Riechedly Bazoer

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Riechedly Bazoer

Riechedly Bazoer is een Nederlandse verdediger annex middenvelder met Curaçaose roots. In de zomer van 2022 maakte hij transfervrij de overstap naar eredivisionist AZ.

  • Bazoer speelt momenteel voor AZ
  • Hij kan zowel achterin als op het middenveld uit de voeten
  • De Utrechter debuteerde namens Ajax in het betaald voetbal
  • Bazoer speelde ook in Duitsland en Portugal
  • De rechtspoot debuteerde in 2016 voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Bazoer werd op 12 oktober 1996 geboren in Utrecht. De middenvelder speelde voor amateurclubs DOS, Holland en USV Elinkwijk. Bij laatstgenoemde club voetbalde Bazoer zich in de kijker bij de grootste clubs van Nederland. Zijn toenmalig jeugdtrainer Hassan Immousaten vertelt op de Elinkwijk-website over diens testwedstrijd bij PSV: “Je scoorde vier of vijf keer. Gaf Hiddink je een hand. Ik zie nog je gezicht. Kreeg kippenvel toen je even later stamelde ‘dat was Hiddink’. Zo deed Hiddink dat bij de jeugd en ik denk dat dat de doorslag heeft gegeven.”

Via PSV naar Ajax

In 2006 werd Bazoer opgenomen in de jeugdopleiding van PSV, dat daarmee Ajax en Feyenoord aftroefde. Die keuze werd overigens deels voor hem gemaakt door toedoen van zijn familie. Op zestienjarige leeftijd wilde de Eindhovense club hem permanent inlijven, maar in november 2012 verraste hij technisch directeur Marcel Brands door een contract te tekenen bij Ajax. De PSV-leiding was ‘not amused’ richting Ajax en kamp-Bazoer. “Uitsluitend het sportieve plan is bepalend geweest voor zijn keuze”, counterden de zaakwaarnemers van Forza Sports Group destijds.

Ajax betaalde ‘slechts 75.000 euro voor Bazoer, die als gevolg van zijn overstap geen wedstrijden mocht spelen in het seizoen 2012-2013. Ook werd hij dat jaar niet uitgenodigd voor vertegenwoordigende elftallen. De KNVB was niet te spreken over diens beslissing om PSV in te ruilen voor Ajax, maar het had uiteindelijk geen grote consequenties voor diens ontwikkeling. Vanaf het seizoen 2013-2014 mocht Bazoer al meedraaien met de A-selectie van de Amsterdammers.

Doorbraak bij Ajax

In oktober 2014 maakte Bazoer zijn officiële Ajax-debuut in de bekerwedstrijd tegen SV Urk (0-4 overwinning). De middenvelder groeide in korte tijd tot een gewaardeerde schakel bij de Amsterdamse club. In het seizoen 2014-2015 speelde hij 22 officiële wedstrijden voor Ajax 1, waar hij twee goals produceerde. Eén van zijn doelpunten maakte hij dat seizoen in de achtste finalewedstrijd tegen Dnipro Dnipropetrovsk in de Europa League (2-1 overwinning na verlenging).

(Pro Shots)

In het seizoen 2015-2016 bleef Bazoer een vaste waarde in Amsterdamse dienst. De middenvelder besliste op 7 februari 2016 de Klassieker tegen Feyenoord (2-1 overwinning) middels een schitterende uithaal. Gaandeweg het seizoen namen zijn prestaties echter af, waarna hij onder leiding van de nieuwe hoofdtrainer Peter Bosz zelfs op een zijspoor werd gezet. Eind 2016 werd een akkoord bereikt met Bundesliga-club VfL Wolfsburg.

VfL Wolfsburg

Bazoer verbond zich tot de zomer van 2021 aan VfL Wolfsburg, dat zo’n twaalf miljoen euro voor hem neertelde. In Duitse dienst wist de middenvelder geen vaste waarde te worden. Na zijn debuut tegen Bayern München in februari 2017 (1-0 nderlaag in de DFB-Pokal) speelde hij nog 26 officiële wedstrijden namens Die Wölfe.

FC Porto

In de zomer van 2018 maakte Bazoer op huurbasis de overstap naar de Portugese topclub FC Porto. Hij speelde drie officiële wedstrijden voor deze club, waarin hij één goal maakte. In december van dat jaar werd hij door trainer Sérgio Conceição vanwege een gebrek aan discipline uit de selectie gezet.

FC Utrecht

Begin 2019 keerde Bazoer alweer terug op de Nederlandse velden. In de zoektocht naar speeltijd koos hij voor de overstap naar FC Utrecht, maar na zijn tweede wedstrijd ging het opnieuw mis. De middenvelder kreeg na de confrontatie met PEC Zwolle een rode kaart voor het duwen van de vierde official, waardoor de KNVB hem een schorsing van drie wedstrijden oplegde. Met drie goals en vier duels in veertien wedstrijden had Bazoer alsnog zijn waarde voor de manschappen van Dick Advocaat, waarmee hij een Europees ticket veroverde in de play-offs.

Vitesse

Bazoer tekende slechts voor een half jaar bij FC Utrecht, waardoor hij in de zomer van 2019 een transfervrije status genoot. Ditmaal koos de middenvelder voor Vitesse. In zijn debuutwedstrijd tegen Ajax (2-2) liet hij zich meteen gelden met een doelpunt én een rode kaart (tweemaal geel). Bazoer beleefde in Arnhemse dienst een aantal moeilijke momenten, maar groeide uit tot een vaste waarde. Gedurende zijn driejarige verblijf schoof hij een linie terug door één van de centrale verdedigers te worden in het 5-3-2 systeem van trainer Thomas Letsch.

Halverwege het seizoen 2021-2022 toonden Feyenoord en PSV interesse voor Bazoer. Vooral de Rotterdammers werden concreet, maar Vitesse wilde onder de gestelde voorwaarden niet meewerken aan diens overstap. De middenvelder zelf wees een contractverlenging af en vertrok zodoende transfervrij in de zomer van 2022. Pas na een maandenlange zoektocht lukte het Bazoer in augustus om een nieuwe werkgever te vinden: AZ.

(Pro Shots)

AZ

Bij AZ werd Bazoer weer hoofdzakelijk gezien als middenvelder. Dat had wel gevolgen voor diens perspectief, aangezien het middenrif in Alkmaar al behoorlijk stond. Bazoer moest het in zijn eerste maanden dan ook vooral stellen met invalbeurten. Zijn debuut in het AZ-shirt maakte hij in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen het Schotse Dundee United (7-0 zege). Zijn competitiedebuut in Alkmaarse dienst volgde in september tegen FC Twente (1-1).

Bazoer slaagde er bij AZ niet in om een vaste basisplaats te veroveren. In het seizoen 2022-2023 mocht hij in totaal 25 keer opdraven voor de Alkmaarders, waarvan 23 keer als invaller.


Interlandcarrière

Bazoer maakte op 13 november 2015 zijn debuut voor het Nederlands elftal in de met 2-3 gewonnen oefeninterland tegen Wales. In 2016 werd hem ook speeltijd gegund in de oefenduels met Frankrijk, Engeland, Ierland, Polen en Oostenrijk, maar sindsdien staat de teller stil op zes A-interlands.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie