FC Porto

Porto

Prijzenkast

30x landskampioen

19x Taca de Portugal

1x Taca da Liga

23x Supertaça Cândido de Oliveira

2x Champions League/Europacup I

europa league logo 3

2x UEFA Cup/Europa League

uefa-super-cup

1x Europese Supercup

2x wereldbeker

Het laatste nieuws over FC Porto

FC Porto is een Primeira Liga-club uit de Portugese stad Porto. De thuiswedstrijden van Os Dragões worden afgewerkt in het Estádio do Dragão, dat ruim vijftigduizend plaatsen telt.

  • FC Porto werd in 1893 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Estádio do Dragão
  • De bijnaam van de club luidt ‘Os Dragões’
  • FC Porto werd dertig keer kampioen van Portugal
  • Het team won tweemaal de Europacup I/Champions League

Tweemaal de beste van Europa

FC Porto werd op 28 september 1893 opgericht. In 1934 maakte de club deel uit van het allereerste seizoen van de Primeira Liga. FC Porto werd met 22 punten uit veertien wedstrijden meteen landskampioen, voor Sporting Portugal en Benfica. Negentig jaar later vormen deze clubs nog altijd de grote drie van het Portugese voetbal.

In 1939 en 1940 kroonde FC Porto zich voor de tweede en derde keer tot kampioen van Portugal. In de naoorlogse periode liep het aantal landstitels slechts gestaag op (1956, 1959, 1978 en 1979), maar halverwege de jaren tachtig begon het steeds beter te lopen. In de periode 1985-1999 werd de Portugese competitie maar liefst elf keer een prooi voor FC Porto, waaronder een reeks van vijf landstitels vanaf 1995.

In 2022 werd FC Porto voor de dertigste keer kampioen van Portugal. Os Dragões zag alleen aartsrivaal Benfica vaker nummer één worden in de Primeira Liga: 38 keer. De Taça de Portugal (negentien keer), de Taça da Liga (één keer) en de Portugese Supercup (23 keer) staan eveneens in de prijzenkast.

Pepe in het shirt van FC Porto (Pro Shots)

Europees voetbal

FC Porto speelde twee Europese finales in de jaren tachtig. In 1984 mocht de Portugese club het in Basel opnemen tegen Juventus, dat de Europacup II veroverde middels een 2-1 overwinning. Drie jaar later had de club meer succes in de Europacup I: Bayern München werd in de finale met 2-1 opzij gezet. In Wenen maakte Rabah Madjer de gelijkmaker middels een legendarische hakbal, waarna diezelfde Algerijn de assist leverde bij de winnende goal van Juary (2-1).

FC Porto won in 1987 ook de Europese Supercup door Ajax met 2-0 te verslaan. Later dat jaar werd tevens het WK voor clubteams een Portugese prooi na een 2-1 overwinning op het Uruguayaanse Peñarol. FC Porto bereikte in de jaren negentig meerdere malen de kwartfinales van de Champions League en drong in het seizoen 1993-1994 door tot de laatste vier, maar FC Barcelona dwarsboomde een nieuwe Europese finale.

In het begin van de 21ste eeuw beleefde FC Porto een nieuw glorietijdperk. Onder José Mourinho won de Portugese club in 2003 de UEFA Cup dankzij een 3-2 overwinning op het Schotse Celtic, maar het grootste succes volgde in het daaropvolgende seizoen. In de knock-outfase van de Champions League werd achtereenvolgens afgerekend met Manchester United, Olympique Lyon en Deportivo La Coruña. In de finale werd ook AS Monaco aan de zegekar gebonden: 3-0. Carlos Alberto, Deco en Dmitriy Alenichev troffen doel in Gelsenkirchen.

Met twee Europese hoofdprijzen in twee jaar tijd verdiende Mourinho een overstap naar Chelsea. Zonder de Portugese toptrainer werd de wereldbeker voor clubs gewonnen door Once Caldas vanaf de strafschopstip de baas te zijn, maar Europees gezien zakte de club daarna weg. Sindsdien werd nog wel één Europese trofee veroverd: de Europa League van het seizoen 2010-2011. Onder leiding van André Villas-Boas werd competitiegenoot SC Braga in de finale met 1-0 verslagen dankzij een treffer van Radamel Falcao.


Nederlanders

Co Adriaanse stond in de periode 2005-2006 als trainer voor de groep van FC Porto. Het aantal Nederlandse selectiespelers is vooralsnog beperkt gebleven tot twee: Riechedly Bazoer en Bruno Martins Indi.

Laatste update: 5 juni 2023

Populaire spelers FC Porto

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie