Curaçao

Willemstad

Prijzenkast

2x ABCS

1x Caribbean Cup

Het laatste nieuws over Curaçao

Het nationale team van Curaçao is actief onder de bijnaam Los Azules, dat voor ‘De Blauwen’ staat. Het team was nog nooit actief op een WK.

  • Het nationale team van Curaçao maakt deel uit van de FFK
  • De eilandbewoners waren nog nooit actief op een WK
  • Het team was wel meermaals actief op de Gold Cup
  • Curaçao won een aantal regionale toernooien
  • Dick Advocaat en Guus Hiddink werden er bondscoach

WK-droom met Nederlandse tint

De nationale voetbalploeg van Curaçao maakt deel uit van de Federashon di Futbol Korsou (FFK). In 1921 werd in Curaçao een eerste voetbalbond opgericht onder de naam CVB (Curaçaose Voetbalbond). Het FIFA-lidmaatschap werd in 1932 geaccepteerd, maar in 1958 besloten de Antilliaanse bonden samen op te gaan in de Nederlands Antilliaanse Voetbal Unie (NAVU). Zij behoorden tot de oprichters van de CONCACAF, de voetbalfederatie voor landen uit Noord-en Centraal-Amerika en de Caraïben.

Als onafhankelijke bond hield de CVB in 1986 op te bestaan, waarna de FFK werd opgericht in 1987. De NAVU werd in 2011 ontbonden omwille van de staatskundige hervormingen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het FIFA-lidmaatschap ging daarmee automatisch over naar de FFK.

WK-geschiedenis

Curaçao heeft verschillende pogingen ondernomen om het WK te bereiken. Voor de eindronde van 1958 werd een eerste poging ondernomen. Curaçao won in het kwalificatietraject met 1-3 van Guatemala, maar nederlagen tegen Costa Rica (4-0 en 1-2) werden de eilandbewoners fataal. Het weerzien met Guatemala werd overigens niet gespeeld, omdat internationals van dat land geen toestemming kregen om af te reizen naar de Nederlandse Antillen. Beide landen maakten op dat moment al geen kans meer om zich te kwalificeren.

Voor het WK van 2014 deed Curaçao een nieuwe poging. In de tweede ronde werd de nationale ploeg ingedeeld bij Antigua en Barbuda, Haïti en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Het laatstgenoemde land bleek geen partij voor de internationals van Curaçao, maar uit de vier overige wedstrijden werd maar één punt behaald. Als nummer drie van Groep F wisten Los Azules niet door te stoten naar de derde ronde van het WK-kwalificatietraject.

Curaçao moest in het kwalificatietraject voor het WK van 2018 al in de eerste ronde starten. Het team wist door te stoten naar de derde ronde, maar een dubbele nederlaag tegen El Salvador (tweemaal 0-1) bleek fataal voor de droom van de eilandbewoners. Vier jaar later ontbrak men eveneens in Qatar. In de tweede ronde bleek Panama over twee wedstrijden te sterk (2-1 uit, 0-0 thuis).

Regionale successen

Waar een WK-deelname vooralsnog onhaalbaar bleek, daar heeft Curaçao wel een aantal regionale successen gerealiseerd. In 2017 werd de Caribbean Cup veroverd dankzij een 2-1 overwinning op Jamaica. De finale werd beslist door toedoen van Elson Hooi. De aanvaller werd geboren in de Curaçaose hoofdstad Willemstad, maar werd in Nederland onder meer bekend als speler van NAC Breda, FC Volendam en ADO Den Haag.

De ABCS-bokaal werd tweemaal toegevoegd aan de prijzenkast. In 2021 en 2022 werd het toernooi voor Aruba, Bonaire, Curaçao en Suriname in eigen voordeel beslist. Het nationale team eindigde daarnaast tweemaal als tweede, tweemaal als derde en één keer als vierde. Curaçao was overigens ook actief op de Gold Cup van 2017 en 2019, met deelname aan de kwartfinale als beste prestatie.


Patrick Kluivert (Curaçao)
Patrick Kluivert als bondscoach van Curaçao (Pro Shots)

Nederlandse invloed

Dick Advocaat werd in januari 2024 aangesteld als bondscoach van Curaçao. Hij trad daarmee in de voetsporen van bekende trainers als Patrick Kluivert en Guus Hiddink, maar ook Art Langeler en Dean Gorré hebben deze functie enige tijd beoefend. Voormalig bondscoach Remko Bicentini werd eveneens geboren in Nederland.

De Nederlandse invloed bij Curaçao blijft zeker niet beperkt tot de technische staf. Dankzij de innige band heeft menig Nederlander met een Curaçaose afkomst het shirt van de nationale ploeg gedragen.

Laatste update: 16 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie