Diogo Jota

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Diogo Jota

Diogo Jota is een Portugese aanvaller. In september 2020 maakte de international van Portugal de overstap van Wolverhampton Wanderers naar Liverpool.

  • Jota speelt momenteel voor Liverpool
  • De aanvaller won hier zowel de FA Cup, League Cup als Engelse Supercup
  • Hij kwam eerder uit voor Paços de Ferreira, FC Porto en Wolverhampton Wanderers
  • Met Wolverhampton werd Jota kampioen in het Championship
  • In 2019 debuteerde hij als international van Portugal

Clubcarrière

Diogo José Teixeira da Silva, zoals zijn officiële naam luidt, werd op 4 december 1996 geboren in het Portugese Massarelos. Op jonge leeftijd sloot de rechtspoot zich aan bij Gondomar SC, waar hij een goede ontwikkeling doormaakte. In 2013 verdiende de aanvaller een kans in de jeugdopleiding van Paços de Ferreira.

Doorbraak bij Paços

Jota maakte op 19 oktober 2014 zijn debuut in de hoofdmacht van Paços de Ferreira. In de Taça de Portugal-wedstrijd tegen Atlético Reguengos (4-0 overwinning) was de aanvaller meteen belangrijk met een doelpunt en een assist. Op 20 februari 2015 maakte hij zijn competitiedebuut in de thuiswedstrijd tegen Vitória Guimarães (2-2). Bijna drie maanden later besliste Jota de thuiswedstrijd tegen Académica Coimbra (3-2 zege) door tweemaal te scoren. Met vier doelpunten en vier assists in twaalf wedstrijden kwam zijn potentieel meteen aan het licht.

Met een rode kaart tegen Académica Coimbra begon het seizoen 2015-2016 tegenvallend voor Jota. Het bleek geen voorbode, aangezien de aanvaller zijn definitieve doorbraak beleefde op het hoogste niveau. De aanvaller van Paços de Ferreira produceerde maar liefst veertien doelpunten en tien assists in 35 officiële wedstrijd. Zo maakte hij de winnende treffer in het thuisduel met FC Porto (1-0). Dankzij diens scoringsdrift bleven Os Castores tot het einde in de race voor een Europees ticket, maar Rio Ave ging er met één punt voorsprong mee vandoor.

Als huurling naar FC Porto

In de zomer van 2016 maakte Jota de overstap naar Atlético Madrid, dat circa zeven miljoen euro neerlegde. Dankzij een uitleenperiode aan FC Porto bleef hij dat seizoen desondanks actief op de Portugese velden. De aanvaller maakte op 10 september zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Vitória Guimarães (3-0). Op 1 oktober besliste hij de uitwedstrijd tegen SC Nacional door drie van de vier doelpunten voor zijn rekening te nemen (0-4). Jota bewees zijn waarde door negen keer te scoren en zeven keer de rol van aangever op te eisen.

Smaakmaker bij Wolverhampton

In de zomer van 2017 werd Jota opnieuw uitgeleend door Atlético Madrid. De Spaanse topclub kozen ditmaal voor een deal met Wolverhampton Wanderers, waarmee hij neerstreek in het Championship. Dertien dagen na zijn debuut tegen Middlesbrough (1-0 zege) maakte de Portugees op 15 augustus zijn eerste doelpunt in de uitwedstrijd tegen Hull City (2-3). Met achttien doelpunten en zes assists in 46 officiële wedstrijden bleek Jota van grote waarde voor Wolves, dat als kampioen promoveerde naar de Premier League.

Wolverhampton Wanderers haalde Jota medio 2018 permanent aan boord door zo’n veertien miljoen euro neer te tellen. De Portugees scoorde niet in de eerste maanden van het seizoen, maar op 5 december brak hij dan toch de ban door tegen Chelsea het winnende doelpunt te maken (2-1). Ruim een maand later maakte de rechtspoot zelfs een hattrick in de doelpuntrijke wedstrijd tegen Leicester City (4-3 zege). Met tien doelpunten en zeven assists in 37 officiële wedstrijden bewees Jota opnieuw zijn waarde.

Als promovendus verraste Wolverhampton Wanderers in 2019 door een Europees ticket te veroveren. Ook in de Europa League toonde Jota zijn klasse met hattricks tegen Besiktas en Espanyol (allebei 4-0). Met zestien doelpunten en zes assists sloot hij zijn derde seizoen voor Wolves opnieuw met fraaie cijfers af.

Transfer naar Liverpool

In september 2020 maakte Jota voor circa 45 miljoen euro de overstap naar Liverpool. De Portugees vierde zijn debuut voor The Reds op 28 september met een doelpunt tegen Arsenal (3-1 overwinning). In november maakte hij een hattrick in de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo, dat met 0-5 klop kreeg. Een kruisbandblessure zette Jota voor geruime tijd buitenspel, maar met dertien doelpunten in dertig officiële wedstrijden beleefde hij desalniettemin een prima eerste seizoen.

Blijdschap met Liverpool-teamgenoot Fabinho (Pro Shots)

Liverpool won in 2022 zowel de FA Cup als de League Cup. Mede dankzij Jota (21 doelpunten in 55 wedstrijden) maakte het elftal van manager Jürgen Klopp aanspraak op meer prijzen. Manchester City behaalde in de Premier League echter één punt meer, waar Real Madrid in de Champions League-finale nipt te sterk bleek (0-1). Jota produceerde in het seizoen 2022-2023 zeven doelpunten en acht assists in 28 wedstrijden. De oogst bleef beperkt tot één trofee: de Engelse Supercup.


Interlandcarrière

Jota doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen, waaronder Jong Portugal. Bondscoach Fernando Santos liet hem op 14 november 2019 debuteren voor Portugal in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen (6-0 overwinning). Zijn eerste doelpunt voor de Portugezen maakte hij op 5 september 2020 in de thuiswedstrijd tegen Kroatië, dat in de Nations League met 4-1 opzij werd gezet.

In 2021 debuteerde Jota op een grote eindronde: het EK. Jota scoorde in de met 2-4 verloren groepswedstrijd tegen Duitsland. Portugal bereikte desondanks de achtste finale, maar België bleek hierin met 0-1 te sterk. Zo’n anderhalf jaar later moest de aanvaller door een blessure het WK in Qatar aan zich voorbij laten gaan.

Laatste update: 25 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie