ADO Den Haag

Den Haag

Prijzenkast

eredivisie-logo

2x landskampioen

knvb-beker-logo

2x KNVB Beker

Laatste artikelen over ADO Den Haag

ADO (Alles Door Oefening) Den Haag is een voetbalclub uit Den Haag en is opgericht op 1 februari 1905. Als Haagse club geniet men de bijnaam De Residentieclub. Geel en groen zijn de clubkleuren, waar de ooievaar hét symbool zijn van zowel stad als club.

Op de eerste dag van februari 1905 werd in café Het Hof van Berlijn de vereniging Alles Door Oefening opgericht. De eerste jaren van de club verliepen moeizaam, mede doordat veel leden hun contributie niet betaalden. ADO begon het voetbaltijdperk onder de vlag van de Haagsche Voetbal Bond en maakte in 1912 de overstap naar de Nederlandsche Voetbal Bond, de voorloper van de KNVB.

Twee keer landskampioen

ADO wist een aantal promoties te bewerkstelligen en in het seizoen 1926-1927 lukte het voor het eerst om door te dringen tot de hoogste divisie van Nederland. In de Eerste Klasse wist ADO zich te handhaven en er werden zelfs meerdere afdelingstitels behaald. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide de Haagse club tijdelijk uit tot de nummer één van Nederland. In 1942 werd ADO voor het eerst landskampioen door in de laatste speelronde met 5-2 te winnen van AGOVV Apeldoorn. In het daaropvolgende seizoen werd de titel geprolongeerd, ditmaal na een 1-0 zege op het Sportclub Enschede van Abe Lenstra.

Ondanks de kampioenschappen ontstond er grote onrust rond ADO gedurende de Tweede Wereldoorlog. De club werd namelijk bestempeld als ‘NSB-club’. Zo werden spelers met gebalde vuist gefotografeerd tijdens het eerste kampioensfeest, een communistische groet volgens de Duitsers. Er dreigden zware maatregelen voor ADO, zelfs opheffen behoorde tot de opties, maar een controversiële wedstrijd tegen HBS in het kader van Winterhulp wist dit te voorkomen. Ook invloedrijke personen binnen ADO zouden NSB-sympathie hebben gekoesterd. Decennia later werd de club echter van alle blaam gezuiverd.

Betaald voetbal

In de jaren vijftig zag ADO een aantal getalenteerde spelers naar het buitenland vertrekken. Gesteund door deze sportieve tegenvallers besloot de Haagse club zich in te zetten voor de introductie van het betaald voetbal in Nederland. De KNVB was aanvankelijk helemaal geen voorstander, maar uiteindelijk ging de voetbalbond akkoord. ADO liep het eerste Eredivisie-seizoen mis, ware het niet dat promotie een jaar later in 1957 alsnog volgde middels het kampioenschap in de Eerste Divisie.

Na de promotie bleef ADO decennialang in de Eredivisie actief. Vooral de jaren zestig en de start van de jaren zeventig waren zeer succesvol te noemen. ADO eindigde meermaals als derde en vierde in de Eredivisie, met trainer Ernst Happel als brein achter het succes en Aad Mansveld als grote ster. De Oostenrijker leidde ADO zelfs naar vier bekerfinales. De eerste drie finales gingen nog verloren, maar in 1968 werd landskampioen Ajax in het Zuiderpark met 2-1 verslagen.

In 1971 fuseerden ADO en het Scheveningse Holland Sport tot FC Den Haag. De fusie was omstreden, met name vanuit het Holland Sport-kamp, maar de start was zeker acceptabel te noemen met spelers als Dick Advocaat, Martin Jol, Lex Schoenmaker en Mansveld in de gelederen. FC Den Haag handhaafde zich aanvankelijk in de subtop en speelde in die jaren ook Europees voetbal, waaronder een Europa Cup II-confrontatie met het Engelse West Ham United (4-2 zege thuis, 3-1 nederlaag uit).

Dramatische periode

FC Den Haag wist de succesvolle jaren geen passend vervolg te geven. De club daalde af naar het rechterrijtje, met een zeventiende plaats in 1982 als dieptepunt. In de Eerste Divisie greep FC Den Haag drie seizoenen op rij naast promotie, maar in het vierde seizoen promoveerde het ongeslagen naar de Eredivisie. Met een veertiende plaats en het bereiken van de bekerfinale (2-4 nederlaag tegen Ajax, na verlenging) verliep de terugkeer succesvol, maar in 1988 keerde de club alweer terug naar het tweede niveau van Nederland. 

Voor de Haagse formatie was het stuivertje wisselen in die jaren. FC Den Haag promoveerde ditmaal al na één seizoen om na drie seizoenen opnieuw te degraderen, maar ditmaal voor langere tijd. De rest van de twintigste eeuw moest de club genoegen nemen met een verblijf in de Eerste Divisie. Pas in 2003, na elf seizoenen, lukte het om eindelijk weer Eredivisie-voetbal naar Den Haag te brengen. Overigens was de clubnaam in de jaren negentig alweer aangepast in ADO Den Haag.

De nieuwe Eredivisie-cyclus duurde ditmaal vier seizoenen. ADO eindigde drie seizoenen net boven de rode streep (veertiende en tweemaal vijftiende), maar een achttiende plaats in 2007 betekende opnieuw afdaling naar de Eerste Divisie. Die degradatie kwam bijzonder ongelegen voor de club. ADO had op dat moment al besloten om het Zuiderpark in te ruilen voor een gloednieuw stadion, waardoor de verhuizing in een totale mineurstemming een feit werd.

Succesvolle revanche

Het gloednieuwe stadion werd niet meteen omarmd door de Haagse achterban. De thuiswedstrijden in de Eerste Divisie werden slecht bezocht, financieel stond de club er dramatisch voor en sportief liep het ook al niet naar wens, ondanks de hoge verwachtingen gezien het beschikbare spelersmateriaal. ADO sloot het seizoen als nummer zes af, maar in de play-offs steeg het team plots boven zichzelf uit. Ten koste van RKC Waalwijk werd binnen een jaar promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

Lex Immers

ADO moest de eerste seizoenen vooral aan de bak om het Eredivisie-verblijf veilig te stellen. Dit lukte ondanks het aantal trainerswissels, maar daarna begon het plots te lopen. De nieuwe trainer John van den Brom leidde het team met spelers als Jens Toornstra, Lex Immers, Wesley Verhoek en de trefzekere Dmitri Bulykin naar Europees voetbal. Na een zevende plaats in de Eredivisie werd op sensationele wijze de play-offs gewonnen. Na een 5-1 zege op FC Groningen in de heenwedstrijd van de finale verloor ADO met dezelfde cijfers de return, maar na strafschoppen greep ADO alsnog aan het langste eind.

Van den Brom verdiende met zijn successeizoen een transfer naar ‘zijn’ Vitesse, waardoor Maurice Steijn het stokje mocht overnemen. Ook bepalende spelers hadden inmiddels afscheid genomen. Het sportieve succes maakte daardoor plaats voor een nieuwe strijd om lijfsbehoud. ADO, dat Europees al snel werd uitgeschakeld door het Cypriotische Omonia Nicosia, eindigde met een vijftiende plaats ternauwernood boven de rode streep in de Eredivisie.

Ondanks het verval in 2010-2011 leek ADO het goed voor elkaar te hebben. De Haagse club kwam in de daaropvolgende seizoenen niet meer echt in de problemen en eindigde zelfs nog meerdere malen in het linkerrijtje, met een zevende plaats in 2018 als hoogtepunt. Op dat moment was het echter al zeer onrustig bij ADO. De club werd in 2014 door het Chinese United Vansen overgenomen, maar de onderlinge relatie schuurde al vanaf het begin. Zo ontstonden meerdere conflicten over afgesproken betalingen.

Alan Pardew leidde ADO in een onrustig tijdperk

Degradatie na onrustige jaren

United Vansen en ADO Den Haag lagen voortdurend met elkaar overhoop. De gemeente Den Haag besloot zelfs om het ‘prioriteitsaandeel’ in te trekken, waar belangrijke schakels binnen de club om de haverklap werden vervangen. Logischerwijs had dat ook gevolgen voor de prestaties op de grasmat. In 2020 ontsnapte ADO (op dat moment onder leiding van trainer Alan Pardew) nog aan degradatie uit de Eredivisie door het besluit van de KNVB om geen promotie/degradatie toe te staan door het stoppen vanwege de coronacrisis, maar in 2021 viel alsnog het doek. Na dertien jaar Eredivisie degradeerde ADO.

In de zomer van 2021 was het zelfs maar de vraag of ADO kon blijven voortbestaan. Na de degradatie waren de financiële zorgen groot en United Vansen weigerde om maximaal te hulp te schieten. Het Chinese bedrijf stemde uiteindelijk in met een overname, maar dit proces verliep dusdanig moeizaam dat de licentiecommissie van de KNVB zich genoodzaakt voelde om meerdere puntenstraffen uit te delen. De Globalon Football Holdings van de Amerikaan David Blitzer werd de nieuwe eigenaar van ADO.

Nieuwe start

Ondanks de financiële en bestuurlijke problematiek wist ADO zich sportief behoorlijk te revancheren. Met Thomas Verheydt als doelpuntenmachine beleefde de ploeg van Ruud Brood een prima start. Hoewel ADO gaandeweg het seizoen uit de top verdween en Brood zelfs plaats moest maken voor interim-trainer Giovanni Franken, lukte het om deelname aan de play-offs om promotie/degradatie af te dwingen.

In de finaleronde dacht ADO de buit binnen te hebben na een 3-0 voorsprong na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd, maar op bizarre wijze kwam Excelsior langszij (3-3). Na verlenging stond het 4-4 en dus moest de strafschoppenserie de winnaar bepalen. Excelsior trok vanaf elf meter aan het langste eind. Dat zorgde voor grote commotie in en rond het stadion. Honderden fans wisten het speelveld te betreden, waardoor spelers plots naar binnen moesten sprinten om zich in veiligheid te brengen. Er werd na afloop schande gesproken van de ongeregeldheden in Den Haag.

In het seizoen 2022-2023 koos ADO voor de onervaren Daryl Janmaat (technisch manager) en Dirk Kuijt (hoofdtrainer) in de technische leiding. Dit pakte dramatisch uit. Janmaat stapte nog hetzelfde jaar op, waar Kuijt werd ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Dick Advocaat werd aangesteld als nieuwe trainer.

Dick Advocaat

Stadion

Tussen 1925 en 2007 speelde ADO de thuiswedstrijden in het Zuiderparkstadion. De naam van het stadion refereerde aan de ligging: het Zuiderpark. Het onderkomen van de Haagse club was berucht, met name dankzij de fanatieke achterban Midden-Noord. De laatste thuiswedstrijd in het Zuiderpark werd bij een 0-3 achterstand tegen FC Groningen zelfs gestaakt vanwege problemen met supporters. ADO degradeerde die middag uit de Eredivisie, waardoor de emoties sowieso al door Den Haag gierden.

In 2007 maakte ADO de overstap naar het nieuwe stadion, dat een capaciteit van vijftienduizend plaatsen heeft. Dit onderkomen kreeg aanvankelijk de naam van de voetbalclub, maar uiteindelijk werd er een commerciële naam aan verbonden. Het Haagse onderkomen draagt tegenwoordig de naam Bingoal Stadion, nadat eerder Kyocera en Cars Jeans de naamgevers waren.

Laatste update: 10 februari 2023

Meer nieuws over ADO Den Haag

21:23
72+
“Of ik met zekerheid kan zeggen dat hij stopt?”
20:01
317+
‘Advocaat stopt als hoofdtrainer van ADO’
09:10
106+
Advocaat overweegt verlenging trainerscarrière
21:57
68+
PEC en Heracles koersen af op Eredivisie
21:56
89+
Jong Ajax maakt er zes in Breda, PEC wint weer
08:33
438+
Van Hanegem geïrriteerd : ‘Het lag niet aan Kuyt, maar…’
11:55
99+
Kuijt legt uit waarom hij bij ADO in een ‘heel onveilig omgeving’ werkte
22:46
56+
PEC en Heracles winnen, NAC in wachtkamer
21:35
91+
Geïrriteerde Advocaat hint: “Genoeg gezegd”
15:40
893+
Steijn spreekt zich uit over ‘Sparta-vertrek’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie