Sporting Portugal

Lissabon

Prijzenkast

19x landskampioen

17x Tace de Portugal

4x Taca da Liga

9x Supertaça Cândido de Oliveira

1x Europacup II

Het laatste nieuws over Sporting Portugal

Sporting Portugal is een Primeira Liga-club uit de Portugese hoofdstad Lissabon. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Estádio José Alvalade XXI, dat ruim vijftigduizend plaatsen telt.

  • Sporting Portugal werd opgericht in 1906
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Estádio José Alvalade XXI
  • De bijnaam van de club luidt ‘Os Leões’
  • Sporting Portugal werd negentien keer kampioen van Portugal
  • In 1964 won het team de Europacup II

De eerste club van Cristiano Ronaldo

Sporting Portugal werd op 1 juli 1906 opgericht als Sporting Clube de Portugal. De oprichting vond plaats onder leiding van José Alvalade, naar wie verschillende stadions zijn genoemd in de loop der jaren. Sinds 2003 is de club uit Lissabon actief in het huidige stadion, dat werd gebouwd met het oog op het EK van 2004. De openingswedstrijd tegen Manchester United (3-1 overwinning) betekende overigens de definitieve doorbraak van een van de beste spelers uit de clubgeschiedenis: Cristiano Ronaldo.

Os Leões (‘De Leeuwen’) maken deel uit van de grote drie uit het Portugese voetbal. Samen met aartsrivaal Benfica en FC Porto verdeelden zij veruit de meeste landstitels in het verleden. Waar de twee concurrenten al drie sterren hebben bemachtigd, daar is Sporting de minst succesvolle club van de drie. Met negentien kampioenschappen wacht men immers nog op een tweede ster.

Glorietijd

Het glorietijdperk van Sporting Portugal nam ongeveer dertig jaar in beslag. In 1941 kroonde de formatie uit Lissabon zich voor de eerste keer tot kampioen van het Zuid-Europese land en tot het einde van de jaren vijftig liep het aantal landstitels op tot tien. In de jaren zestig, zeventig en tachtig werd de club telkens maar tweemaal de beste van Portugal, maar sindsdien zijn er zelfs nog maar drie landstitels behaald: in 2000, 2002 en 2021.

Hoewel Sporting Portugal maar drie landstitels bemachtigde na de jaren tachtig, heeft de club een heleboel grote namen voortgebracht. Het beste voorbeeld is natuurlijk Cristiano Ronaldo, die al op jonge leeftijd een transfer naar Manchester United verdiende. CR7 won in totaal vijf keer de Ballon d’Or en geldt daarmee als beste voetballer in de Sporting-geschiedenis. Overigens heeft de club nóg een winnaar van de Gouden Bal voortgebracht: Luís Figo.


Europees voetbal

Sporting Portugal debuteerde in Europa op het hoogste podium: de Europacup I. In de voorloper van de Champions League kon de club geen potten breken, maar in de Europacup II ging het in het seizoen 1963-1964 aanzienlijk beter. De formatie uit Lissabon bereikte de finale en wist daarin over twee wedstrijden af te rekenen met het Hongaarse MTK Boedepast. Na eerste wedstrijd (3-3 na verlenging) viel de beslissing in de replay: 1-0.

Na de Europacup II-triomf van 1964 kwam Sporting Portugal decennialang niet verder dan de halve finales van een Europees clubtoernooi. Tot het seizoen 2004-2005. In 2005 werd de finale van de UEFA Cup bereikt ten koste van AZ. Beide teams wonnen hun thuiswedstrijd met 2-1 en dus moest een verlenging de winnaar bepalen. AZ nam hierin de leiding, maar liet vlak voor tijd de finaleplaats glippen door de 3-2 van Miguel García. Sporting mocht op basis van uitdoelpunten door naar de eindstrijd en verloor daarin met 1-3 van CSKA Moskou.


Bas Dost

Nederlanders

Marcel Keizer stond van november 2018 tot en met september 2019 als trainer voor de groep bij Sporting Portugal. Khalid Boulahrouz, Luc Castaignos, Bas Dost, Peter Houtman, Stijn Schaars, Stan Valckx, Ricky van Wolfswinkel en Marvin Zeegelaar hebben op hun beurt als voetballer een verleden bij de club uit Lissabon. In het seizoen 2023-2024 telt de selectie zelfs één landgenoot: Jeremiah St. Juste.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers Sporting Portugal

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie