André Silva

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over André Silva

André Silva is een Portugese aanvaller. De international van Portugal speelt sinds de zomer van 2021 voor Bundesliga-club RB Leipzig, dat hem in 2023 verhuurde aan Real Sociedad.

  • Silva speelt momenteel voor Real Sociedad
  • De aanvaller werd in 2023 uitgeleend door RB Leipzig
  • In 2022 en 2023 won hij de DFB-Pokal
  • Eerder kwam Silva uit voor FC Porto, AC Milan, Sevilla en Eintracht Frankfurt
  • In 2019 won hij de Nations League met Portugal

Clubcarrière

André Miguel Valente Silva werd geboren op 6 november 1995. Zijn geboortewieg stond in het Portugese Gondomar, dat grenst aan Porto. Hij werd aanvankelijk ingeschreven voor zwemmen, maar de liefde voor het voetbal nam het op jonge leeftijd over. Als jeugdspeler diende hij Salgueiros (2003-2007 en 2008-2010), Boavista (2007-2008), Padroense (2010-2011) en FC Porto (vanaf 2011).

FC Porto

In 2013 debuteerde Silva namens het tweede elftal van FC Porto in het Portugese profvoetbal. Zijn debuut voor de A-selectie liet nog even op zich wachten, maar op 2 januari 2016 mocht hij ook op het hoogste niveau zijn voetbalkunsten vertonen. Onder leiding van trainer Julen Lopetegui viel de aanvaller in tijdens de competitietopper tegen Sporting Portugal (2-0 nederlaag).

Op de laatste speeldag van het seizoen 2016-2017 pikte Silva zijn eerste doelpunt mee bij FC Porto. Een week na de 4-0 zege op Boavista scoorde de aanvaller ook tweemaal in de bekerfinale tegen SC Braga, waardoor zijn team er een verlenging uit wist te slepen. In de strafschoppenserie ontglipte de Taça de Portugal alsnog. Silva had desalniettemin naam gemaakt en die status verzilverde hij in het daaropvolgende seizoen met 21 doelpunten in 44 officiële duels.

AC Milan

Anderhalf jaar na zijn debuut bij FC Porto maakte Silva al een transfer naar het buitenland. AC Milan betaalde 38 miljoen euro voor de Portugees, die voor vijf seizoenen tekende in San Siro. Een succesverhaal werd dit niet. Silva mocht weliswaar in veertig officiële wedstrijden aantreden voor de Italiaanse topclub, maar zijn bijdrage bleef beperkt met tien doelpunten. Drie daarvan maakte hij in één Europa League-wedstrijd (1-5 tegen Austria Wien).

Sevilla

AC Milan verhuurde Silva in augustus 2018 voor een seizoen aan Sevilla. In diens eerste competitiewedstrijd scoorde de Portugees meteen drie keer tegen Rayo Vallecano en ook in september tikte hij een bloedvorm aan, waaronder twee doelpunten in de met 3-0 gewonnen wedstrijd tegen Real Madrid. Na deze maand namen zijn prestaties af en bleef de teller beperkt tot elf doelpunten in veertig wedstrijden.

Eintracht Frankfurt

Silva hervond zijn geluk bij Eintracht Frankfurt, waar hij voor twee seizoenen werd ondergebracht door AC Milan. De Portugees presteerde dusdanig goed dat de Bundesliga-club al na één jaar besloot om hem permanent over te nemen van de Italianen. Over een periode van twee seizoenen produceerde Silva 45 doelpunten en vijftien assists in 71 officiële wedstrijden.

Silva in duel met Matthijs de Ligt (Pro Shots)

RB Leipzig

Silva verdiende bij Eintracht Frankfurt een transfer naar RB Leipzig. Beide clubs kwamen een deal van 23 miljoen euro overeen. De aanvaller debuteerde op 15 augustus 2021 bij Die Roten Bullen in de met 1-0 verloren uitwedstrijd tegen FSV Mainz 05. Vijf dagen later stond Silva met een doelpunt en een assist aan de basis van de 4-0 overwinning op VfB Stuttgart, waardoor hij zelfvertrouwen tankte voor de rest van het seizoen. Met zeventien doelpunten en achttien assists kon hij terugkijken op een goed debuutseizoen in Leipzig.

In het seizoen 2022-2023 had Silva het lastiger met negen doelpunten en negen assists. Door een blessure moest hij toekijken in de finale van de DFB Pokal (2-0 zege op Eintracht Frankfurt). In de zomer van 2023 werd de aanvaller uitgeleend aan Real Sociedad.

Real Sociedad

Als speler van Real Sociedad werd Silva in het seizoen 2023-2024 geteisterd door fysieke problemen. De spits had daardoor moeite om zijn draai te vinden in Baskenland. Pas op 6 december 2023 maakte hij in de Copa del Rey-wedstrijd tegen CE Andratx (0-1 zege) zijn eerste treffer voor de club.


Interlandcarrière

Silva debuteerde op 1 september 2016 in de nationale ploeg van Portugal, dat Gibraltar met 5-0 wist te verslaan. Hij presteerde uitstekend bij de kersverse EK-winnaar en verdiende daarmee een plek in de selectie voor het WK van 2018. In Rusland speelde hij drie van de vier wedstrijden, maar hij kon uitschakeling door Uruguay niet voorkomen in de achtste finale (2-1 nederlaag).

(Pro Shots)

Op het EK in 2021 mocht Silva slechts driemaal invallen voor Portugal, dat ook hier in de achtste finale werd uitgeschakeld. Op het WK van 2022 bleef de opbrengst beperkt tot een kwartfinaleplaats. In Qatar bleef hij steken op één invalbeurt van 25 minuten tegen Zuid-Korea (groepsfase).

Laatste update: 13 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie