Burak Yilmaz

Leeftijd: 38

Het laatste nieuws over Burak Yilmaz

Burak Yilmaz is een voormalig profvoetballer uit Turkije. In 2022 zorgde de ex-international van Turkije voor een grote verrassing door over te stappen naar eredivisionist Fortuna Sittard, maar binnen een jaar zwaaide hij permanent af. Yilmaz ging vanaf 2023 verder als trainer..

  • Yilmaz beëindigde in 2023 zijn voetbalcarrière bij Fortuna Sittard
  • De spits begon datzelfde jaar als voetbaltrainer
  • Hij speelde in eigen land voor de grote drie: Besiktas, Fenerbahçe en Galatasaray
  • Yilmaz werd in zijn carrière drie keer landskampioen en vijf keer bekerwinnaar
  • Hij speelde 77 interlands voor Turkije (31 doelpunten)

Clubcarrière

Yilmaz werd op 15 juli 1985 op de wereld gezet in de Turkse badplaats Antalya. In 1994 sloot hij zich aan bij de voetbaltrots van zijn geboorteplaats: Antalyaspor. De spits doorliep de volledige jeugdopleiding van Akrepler, zoals de bijnaam van de club luidt.

Antalyaspor

Op zestienjarige leeftijd debuteerde Yilmaz in de A-selectie van Antalyaspor. In zijn eerste twee seizoenen kwam de aanvaller nog niet tot veel speeltijd, maar vanaf het seizoen 2004-2005 werd hij van grote waarde voor de club. Yilmaz was er mede verantwoordelijk voor dat Antalyaspor niet degradeerde uit de tweede divisie van Turkije en leidde het team een jaar later zelfs naar de Süper Lig. In totaal speelde hij 73 wedstrijden voor deze club (achttien doelpunten).

Besiktas

Antalyaspor degradeerde binnen een seizoen uit de Süper Lig, maar dat kon niet worden toegeschreven aan Yilmaz. De spits was in de zomer van 2006 namelijk al overgestapt naar Besiktas. Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn vader Fikret Yilmaz, die er als doelman actief was. Bij de nummer twee van Turkije maakte hij in het seizoen 2006-2007 zes doelpunten in 43 officiële wedstrijden. Een groot aantal wedstrijden stond Yilmaz aan de aftrap bij De Zwarte Adelaars.

In het seizoen 2006-2007 verslechterde het perspectief van Yilmaz in dienst van Besiktas. Na een pover half jaar (één doelpunt in twaalf wedstrijden) werd de aanvaller uitgeleend aan Manisaspor, waar hij weer helemaal opbloeide. In het shirt van deze club produceerde hij negen doelpunten in achttien gespeelde wedstrijden. Hij maakte een hattrick in de met 3-2 gewonnen thuiswedstrijd tegen Denizlispor.

Fenerbahçe

Yilmaz keerde in de zomer van 2008 niet terug bij Besiktas. De aanvaller koos voor een overstap naar het rivaliserende Fenerbahçe, maar dat was totaal geen succes met nul doelpunten in zestien officiële wedstrijden. In zijn tweede jaar werd hij uitgeleend aan Eskisehirspor, waar hij ook al moeite had om uit te blinken (twee doelpunten in zeventien wedstrijden).

Trabzonspor

Yilmaz kwam in februari 2010 terecht bij Trabzonspor, waar hij onder Senol de Turkse beker wist te winnen in zijn eerste seizoen. De overstap naar Karadeniz Firtinasi bleek een regelrechte schot in de roos. Yilmaz groeide uit tot een fenomeen door 59 keer te scoren in 94 officiële wedstrijden. In het seizoen 2011-2012 brak Yilmaz het clubrecord door 32 keer doel te treffen in dertig competitiewedstrijden.

Galatasaray

Met zijn doeltreffendheid bij Trabzonspor verdiende Yilmaz een nieuwe kans bij een Turkse topclub. Na Besiktas en Fenerbahçe streek hij ditmaal neer bij Galatasaray, waardoor hij één van de weinige spelers is die voor alle Süper Lig-giganten heeft gespeeld. Hij beleefde er meteen een droomseizoen. Yilmaz scoorde 32 keer in 39 officiële wedstrijden, waaronder acht doelpunten in de Champions League. In Istanbul bracht de spits het Manchester United van Sir Alex Ferguson een 1-0 nederlaag toe.

Yilmaz kon zijn hoge rendement niet doortrekken in de daaropvolgende seizoenen, maar bleef wel degelijk van grote waarde voor Galatasaray. In totaliteit speelde hij er 141 officiële wedstrijden (82 doelpunten). Yilmaz won twee landstitels, drie bekers en drie supercups gedurende zijn verblijf bij Cim Bom Bom.

Beijing Guoan FC

In februari 2016 waagde Yilmaz voor de eerste keer in zijn carrière de stap naar het buitenland. De spits liet zich verleiden door een aanbod van het Chinese Beijing Guoan FC. Voor de Aziaten maakte hij negentien doelpunten in 32 officiële wedstrijden.

Terugkeer bij Trabzonspor en Besiktas

In de zomer van 2017 keerde Yilmaz alweer terug op Turkse bodem. De spits sloot zich opnieuw aan bij Trabzonspor, waar hij zijn scoringsdrift opnieuw toonde: 28 doelpunten in 32 wedstrijden. Hij verdiende daarmee opnieuw een tweede kans in dienst van Besiktas, waar Yilmaz ditmaal wel slaagde. In 41 wedstrijden schoot hij de bal 25 keer tegen de touwen.

Lille OSC

Yilmaz koos in de zomer van 2020 voor de tweede keer voor een buitenlands avontuur. Lille OSC haalde die zomer zowel Sven Botman als de Turkse spits naar Frankrijk. Er ontstond een heuse succesformule, waardoor de club een droomseizoen beleefde door het grote Paris Saint-Germain af te troeven in de titelstrijd. Yilmaz had hier een belangrijk aandeel in door zestien doelpunten te produceren in 28 competitiewedstrijden. Dat hadden er meer kunnen zijn, ware het niet dat hij door een kuitblessure enige tijd buitenspel stond. Ook het Europa League-tweeluik met Ajax ging aan zijn neus voorbij.

In de zomer van 2021 vertrokken verschillende spelers bij Lille OSC. Yilmaz bleef net als Botman wel actief bij de Franse club, maar het duo slaagde er niet in om het succesverhaal door te trekken. Het elftal eindigde op een teleurstellende tiende plaats in de Ligue 1. Wel werd Paris Saint-Germain in de strijd om de Franse Supercup afgetroefd (1-0, assist Yilmaz). Met zeven doelpunten in veertig wedstrijden nam zijn eigen aandeel ook fors af.

Burak Yilmaz
(Pro Shots)

Fortuna Sittard

Na twee seizoenen bij Lille OSC genoot Yilmaz een transfervrije status. De geroutineerde spits had al enige tijd contact met de Turkse eigenaars van Fortuna Sittard en besloot uiteindelijk in te gaan op hun lokroep. Yilmaz tekende een contract voor vijf seizoenen. Het is de bedoeling dat hij nog minimaal twee seizoenen blijft spelen en daarna aan in Limburg aan zijn trainerscarrière begint.

Yilmaz beleefde een bizarre start bij Fortuna Sittard. De Turk stond al na vijf competitiewedstrijden op vier doelpunten, maar de Limburgers stonden met nul punten stijf onderaan. Sjors Ultee werd ontslagen als hoofdtrainer. Er werd in die tijd veel gespeculeerd over de rol van Yilmaz, die volgens ingewijden een (te) grote vinger in de pap zou hebben. In Goedemorgen Eredivisie verklaarde Ultee nadien: “Hij was heel bescheiden, behulpzaam en heel prettig om mee te werken. Maar je moet je afvragen of hij niet groter is dan de club. Dat kan volgens mij niet. Maar ik heb mijn twijfels, zonder dat er iets kwaads in de zin zit, of Burak Yilmaz niet veel groter dan de club is.”

(ProShots)

In zijn debuutwedstrijd voor Fortuna Sittard wist Yilmaz meteen te scoren: een fraaie vrije trap tegen Ajax (2-3 nederlaag). De Turk wist in zijn beginperiode regelmatig het net te vinden, maar wel voornamelijk vanaf de penaltystip. Gaandeweg verslechterde de situatie tussen speler en cub, waardoor de samenwerking nog voor het einde van het seizoen werd beëindigd. Daarmee kwam ook zijn voetbalcarrière ten einde.


Interlandcarrière

Yilmaz debuteerde op 12 april 2006 in de nationale ploeg van Turkije, dat uit bij Azerbeidzjan op een 1-1 gelijkspel bleef steken. De teller liep dat jaar op tot vier A-interlands, maar de spits verdween daarna van de radar. Pas in november 2010 werd Yilmaz opnieuw opgeroepen. Zijn eerste interlanddoelpunt maakte hij op 3 juni 2011 in de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen België (1-1). Mede daardoor plaatste Turkije zich voor de play-offs, maar Kroatië bleek over twee wedstrijden een maatje te groot.

Yilmaz debuteerde in 2016 op een groot eindtoernooi. Turkije werd in de groepsfase van het EK uitgeschakeld door nederlagen tegen Kroatië en Spanje, maar revancheerde zich in de laatste wedstrijd door Tsjechië met 0-2 te verslaan. Yilmaz schoot na tien minuten de openingstreffer tegen de touwen en kon daardoor alsnog met een tevreden gevoel huiswaarts. Een schril contrast met het EK in 2021, waar hij niet scoorde en waar de Turken roemloos werden uitgeschakeld met nul punten.

In aanloop naar het EK liet Yilmaz nog wel zijn klasse zien. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen het Nederlands elftal (4-2 overwinning) maakte de spits een hattrick. Turkije speelde in de play-offs tegen het Portugal van Cristiano Ronaldo. Yilmaz bracht de spanning terug door de 2-1 binnen te schieten in de 65ste minuut, maar faalde twintig minuten later vanaf de penaltystip. Turkije verloor uiteindelijk met 3-1, waarna Yilmaz zijn afscheid als international aankondigde. Met 31 doelpunten in 77 wedstrijden hoeft hij alleen grootheid Hakan Sükür (51 doelpunten) voor zich te dulden.


Trainerscarrière

Yilmaz beëindigde zijn voetbalcarrière in 2023 bij Fortuna Sittard. In juli van dat jaar ging hij aan de slag als assistent-trainer van Besiktas, dat hem in oktober zelfs promoveerde tot interim-trainer. De voormalig spits bleef in deze hoedanigheid vijf wedstrijden actief voor de Turkse topclub. Yilmaz dook begin 2024 op als hoofdtrainer van Kayserispor.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie