Sunderland AFC

Sunderland

Prijzenkast Sunderland AFC

6x landskampioen

5x Second Division

1x Third Division

2x FA Cup

1x Charity Shield

Het laatste nieuws over Sunderland AFC

Sunderland AFC is een Engelse voetbalclub uit Sunderland. Thuiswedstrijden van The Black Cats worden afgewerkt in het Stadium of Light.

  • Sunderland AFC speelt momenteel in het Championship
  • Het Stadium of Light is de thuisbasis van de club
  • De bijnaam van de club luidt ‘The Black Cats’
  • Sunderland werd zes keer kampioen van Engeland
  • De FA Cup prijkt twee keer in de prijzenkast

Sunderland AFC in nationaal clubverband

Over het oprichtingsjaar van Sunderland AFC bestaat discussie. Volgens de officiële lezing werd de voetbalclub in oktober 1879 als Sunderland & District Teachers Association opgericht door schoolmeester James Allan, maar er bestaat bewijs dat de oprichting niet eerder dan oktober 1880 plaatsvond. Sunderland werd in het seizoen 1890-1891 toegevoegd aan de Football League en wist in het daaropvolgende seizoen meteen een eerste kampioenschap binnen te slepen. In 1893 en 1895 werd dit succes geëvenaard.

Sunderland werd ook in 1902, 1913 en 1936 kampioen van Engeland. Het aantal landstitels had zelfs nog hoger kunnen uitvallen, maar tussen het eerste en laatste kampioenschap eindigde de club vijfmaal op een tweede positie in de hoogste divisie van Engeland.

Tweemaal winnaar van FA Cup

In 1936 won Sunderland de FA Charity Shield, de Engelse Supercup, door af te rekenen met Arsenal (2-1 overwinning). Een jaar later werd ook de FA Cup voor het eerst in de geschiedenis door Preston North End in de finale met 3-1 opzij te zetten. De ontwikkeling van de club mocht tot de Tweede Wereldoorlog als succesvol worden betiteld, maar sindsdien is het succes beperkt gebleven. Alleen in 1973 werd nog een prijs behaald op het hoogste niveau: de FA Cup werd opnieuw veroverd. Maar liefst 100.000 fans zagen Sunderland met 1-0 winnen van Leeds United.

Sunderland degradeerde in 1958 uit de First Division. Na zes jaar keerden The Black Cats terug op het hoogste niveau van Engeland, maar tot en met de jaren negentig bleef het stuivertje wisselen. Het dieptepunt werd bereikt in de jaren tachtig. Sunderland degradeerde in 1987 uit de First Division en daalde twee jaar later zelfs af naar het derde niveau van Engeland. Het avontuur in de Third Division bleef beperkt tot één seizoen.

Premier League-jaren

Engeland riep in 1992 een nieuwe competitie in het leven: de Premier League. In 1996 mocht Sunderland voor het eerst deelnemen, maar al na één seizoen daalde men alweer af naar het tweede niveau. De promotie van 1999 bleek succesvoller. Sunderland eindigde zelfs twee seizoenen op rij als zevende, maar nadien kwam de klad weer in de prestaties. Na een zeventiende plaats in 2002 degradeerde men in 2003 opnieuw.

Sunderland is na 2003 nog tweemaal gepromoveerd naar de Premier League. De promotie van 2005 werd gevolgd door een directe degradatie, maar in 2007 lukte het wederom om een plek op het hoogste niveau tot stand te brengen. Sunderland hield zich lange tijd staande door negen seizoenen op rij lijfsbehoud tot stand te brengen, met een tiende plaats als beste prestatie (2011). In het tiende Premier League-seizoen ging het echter alsnog mis door als twintigste te eindigen.

Verval is groot

De degradatie van 2017 kwam hard aan bij Sunderland, dat in het daaropvolgende seizoen als nummer 24 van het Championship nog een keer degradeerde. In de League One hadden The Black Cats vier seizoenen nodig om terug te keren op het tweede niveau van Engeland. Over het seizoen 2017-2018 werd overigens een populaire documentaire gemaakt: Sunderland Til I Die. De sportieve malaise en de passie van de eigen supporters komen nadrukkelijk naar voren in deze serie.

Rivaliteit

Newcastle United geldt als de aartsrivaal van Sunderland. De aanleiding voor deze rivaliteit dateert van 1642. Er brak een Engelse burgeroorlog uit tussen aanhangers van Koning Charles I en de Parlementarische beweging. Inwoners van Newcastle-upon-Tyne bleven loyaal aan de koning, waar de inwoners van Sunderland partij kozen voor de Parlementariërs. Tot op de dag van vandaag ligt dat gevoelig.

Wedstrijden tussen Sunderland en Newcastle United worden steevast als grimmig betiteld. De Tyne-Wear Derby ontspoorde meer dan eens met vele arrestaties als bewijs. Newcastle-middenvelder Joey Barton kreeg in 2008 te maken met een bekogeling, waar doelman Steve Harper van The Magpies in 2011 een zeventienjarige aanhanger van Sunderland op zijn dak kreeg.


Sunderland AFC in Europees clubverband

Sunderland heeft slechts één seizoen aan Europese ervaring achter de rug. In het seizoen 1973-1974 mocht de club deelnemen aan het Europacup II-toernooi. Het Hongaarse Vasas Boedapest bleek in de eerste ronde geen partij (3-0), maar Sporting Portugal bleek in de achtste finale met 2-3 te sterk.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben een verleden bij Sunderland AFC. Een overzicht:

Naam (periode)Naam (periode)
Patrick van Aanholt (2014-2017)Jenson Seelt (2023-heden)
Jeremain Lens (2015-2018)Loek Ursem (1981)
Glenn Loovens (2018-2019)Boudewijn Zenden (2009-2011)
Robbin Ruiter (2017-2019)Erwin Zoetebier (1997-1998)

Tussen 17 maart en 4 oktober 2015 fungeerde Dick Advocaat als manager van Sunderland. Raimond van der Gouw fungeerde onder Roy Keane als keeperstrainer.


Het stadion van Sunderland AFC

Tussen 1898 en 1997 speelde Sunderland op Roker Park, dat in de hoogtijdagen meer dan 75.000 supporters kon herbergen. Door de Hillsborough-ramp moest het stadion worden opgebouwd tot louter zitplaatsen en daardoor bleef er een capaciteit van 22.500 plaatsen over. In 1997 maakte de voetbalclub de overstap naar het nieuwe Stadium of Light, dat plaats biedt aan 49.000 supporters.

Sunderland opende het nieuwe stadion in 1997 met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Ajax. Deze krachtmeting eindigde doelpuntloos: 0-0.


Veelgestelde vragen over Sunderland AFC

Wanneer is Almere City FC opgericht?

In 1897

Wat is het adres van het Stadium of Light?

Stadium of Light
Monkwearmouth, Sunderland SR5 1SU
Verenigd Koninkrijk

Wat is de capaciteit van het Stadium of Light?

49.000 plaatsen

Wat is de website van Sunderland AFC?

Klik hier om Sunderland AFC online te bezoeken

Waar kan ik Sunderland AFC vinden op sociale media?

Sunderland AFC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 18 maart 2024

Populaire spelers Sunderland AFC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie