Fortuna Sittard

Sittard

Prijzenkast

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over Fortuna Sittard

Fortuna Sittard is een Nederlandse voetbalclub uit Sittard. De Limburgse club speelt de thuiswedstrijden in het Fortuna Sittard Stadion, dat plaats biedt aan 12.800 supporters.

  • Fortuna Sittard ontstond in 1968 als fusieclub
  • In 2018 keerde de club na zware jaren terug in de Eredivisie
  • Negen jaar eerder was het voortbestaan ernstig in gevaar
  • Fortuna Sittard werd tweemaal kampioen in de Eerste Divisie

Uit de dood opgestaan

Fortuna Sittard is op 1 juli 1968 opgericht als Fortuna-Sittardia Combinatie. De voetbalclub ontstond na een fusie tussen RKSV Sittardia (Sittard) en Fortuna ’54 (Geleen). Laatstgenoemde club won tweemaal de KNVB Beker en speelde daarnaast jarenlang op het hoogste niveau na de invoering van het betaald voetbal. In het seizoen 1967-1968 degradeerden beide teams uit de Eredivisie, waarna omwille van financiële redenen werd besloten om de krachten te bundelen.

Fortuna-Sittardia Combinatie kreeg meteen te maken met een meevaller. Xerxes/DHC verdween uit het betaald voetbal, waardoor de fusieclub in de Eredivisie mocht plaatsnemen. In het debuutseizoen degradeerden de Limburgers echter naar de Eerste Divisie. Op het tweede niveau ging het de club niet veel beter af, maar in 1970 kon afdaling naar de Tweede Divisie ternauwernood worden voorkomen.

Promotie naar de Eredivisie

In 1971 werd degraderen uit de Eerste Divisie onmogelijk. Fortuna-Sittardia Combinatie kon daardoor vooral omhoog kijken. Dankzij behaalde periodetitels mocht de Limburgse club meermaals deelnemen aan de nacompetitie, maar promotie naar de Eredivisie bleek nog een brug te ver. Geleidelijk wist de club ook in de reguliere competitie stappen te maken. In 1979 greep Fortuna net naast promotie via de nacompetitie (één punt te weinig), maar in 1982 keerde men alsnog terug op het hoogste niveau van Nederland.

Aan het einde van de jaren zeventig voerde de club een naamswijziging door: Fortuna Sittard. In de Eredivisie sloeg de Limburgse formatie geenszins een modderfiguur. In het eerste seizoen na de promotie eindigde het team meteen in het linkerrijtje (achtste). Het daaropvolgende jaar verliep met een twaalfde plaats iets stroever, maar vervolgens presteerde Fortuna zeer stabiel door zeven seizoenen op rij tussen plek zeven en negen te eindigen. In 1984 werd bovendien de bekerfinale bereikt (0-1 voor Feyenoord).

Aan het begin van de jaren negentig zwakten de prestaties af. In 1991 eindigde Fortuna Sittard als twaalfde in de Eredivisie, waarna men via plek veertien (1992) afzakte naar de zestiende plaats. Een 2-0 nederlaag bij sc Heerenveen werd in de nacompetitie van 1993 fataal. Waar de Friezen promoveerden, daar keerde Fortuna na een verblijf van elf seizoenen terug naar de Eerste Divisie.

Broedplaats voor internationals

Fortuna Sittard verwerkte de degradatie slecht. In het seizoen 1993-1994 eindigde de club op een teleurstellende tiende plaats in de Eerste Divisie, maar in het tweede seizoen presteerde men weer naar wens. Als kampioen keerden de Limburgers in 1995 terug naar de Eredivisie. Trainer Pim Verbeek kon destijds beschikken over spelers als Fernando Ricksen, Mark van Bommel en Ronald Hamming. Het eerstgenoemde duo groeide later uit tot internationals van het Nederlands elftal.

In de jaren negentig maakten ook spelers als Wilfred Bouma, Kevin Hofland en Patrick Paauwe hun opwachting bij Fortuna Sittard. Zij maakten een goede ontwikkeling door, mede dankzij de in 1997 aangetreden hoofdtrainer Bert van Marwijk. De latere bondscoach van het Nederlands elftal leidde zijn team voor de derde keer in de clubgeschiedenis naar de zevende plaats in de Eredivisie (1998). In 1999 verraste Fortuna door PSV in Eindhoven uit te schakelen in de halve finale van de KNVB Beker, maar de finale tegen Ajax ging met 0-2 verloren.

Inktzwarte jaren

Van Marwijk maakte in 2000 de overstap naar Feyenoord, waar ook de genoemde spelers de stap naar de top maakten. Fortuna Sittard kon het succes echter niet omzetten in een structureel succesverhaal. Niet alleen zakte de club weer af naar het rechterrijtje van de Eredivisie, maar ook werd de financiële positie steeds zorgwekkender. In de periode 2000-2005 kampte Fortuna Sittard met een enorme schuldenlast en een half afgebouwd stadion. Een faillissement dreigde, maar kon worden afgewend.

In 2002 degradeerde Fortuna Sittard uit de Eredivisie. Langzaam maar zeker stapelden de problemen zich op. In februari 2009 leek het einde van de club in zicht door een fusie met provinciegenoot Roda JC, maar na maandenlange commotie ging er uiteindelijk een streep door het FC Limburg-project. De financiële zorgen bleven onverminderd groot in Sittard. In mei 2009 werd de proflicentie zelfs ingetrokken door de KNVB, maar een kort geding pakte alsnog in eigen voordeel uit.

De KNVB besloot na wikken en wegen akkoord te gaan met de uitkomst van het kort geding. Fortuna Sittard verschafte zich daarmee de tijd om de financiële positie te verbeteren. In november 2010 promoveerde men naar categorie 2, waardoor het ergste leed achter zich werd gelaten. Deels door de povere prestaties, Fortuna was afgezakt naar de onderste regionen van het betaald voetbal, bleef het echter een strijd om het hoofd financieel boven water te houden.

Isitan Gün
Eigenaar Isitan Gün (Pro Shots)

Overname zorgt voor lucht

In 2016 werd Fortuna Sittard overgenomen door de Turkse investeerder Isitan Gün. Onder zijn leiding werd voormalig Ajax-speler Sunday Oliseh na ruim een jaar ontslagen vanwege intern wangedrag, maar alsnog lukte het de nieuwe leiding om de rust te herstellen. In het seizoen 2017-2018 beloonde de Limburgse formatie zich met promotie naar de Eredivisie door achter kampioen Jong Ajax, dat geen promotierecht had, als tweede te eindigen. De getalenteerde verdediger Perr Schuurs maakte na dit seizoen een overstap naar Amsterdam.

Met Gün als eigenaar wist Fortuna Sittard zich vijf opeenvolgende seizoenen te handhaven. In het seizoen 2022-2023 stuntte de club zelfs met de komst van de Turkse spits Burak Yilmaz, die toezeggingen kreeg voor na zijn carrière. Gaandeweg het seizoen ontstond er echter steeds meer onrust rond de routinier, die uit onvrede besloot om nog in zijn eerste contractjaar te stoppen. Trainer Julio Velázquez vertrok eveneens uit Sittard, waarna Danny Buijs werd aangesteld als opvolger.

Blije Fortuna-spelers

Rivaliteit

Roda JC Kerkrade geldt als de grote rivaal van Fortuna Sittard. In 2009 maakten beide clubs een zorgelijke fase door, waardoor er plannen werden opgevat om de club te laten fuseren. De plannen waren zeer serieus te noemen, maar mede door de furieuze reacties van beide supportersgroepen bleef een daadwerkelijke samensmelting uit.


Europees voetbal

Fortuna Sittard mocht in het seizoen 1964-1965 voor het eerst deelnemen aan de Europacup II. In de eerste ronde bleek het Italiaanse Torino meteen een maatje te groot (3-5 over twee wedstrijden). Bijna twintig jaar later, in het seizoen 1984-1985, mocht de club opnieuw deelnemen aan dit toernooi. Fortuna maakte een prima indruk door KB Kopenhagen en Wisla Kraków uit te schakelen, maar sneuvelde in de kwartfinale tegen Everton.

In Europees clubverband is Fortuna Sittard eveneens actief geweest in de International Football Cup en het plaatsvervangende Intertoto Cup-toernooi. De Limburgers werden hierin uitgeschakeld door 1. FC Kaiserslautern (1965) en SV Austria Salzburg (1998).


Fortuna Sittard-supporters
Een sfeeractie van Fortuna Sittard-supporters (Pro Shots)

Het stadion

Fortuna Sittard ontstond in 1968 door een fusie tussen Sittardia en Fortuna ’54, respectievelijk uit Sittard en Geleen. Om de inwoners tegemoet te komen speelde de club aanvankelijk op beide locaties, maar dit zorgde voor onvrede bij de eigen supporters. Om die reden werd in 1970 definitief gekozen voor De Baandert, in 1964 geopend als thuishaven van Sittardia. Dit stadion had een capaciteit van ruim twintigduizend plaatsen.

De Baandert bleek veel te groot voor Fortuna Sittard. In 1999 verhuisde men naar een nieuwe locatie in Sittard, waar men zich vestigde in een kleiner stadion (12.800 plaatsen). Dit stadion heeft de naam Fortuna Sittard gekregen. Door grote financiële problemen was het aanvankelijk een probleem om de bouw te voltooien, maar gaandeweg werd dit verholpen.


Veelgestelde vragen over Fortuna Sittard

Wanneer is Fortuna Sittard opgericht?

Op 1 juli 1968

Wat is het adres van het Fortuna Sittard Stadion?

Fortuna Sittard Stadion
Milaanstraat 120
6135 LH Sittard

Wat is de capaciteit van het Fortuna Sittard Stadion?

12.800 plaatsen

Wat is de website van Fortuna Sittard?

Klik hier om Fortuna Sittard online te bezoeken

Waar kan ik Fortuna Sittard vinden op sociale media?

Fortuna Sittard is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 23 februari 2024

Populaire spelers Fortuna Sittard

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie