Jordan Henderson

Leeftijd: 33

Het laatste nieuws over Jordan Henderson

Jordan Henderson is een Engelse middenvelder. De international van Engeland speelde jarenlang voor Liverpool, maar verraste na een lucratief avontuur bij Al-Ettifaq in januari 2024 met een transfer naar Ajax.

  • Henderson speelt momenteel voor Ajax
  • De middenvelder maakte jarenlang furore met Liverpool
  • Met ‘The Reds’ won hij onder meer de Champions League en de landstitel
  • Henderson debuteerde in 2010 voor de Engelse ploeg
  • Hij speelde in 2021 mee in de EK-finale tegen Italië

Clubcarrière

Henderson werd op 17 juni 1990 geboren in Sunderland. In zijn geboortestad werd de middenvelder in 1998 opgenomen in de jeugdopleiding van voetbalclub Sunderland AFC. Bij The Black Cats maakte hij zijn debuut als profvoetballer in de Premier League-wedstrijd tegen Chelsea (5-0 nederlaag). Henderson mocht op Stamford Bridge halverwege invallen bij een 3-0 achterstand.

Sunderland

Henderson maakte na zijn debuut in Londen niet meteen aanspraak op meer speeltijd. Sunderland besloot de middenvelder in januari 2009 voor een half seizoen te verhuren aan Coventry City, waar hij dertien wedstrijden speelde (één doelpunt). Na ervaring te hebben opgedaan in het Championship keerde Henderson in de zomer van 2009 terug naar zijn geboortegrond. De rechtspoot groeide al snel uit tot een gevestigde schakel.

Bij Sunderland verdiende Henderson zijn eerste oproep voor de nationale ploeg van Engeland, onder Fabio Capello. De middenvelder zou uiteindelijk 79 keer opdraven voor de club uit het noordoosten van Engeland. Daarin produceerde hij vijf doelpunten en elf assists.

Als aanvoerder van Liverpool (Pro Shots)

Liverpool

De stormachtige ontwikkeling van Henderson bleef niet onopgemerkt. In de zomer van 2011 maakte de middenvelder de overstap naar Liverpool, dat zo’n achttien miljoen euro voor hem neertelde. Op Anfield groeide hij uit tot een gewaardeerde schakel. De middenvelder speelde tot de zomer van 2023 in totaal 492 wedstrijden voor Liverpool en verdiende na het afscheid van clubicoon Steven Gerrard zelfs de aanvoerdersband.

Henderson won in 2012 meteen zijn eerste trofee als speler van Liverpool: de League Cup. Pas in het seizoen 2018-2019 was het opnieuw raak, maar dat betrof wel meteen een van de meest felbegeerde prijzen ter wereld: de Champions League. Nadien won de international van Engeland ook de Engelse Supercup, wereldbeker voor clubs (allebei in 2019), Engelse landstitel (2020), FA Cup, League Cup (allebei in 2022) en Engelse Supercup (2023).

In het seizoen 2019-2020 haalde Henderson misschien wel het hoogste niveau uit zijn carrière. In dit voor Liverpool gouden seizoen werd de middenvelder verkozen tot Player of the Year.

In duel met Youri Tielemans van Leicester City (Pro Shots)

Al-Ettifaq

Na twaalf seizoenen zwaaide Henderson af bij Liverpool. Hij koos voor een lucratieve overstap naar Al-Ettifaq. De middenvelder debuteerde op 14 augustus 2023 in de thuiswedstrijd tegen Al-Nassr (2-1 overwinning). Henderson groeide met vijf assists in negentien wedstrijden uit tot een waardevolle kracht in Saudi-Arabië, maar in januari 2024 hield hij het alweer voor gezien. Dat leidde op 18 januari tot een deal met Ajax.

Ajax

Ajax zag in Henderson de missing link voor het elftal. Met zijn ervaring en kwaliteit moest hij de kwetsbaarheid van het elftal terugdringen. Dat lukte aardig in zijn debuutwedstrijd tegen PSV, dat op 3 februari 2024 op een 1-1 gelijkspel werd gehouden.

In het shirt van Ajax (Pro Shots)

Interlandcarrière

Henderson doorliep verschillende jeugdelftallen van Engeland. Op 17 november 2010 debuteerde de middenvelder onder Fabio Capello in de nationale ploeg van Engeland, dat met 1-2 werd verslagen door Frankrijk. Zijn tweede en derde A-interland speelde de toenmalig voetballer van Sunderland in de oefencampagne in aanloop naar het EK van 2012. Henderson behoorde ook tot de EK-selectie van The Three Lions en speelde hier twee wedstrijden, waaronder de verloren kwartfinalewedstrijd tegen Italië (na strafschoppen).

Sinds zijn debuut in november 2010 heeft Henderson geen enkel toernooi gemist met Engeland. In de zomer van 2021 leek de ultieme bekroning aanstaande, maar opnieuw gooide een strafschoppenserie tegen Italië roet in het eten: de EK-finale ging verloren. Henderson mocht op Wembley na 74 minuten invallen.

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie