Portugal

Lissabon

Prijzenkast

1x Europees kampioen

1x Nations League

Het laatste nieuws over Portugal

Het nationale team van Portugal draagt de bijnaam Seleção das Quinas. De Portugezen stonden nog nooit in een WK-finale, maar kroonden zich in 2016 wel voor het eerst tot Europees kampioen.

  • Het Portugese nationale team maakt deel uit van de FPF
  • De bijnaam van het land luidt ‘Seleção das Quinas’
  • Het team werd in 2016 Europees kampioen
  • Een derde plaats is de beste prestatie op een WK
  • Portugal won de eerste editie van de Nations League

Europees kampioen van 2016

Portugal speelde in 1921 de eerste interland in en tegen buurland Spanje (3-3). Negen jaar later werd het eerste WK georganiseerd in Uruguay, maar in de twintigste eeuw was het nationale team welgeteld twee keer actief op dit podium. In 1966 verloor Portugal in de halve finale van de latere winnaar Engeland om vervolgens de troostfinale te winnen ten koste van de Sovjet-Unie. Twintig jaar later werd het team daarentegen al in de groepsfase huiswaarts gestuurd.

Waar Portugal in de vorige eeuw maar twee WK-deelnames noteerde, daar was het land er in de 21ste eeuw altijd bij. Erg succesvol waren deze deelnames overigens niet. De Portugezen werden tweemaal (2002 en 2014) uitgeschakeld in de groepsfase en tweemaal (2010 en 2018) in de achtste finale. Tussendoor werd in 2006 nog wel de halve finale van het WK bereikt. Na een historische harde achtste finale tegen Nederland (‘schande van Nürnbern’) werd ook Engeland nog verslagen, maar Frankrijk en Duitsland dwarsboomden de route naar eremetaal.

In 2022 werd Portugal in de kwartfinale verrast door Marokko, dat met 1-0 wist te winnen. Sterspeler Cristiano Ronaldo zal zijn indrukwekkende carrière daardoor afsluiten zonder wereldtitel.

Cristiano Ronaldo (Pro Shots)

EK-geschiedenis

Portugal plaatste zich niet voor acht van de eerste tien EK’s, maar eenmaal op de eindronde werd het een ploeg om serieus rekening mee te houden. In 1984 en 2000 werden de Portugezen in de halve finale pas verslagen, waar het in 2004 zelfs de finale bereikte. In eigen land dacht de Seleção das Quinas een historisch resultaat te behalen, ware het niet dat Cristiano Ronaldo en consorten tot verrassing van alles en iedereen werden verslagen door Griekenland: 0-1.

In 2016 lukte het Portugal eindelijk om een hoofdprijs te winnen. Waar het in 2004 als gastland verloor, daar waren de rollen ditmaal omgedraaid: in de verlenging werd organisator Frankrijk met 0-1 opzij gezet dankzij een rake uithaal van Éder. Steraanvaller Ronaldo viel in de finale geblesseerd uit.

Eerste winnaar Nations League

In 2019 schreef Portugal geschiedenis door als eerste land de Final Four van de Nations League te winnen. Alle winnaars van Divisie A mochten in een mini-toernooi strijden om de eindzege. Portugal won als gastheer de halve finale van Zwitserland (3-1) en wist vervolgens ook het Nederlands elftal aan de zegekar te binden. Gonçalo Guedes maakte na een uur spelen het enige doelpunt: 1-0.

Laatste update: 10 december 2022

Populaire spelers Portugal

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie