter zal de situatie echter willen afwachten, aangezien hij zo snel mogelijk als eerste keeper bij een club wil optreden.

Voor Jordan Henderson en Gerónimo Rulli ligt de situatie wat anders. Zo wil de Argentijn in zijn laatste jaren van zijn voetballoopbaan meer speelminuten opdoen en lijkt dit bij Ajax niet te gaan lukken, aangezien Ramaj onder de lat staat. Ajax werkt komende zomer dan ook mee, mocht er een geïnteresseerde club zijn. Henderson ondertekende afgelopen winter een contract voor 2,5 jaar en zal pas aan het einde van zijn verbintenis beslissen over zijn toekomst. De kans is tegen die tijd groot dat de Brit als voetballer stopt en terugkeert naar zijn geboorteland.

Minlintat-aankopen als blok aan been

Verreweg de meeste contracten lopen nog langdurig en dat heeft alles te maken met de aankopen die Sven Mislintat afgelopen zomer als directeur voetbalzaken deed. Zo hebben Josip Sutalo, Chuba Akpom, Carlos Forbs, Borna Sosa, Benjamin Tahirovic en Gastón Ávila allemaal nog een verbintenis tot medio 2028. Ajax staat enigszins sterk in de onderhandelingen met de geïnteresseerden, maar het zal niet eenvoudig worden om het gros van de binnengehaalde spelers komende zomer weer van de hand te doen. Daardoor wacht Kroes een flinke uitdaging.

Om ruimte in de (salaris)begroting te krijgen, moet Ajax kortom water bij de wijn doen en zal het moeten inzetten op een lager transferbedrag. Het kan op deze wijze met een schone lei beginnen aan de opbouw van de nieuwe selectie en moet het verlies dat het moet incasseren simpelweg accepteren. Overigens lijken lang niet alle aankopen van afgelopen zomer te zitten wachten op een nieuwe transfer en zetten velen in op een langer verblijf in Amsterdam. Kroes zal met de nieuwe hoofdtrainer Francesco Farioli dan ook duidelijke gesprekken met de spelers moeten voeren, om hen te overtuigen.

Is Martha goed genoeg voor Ajax?

  • Ja, zeker weten
  • Nee, ik vind van niet
1332+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

23:42
19+
‘Voormalig NEC’er in beeld als opvolger Maatsen’
23:18
16+
‘Dirk Kuyt vindt versterking in Eredivisie-verdediger’
23:02
14+
EK 2024: de uitslagen van dinsdag
22:57
59+
90 minuten Cristiano Ronaldo: een showman met recht van spreken
22:30
142+
‘Zitten aan ons plafond’: Programmamakers Eredivisie ten einde raad
22:24
519+
Deschamps: ‘Mbappé moet geopereerd worden’
22:15
95+
Vitesse krijgt flinke tik: ‘Alles leek in kannen in kruiken…’
21:51
80+
‘Schaamteloze actie bij Portugal – Tsjechië’
21:30
294+
Frankrijk in de problemen? ‘Nog een aanvaller geblesseerd’
21:12
108+
‘Premier League-interesse voor Beelen’
20:58
87+
‘Ten Hag bemoeit zich met mogelijke Zirkzee-transfer’
20:37
24+
Portugal start met gekunstelde defensie aan EK-duel met Tsjechië
20:15
491+
Telegraaf: ‘Details contractaanbod van Ajax aan Rosario bekend’
19:57
487+
Bittere EK-pil voor Dusan Tadic en Servië: ‘Einde toernooi’
19:30
45+
Johan Derksen maakt carrièreswitch: ‘Ik ga het niet elke dag doen’
19:15
86+
Ajax-flop baart opzien met EK-optreden: ‘Bijzonder moment’
18:50
30+
Poolse doelman moet NAC Breda in de Eredivisie houden
18:30
318+
United-fans weten zeker wanneer Ten Hag wordt ontslagen
18:10
139+
KNVB luidt noodklok over veel te volle speelkalender
17:50
71+
Programma eerste speelronde Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie bekendgemaakt
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie