Robert Lewandowski

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Robert Lewandowski

Robert Lewandowski is een Poolse spits. De aanvaller werd een van de makkelijkst scorende spitsen ter wereld. In de zomer van 2022 maakte hij de overstap van Bayern München naar FC Barcelona.

  • Lewandowski speelt momenteel voor FC Barcelona
  • De spits kwam eerder uit voor Lech Poznán, Borussia Dortmund en Bayern München
  • In 2020 won hij de Champions League met Bayern
  • Lewandowski werd kampioen in Duitsland (tien keer), Spanje en Polen
  • In 2008 debuteerde hij als A-international van Polen

Clubcarrière

Robert Lewandowski werd op 21 augustus 1988 geboren in Warschau, Polen. Nadat hij in de jeugd voetbalde voor Partyzant Leszno en MKS Varsovia, begon hij in 2005 aan zijn carrière bij Delta Warschau en later Legia, beiden nog op het tweede niveau van Polen. Toen zijn scorend vermogen echter opviel bij Znicz Pruszków werd hij in 2006 opgepikt door het bekende Lech Poznan. Hierna ging het hard met zijn algemene doelpuntenmoyenne én zijn profcarrière. 

Lech Poznán

In de zomer van 2008 debuteerde Lewandowski voor Lech Poznán in de UEFA Cup. Tegen FK Khazar Lenkoran wist hij het enige doelpunt te maken. Een ronde verder wist hij wederom de wedstrijd te beslissen door te scoren tegen Austria Wien. Dankzij de scoringsdrift van de centrumspits kwam Lech Poznán dat jaar tot de achtste finales van het toernooi. Indrukwekkend is ook dat hij bij zijn competitiedebuut tegen GKS Belchatów wist te scoren.

Waar Lewandowski komt, scoort hij. Dit laatste zou in het tweede seizoen bijna uitgroeien tot algemeen feit, omdat hij veertien keer het net vond en zes assists gaf. In drie seizoenen zou hij altijd hoog in het topscorersklassement eindigen, maar met achttien treffers (2009/2010) nog wel altijd als derde. 

Borussia Dortmund

De Poolse goaltjesdief stond nu onmiskenbaar op de radar van diverse clubs. PSV, FC Twente, Bayer Leverkussen en Borussia Dortmund stuurden scouts om hem te beoordelen en vast te leggen. De keuze viel echter op de geel-zwarten uit Dortmund en in 2010 zou Lewandowski een contract tekenen voor vier seizoenen. Het duurde niet lang voor hij belangrijk werd voor de ploeg uit Dortmund. In de UEFA Europa League speelde hij direct alle wedstrijden in de groepsfase. De Duitsers werden echter uitgeschakeld door Sevilla, dat met één punt verschil wel door mocht naar de volgende ronde.

In de competitie scoorde Lewandowski tegen rivaal Schalke 04 en werd daarmee meteen ontzettend populair. Op 30 april 2011 was hij de maker van het beslissende doelpunt in het duel tegen 1. FC Nürnberg (2–0 winst). Met deze overwinning was Dortmund twee weken voor het einde van het seizoen zeker van het landskampioenschap en dit was voor Lewandowski de tweede landstitel op rij na de winst van de Ekstraklasa in 2010.

In het seizoen 2011/12 was Lewandowski een basisspeler bij Dortmund. Waar hij in het voorgaande seizoen achter spits Lucas Barrios speelde, mocht hij hij nu wel aantreden als centrumspits. Toen Lewandowski in de eerste weken van het seizoen meerdere malen trefzeker was, behield hij zijn basisplaats. In alle 34 wedstrijden in de Bundesliga stond Lewandowski in de basis; geen enkele aanvaller in Duitsland stond langer op het veld in het seizoen 2011/12. Op 8 oktober 2011 maakte Lewandowski in de competitiewedstrijd tegen FC Augsburg (4–0) de eerste hattrick in zijn carrière in het betaald voetbal. In december werd Lewandowski ook nog uitgeroepen tot Pools voetballer van het jaar.

In 2012/13 speelde hij alle dertien wedstrijden in de Champions League. In de heenwedstrijd van de halve finale tegen Real Madrid op 24 april maakte Lewandowski bovendien vier doelpunten. Dortmund won afgetekend met 4–1. Daarmee was hij de eerste voetballer met een hattrick tegen Real Madrid en de eerste speler met vijf doelpunten tegen Madrid in één seizoen. Op 25 mei speelde Lewandowski de finale van de Champions League, die met 1–2 werd verloren van Bayern.

Dortmund sloot in de zomer van 2013 een transfer van Lewandowski uit, tot frustratie van hemzelf. In totaal kwam hij in vier seizoenen bij Borussia Dortmund in actie in 186 wedstrijden (alle competities), waarin hij 103 doelpunten maakte en 44 assists leverde. 

Robert Lewandowski (Pro Shots)

Bayern München

Nadat Lewandowski bekend maakte dat hij zijn contract niet zou verlengen hapten de Zuid-Duitsers meteen toe. Bayern München legde hem een contract voor van vijf seizoenen en in augustus 2014 zou hij zijn debuut maken voor Der Rekordmeister. In zijn derde officiële wedstrijd maakte Lewandowski zijn eerste doelpunt voor Bayern. In de competitiewedstrijd uit tegen Schalke 04 op 30 augustus (eindstand 1–1) maakte hij na tien minuten speeltijd het openingsdoelpunt.

Voor Bayern speelde Lewandowski in alle wedstrijden van de UEFA Champions League 2014/15 en was hij trefzeker in onder meer de wedstrijden tegen AS Roma (1–7 winst), Shakhtar Donetsk (7–0 winst, tevens twee assists) en de kwartfinale tegen FC Porto (6–1 winst, twee doelpunten). Ook in de verloren halve finale tegen FC Barcelona maakte Lewandowski een doelpunt, maar kon hij uitschakeling helaas niet voorkomen. 

Lewandowski begon het seizoen 2015/16 met drie doelpunten in vier competitiewedstrijden. Hij begon tijdens de zesde speelronde op de reservebank, thuis tegen VfL Wolfsburg. Nadat hij aan het begin van de tweede helft bij een 0–1 achterstand Thiago Alcántara verving, maakte Lewandowski tussen de 51ste en zestigste minuut van de wedstrijd vijf doelpunten, goed voor een 5–1 eindstand. Lewandowski maakte daarbij zowel de snelste hattrick (drieënhalve minuut), de snelste vier (minder dan zes minuten) als de snelste vijf doelpunten in de Bundesliga ooit. 

Lewandowski werd in het seizoen 2018/19 voor de vierde keer topscorer van de Bundesliga. Hiermee werd hij de tweede speler die tot dit aantal kwam, na Gerd Müller (zeven keer topscorer van de Bundesliga). Op 23 augustus won hij de UEFA Champions League met Bayern door in de finale Paris Saint-Germain te verslaan.

Records, maar geen Ballon d’Or

In november 2021 werd de Ballon d’Or voor de zevende keer aan Lionel Messi toegekend, maar een jury die jaarlijks een prestigieuze ranglijst opstelt voor de krant The Guardian maakte in december een andere keuze en verkoos Lewandowski voor de tweede achtereenvolgende keer tot beste voetballer in de wereld. In 2020 werd hij bovendien de eerste speler in Europa die de treble (landkampioenschap, nationale beker en UEFA Champions League) won en in alle drie de competities alleen (dus niet gedeeld) topscorer was.

In datzelfde jaar werd hij verkozen tot zowel UEFA Men’s Player of the Year als The Best FIFA Men’s Player. In het seizoen 2020/21 verbrak Lewandowski het legendarische record van Der Bomber Gerd Müller van veertig Bundesliga-doelpunten in een seizoen door in de negentigste minuut van de laatste wedstrijd van het seizoen zijn 41e doelpunt te maken. Voor dit aantal had hij door een blessure en een wedstrijd rust 29 wedstrijden nodig.

(Pro Shots)

FC Barcelona

In de zomer van 2022, na opnieuw een zeer productief seizoen, besloot Lewandowski aan te sturen op een vertrek bij Bayern München. De inmiddels 33-jarige spits wilde nog één avontuur en vond deze in FC Barcelona. Zijn Duitse broodheer weigerde tot zijn eigen frustratie om mee te werken, maar gaandeweg de zomer kwam er alsnog groen licht. De Catalaanse club betaalde 45 miljoen euro om Lewandowski in te lijven.

Lewandowski had weinig tijd nodig om de fans van FC Barcelona voor zich te winnen. In zijn eerste seizoen produceerde de Poolse goalgetter meteen 33 doelpunten in 46 officiële wedstrijden. 23 van zijn doelpunten maakte hij in de Primera División, waardoor hij een groot aandeel had in het kampioenschap. Ook won hij de Spaanse Supercup in zijn eerste contractjaar namens de Catalanen.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Lewandowski debuteerde op 10 september 2008 in de nationale ploeg van Polen. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino (0-2 zege) mocht hij ruim een half uur invallen en prompt maakte hij zijn eerste interlandgoal. Lewandowski groeide uit tot dé spits van de Poolse selectie, waarmee hij in 2012 in eigen land deelnam aan het EK. Vanaf het EK 2016 was Lewandowski op alle eindtoernooien actief.

Laatste update: 6 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie