Fortuna Sittard

Sittard

Laatste nieuws over Fortuna Sittard

Fortuna Sittard is een voetbalclub uit Sittard. De club is in 1968 voortgekomen uit een fusie tussen RKSV Sittardia (Sittard) en Fortuna ’54 (Geleen).

Fortuna ’54 speelde twaalf seizoenen op het hoogste niveau en wist zelfs twee opeenvolgende bekertoernooien te winnen. Sittardia speelde sinds de invoering van het betaald voetbal zelfs veertien jaar in de hoogste divisie van Nederland, maar in 1968 degradeerden beide teams. Door de fusie als gevolg van financiële problemen en het opheffen van Xerxes/DHC mocht de Limburgse club, op dat moment Fortuna-Sittardia Combinatie geheten, alsnog op het hoogste niveau beginnen.

Op en neer in het betaald voetbal

Fortuna degradeerde in het eerste jaar na de fusie meteen door als achttiende te eindigen en bleef daarna jarenlang op het tweede niveau actief. Pas in 1982 lukte het de club uit Sittard om terug te keren naar de Eredivisie, nadat het in de voorgaande seizoenen al een paar keer aan promotie rook. Opvallend genoeg hield Fortuna zich probleemloos staande in de Eredivisie. In de eerste acht seizoenen eindigden de Limburgers maar liefst zeven keer in het linkerrijtje.

Fortuna kon in die jaren rekenen op de steun van zo’n tienduizend supporters. Zij waren er onder meer getuige van dat de Limburgers een bekerfinale speelden en in 1985 doordrong tot de kwartfinale van de Europa Cup II, waarin Everton een maatje te groot bleek (0-5 over twee wedstrijden). Het waren al met al productieve jaren in Sittard, maar daarna gleed men geleidelijk weg in de middenmoot. In 1993 ging het na elf jaar Eredivisie mis via de nacompetitie. 

Na twee seizoenen keerde Fortuna onder Pim Verbeek al terug naar de Eredivisie. Na het kampioenschap in de Eerste Divisie had de Limburgse club het goed voor elkaar. Fortuna eindigde in 1998 als zevende, de hoogste eindklassering ooit, en wist in 1999 door te dringen tot de bekerfinale door in Eindhoven met 1-3 te winnen van PSV. Ultiem bekersucces bleef echter uit door toedoen van Ajax, dat in De Kuip met 2-0 te sterk bleek.

Inktzwarte periode

In de jaren negentig kon Fortuna rekenen op mannen als Bert van Marwijk (trainer), Fernando Ricksen, Kevin Hofland, Wilfred Bouma en Mark van Bommel. Zij kwamen in de daaropvolgende jaren allemaal terecht bij topclubs en het Nederlands elftal, maar profijt had de club daar niet van. Fortuna degradeerde in 2001 andermaal uit de Eredivisie en werd getroffen door grote financiële problemen. Na de eeuwwisseling vocht men jarenlang tegen een dreigend faillissement.

In 2009 leek het einde van Fortuna Sittard een feit. Er werd met aartsrivaal Roda JC Kerkrade een fusieplan uitgedacht onder de naam Sporting Limburg, maar na grote commotie onder de supportersgroepen werd het plan uiteindelijk afgeblazen. Fortuna dreigde ondanks puik werk van de stichting ‘Trots op Fortuna’ alsnog om te vallen toen de KNVB in mei 2009 de proflicentie introk, maar de club won het kort geding tegen de voetbalbond. De KNVB legde zich daar uiteindelijk bij neer en liet Fortuna in november 2010 zelfs al promoveren naar categorie 2 van het licentiesysteem.

Promotie naar de Eredivisie

Fortuna bleef worstelen met sportieve en financiële problemen, maar dat beeld veranderde na de overname in 2016. Isitan Gün werd de nieuwe eigenaar van de Limburgers en onder zijn leiding werd de weg naar boven weer ingeslagen. In het seizoen 2017-2018 lukte het Fortuna om promotie af te dwingen. Onder leiding van Hofland en met de jonge Perr Schuurs als aanvoerder eindigde de club als tweede in de Eerste Divisie. Omdat kampioen Jong Ajax niet mocht promoveren, mocht de formatie uit Sittard na zestien jaar rechtstreeks terugkeren naar de Eredivisie.

In de vier jaar na de promotie lukte het Fortuna Sittard telkens om zich rechtstreeks veilig te spelen. In het seizoen 2021-2022 volstond een 0-1 zege bij NEC om lijfsbehoud veilig te stellen. Zian Flemming werd de grote held in Sittard door het winnende doelpunt te produceren én in extremis een bal van de lijn te koppen. Bij puntenverlies in Nijmegen zou de club rechtstreeks zijn afgedaald naar de Keuken Kampioen Divisie, maar het elftal van trainer Sjors Ultee ontsnapte.

Fortuna Sittard zorgde in de zomer van 2022 voor een grote verrassing. De Limburgse club haalde de geroutineerde Turkse spits Burak Yilmaz binnen als nieuwe aanwinst.

Burak Yilmaz

Stadion

Fortuna Sittard speelde van de oprichting in 1968 tot en met 1999 in De Baandert. Vlak voor de eeuwwisseling vertrok de club naar het nieuwe Fortuna Sittard Stadion, dat een capaciteit van bijna dertienduizend plaatsen heeft. De bouw van het stadion verliep niet eenvoudig en het duurde zelfs vele jaren voordat het volledige project werd voltooid, deels door de grote financiële problemen van de club.

Laatste update: 7 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie