Jürgen Klopp

Jürgen Klopp is een Duitse voetbaltrainer. Sinds oktober 2015 is de voormalig profvoetballer werkzaam als manager van Premier League-club Liverpool.

  • Klopp is momenteel werkzaam voor Liverpool
  • Met ‘The Reds’ won hij zeven prijzen, waaronder de landstitel en de Champions League
  • De Duitser veroverde als Dortmund-trainer zowel de landstitel (tweemaal) als de DFB-Pokal
  • Als speler en trainer was Klopp langdurig actief voor FSV Mainz 05
  • Zijn bijnaam luidt ‘The Normal One’

Jürgen Norbert Klopp werd op 16 juni 1967 geboren in het Duitse Stuttgart. Hij is een zoon van Elisabeth en Norbert Klopp, die ook twee dochters op de wereld hebben gezet. Het gezin groeide op in Glatten, een dorpje in het toeristische Schwarzwald-gebied. Zijn vader, een voormalig doelman, vergaarde zijn inkomsten vooral als handelsreiziger.

Voetbalcarrière

Klopp droomde op jonge leeftijd van een medische carrière, maar hij voelde zich niet slim genoeg om daadwerkelijk arts te worden. In plaats daarvan koos de geboren Stuttgarter voor het voetbal. Als aanvaller van het lokale SV Glatten maakte Klopp, die in zijn jeugdjaren fanatiek supporter was van VfB Stuttgart, de overstap naar TuS Ergenzingen.

De carrière van Klopp kwam geleidelijk op gang. De rechtsbenige spits speelde op latere leeftijd voor 1. FC Pforzheim, Eintracht Frankfurt (tweede elftal), Viktoria Sindlingen en Rot-Weiss Frankfurt, maar zijn doorbraak als profvoetballer beleefde hij pas in het shirt van FSV Mainz 05. In de zomer van 1990 streek Klopp neer bij Der Karnevalsverein.

Gewaardeerd in Mainz

In het shirt van FSV Mainz 05 werd Klopp halverwege de jaren negentig omgeturnd tot verdediger. Met zijn vastberadenheid groeide hij uit tot een publiekslieveling. Klopp bleef tot zijn pensioen als voetballer actief voor Mainz, waar hij in totaal 340 wedstrijden (56 doelpunten) noteerde. Alleen Dimo Wache (406) en Nikolce Noveski (348) speelden meer wedstrijden voor de club.

Met 56 doelpunten in alle competities was Klopp ook een van de meest doeltreffende spelers in de geschiedenis van FSV Mainz. Alleen Michael Thurk (64), Karl-Heinz Mähn (63) en Sven Demandt (57) verschenen vaker op het scoreformulier.

PeriodeClub
1986-1987TuS Ergenzingen
19871. FC Pforzheim
1987-1988Eintracht Frankfurt
1988-1989Viktoria Sindlingen
1989-1990Rot-Weiss Frankfurt
1990-2001FSV Mainz 05

Trainerscarrière

In het seizoen 2000-2001 dreigde FSV Mainz 05 te degraderen uit de Tweede Bundesliga. Trainer Eckhard Krautzun werd in februari 2001 al na enkele maanden ontslagen vanwege tegenvallende resultaten. Klopp was op dat moment geblesseerd en kreeg van de clubleiding de opdracht om het seizoen af te maken als interim-trainer. Onder zijn leiding werd degradatie afgewend door als veertiende te eindigen, mede dankzij zes overwinningen in diens eerste zeven wedstrijden.

Als goedlachse trainer van FSV Mainz 05 (Pro Shots)

Promotie met Mainz

Klopp verdiende in de zomer van 2001 een permanente aanstelling als trainer van FSV Mainz 05. Hij slaagde erin om de schwung in het elftal te krijgen. Na twee vierde plaatsen eindigde Der Karnevalsverein in zijn derde seizoen als derde, waardoor promotie naar de Bundesliga werd afgedwongen. Klopp behaalde nadien het benodigde trainersdiploma en studeerde daarnaast af op de Universiteit van Frankfurt (Sportwetenschap).

In het seizoen 2005-2006 mocht FSV Mainz deelnemen aan de UEFA Cup. Als winnaar van het fairplay-klassement overleefde zijn team de voorrondes, maar in de eerste ronde van het hoofdtoernooi werden Klopp en consorten meteen uitgeschakeld door de latere winnaar Sevilla (0-0 uit, 0-2 thuis). In het daaropvolgende seizoen degradeerde de club uit de Bundesliga door als zestiende te eindigen. Mainz slaagde er niet in om binnen een jaar terug te keren, waardoor Klopp na een dienstverband van achttien jaar besloot om te vertrekken.

Succestrainer in Dortmund

Slechts enkele dagen na het aankondigen van zijn vertrek uit Mainz had Klopp al een nieuwe baan te pakken. Hij tekende een contract voor twee seizoenen bij Borussia Dortmund, dat in het seizoen 2007-2008 op een teleurstellende dertiende plaats was geëindigd in de Bundesliga. Klopp kreeg BVB weer aan de praat. Na een zesde plaats in zijn eerste contractjaar (2008-2009) steeg het team in het daaropvolgende seizoen naar plek vijf.

Borussia Dortmund was zeer te spreken over de prestaties van Klopp, die daarmee een langer verblijf afdwong. Na twee seizoenen in de subtop van de Bundesliga lukte het de oefenmeester om een succesformule te ontwikkelen. Met spelers als Roman Weidenfeller, Mats Hummels, Jakub Blaszczykowski, Shinji Kagawa, Nuri Sahin, Mario Götze en Robert Lewandowski behaalde Dortmund het kampioenschap van 2011. In 2012 veroverde men zelfs de Duitse dubbel (titel en DFB-Pokal).

Kampioen met Borussia Dortmund (Pro Shots)

Ook buiten Duitsland draaide Borussia Dortmund behoorlijk mee. In het seizoen 2012-2013 bereikte men zelfs de finale van de Champions League, maar dankzij een doelpunt van Arjen Robben greep Bayern München aan het langste eind (1-2). Der Rekordmeister bleek in 2013 en 2014 ook te sterk in de titelstrijd, mede doordat spelers als Hummels, Götze en Lewandowski in de verleiding werden gebracht om over te stappen naar de grote concurrent. Dortmund liet zich in die periode desalniettemin gelden door Bayern af te troeven in de strijd om de Duitse Supercup.

Het seizoen 2014-2015 verliep met een zevende plaats in de Bundesliga teleurstellend. In de zomer van 2015 vertrok hij na zeven seizoenen als trainer van Borussia Dortmund. Met twee landstitels, één DFB-Pokal, twee DFL-Supercups en een Champions League-finale liet hij een fraaie oogst achter.

Champions League-winnaar met Liverpool

Na zijn vertrek bij Borussia Dortmund wilde Klopp een sabbatical van minimaal een half jaar nemen. De Duitser kon in oktober 2015 de verleiding echter niet weerstaan na een telefoontje van Liverpool, dat Brendan Rodgers op non-actief had gesteld. Liverpool beleefde een grillig eerste seizoen onder diens leiding. The Reds eindigden in de Premier League, maar bereikten de finale van zowel de League Cup als de Europa League. Respectievelijk Manchester City (na strafschoppen) en Sevilla (1-3) wist eremetaal te voorkomen voor Klopp.

Klopp verlengde al na één seizoen als Liverpool-manager zijn contract tot de zomer van 2022. De manager mocht in die periode ook een aantal nieuwe spelers verwelkomen, waaronder Sadio Mané en Georginio Wijnaldum. De kwaliteitsimpuls resulteerde in het seizoen 2016-2017 in een vierde plaats. Met toestemming van de clubleiding mocht Klopp in de zomer van 2017 opnieuw geld spenderen om de voorhoede te versterken: Mohamed Salah werd opgepikt bij AS Roma. Een half jaar later werd ook verdediger Virgil van Dijk aan de selectie toegevoegd.

(Pro Shots)

In het seizoen 2017-2018 maakte Liverpool een comeback in de Champions League. Het elftal van Klopp wist meteen door te stoten tot de finale, maar het uitvallen van Salah en twee flaters van Loris Karius bleken fataal tegen het Spaanse Real Madrid (1-3). In 2019 bereikte Liverpool nogmaals de finale van het miljoenenbal. Tegen Tottenham Hotspur maakten Salah en Divock Origi het verschil voor The Reds: 2-0. Liverpool won vervolgens ook de Europese Supercup (na strafschoppen tegen Chelsea) en de wereldbeker voor clubteams (1-0 na verlenging tegen Flamengo).

Eindelijk een titel voor Liverpool

Met dertig overwinningen, zeven gelijke spelen en één nederlaag presteerde Liverpool in het seizoen 2018-2019 ook voortreffelijk in de Engelse Premier League. De enige competitienederlaag van het seizoen werd geleden tegen Manchester City. Een nederlaag met consequenties, aangezien The Citizens welgeteld één punt meer behaalden in de titelstrijd (98 om 97). Liverpool raakte ondanks deze morele tik niet in de war. In het seizoen 2019-2020 werd de bespeler van Anfield na dertig jaar eindelijk weer kampioen van Engeland.

Liverpool won onder leiding van Klopp drie prijzen in 2022. Zowel de FA Cup, League Cup als de Community Shield werden dat jaar aan de prijzenkast toegevoegd. De sympathieke Duitser zal tot de zomer van 2024 de scepter zwaaien, zo maakte hij begin dat jaar bekend.

PeriodeTeamFunctie
2001-2008FSV Mainz 05Hoofdtrainer
2008-2015Borussia DortmundHoofdtrainer
2015-2024LiverpoolHoofdtrainer

Laatste update: 26 januari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie