Griekenland

Athene

Prijzenkast

1x Europees kampioen

Het laatste nieuws over Griekenland

Griekenland beschikt al ruim honderd jaar over een nationale ploeg, dat de bijnaam Piratenschip heeft gekregen. In 2004 schreef het land voetbalgeschiedenis door het EK in Portugal te winnen.

  • Het Griekse nationale team maakt deel uit van de EPO
  • De bijnaam van het team luidt ‘Piratenschip’
  • In 2004 werden de Grieken Europees kampioen
  • Griekenland was actief op vier EK’s en drie WK’s
  • John van ‘t Schip was er bondscoach

Stuntploeg op EURO 2004

In 1926 werd de Griekse voetbalbond opgericht onder de naam Elliniki Podosferiki Omospondia (EPO). Een jaar later werd Griekenland geaccepteerd als FIFA-lid, maar de eerste officiële interland dateert al van 1920. Op de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen mochten de Griekse voetballers voor het eerst hun voetbalkunsten vertonen. Het werd een debuut om snel te vergeten, aangezien Zweden met duidelijke cijfers te sterk bleek: 9-0.

WK-geschiedenis

Griekenland debuteerde in 1994 als WK-deelnemer. In de groepsfase werden de Griekse voetballers gekoppeld aan Argentinië, Bulgarije en Nigeria, maar in de Verenigde Staten speelde het team geen enkele rol van betekenis. Na de 4-0 nederlaag tegen de Argentijnen (driemaal Gabriel Batistuta en één keer Diego Maradona) bleken ook de andere twee tegenstanders te sterk. Met nul punten en een doelsaldo van 0-10 werd Griekenland roemloos uitgeschakeld.

Tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika kreeg Griekenland een tweede kans op dit podium. De wedstrijden tegen Zuid-Korea en opnieuw Argentinië gingen met 0-2 verloren, maar tussendoor werd een 2-1 overwinning behaald op Nigeria. Dimitrios Salpigidis maakte het eerste WK-doelpunt uit voor de Grieken. Vasilis Torosidis nam op zijn beurt de status van matchwinner op zich.

Griekenland keerde in 2014 terug op het wereldkampioenschap. In Brazilië werd het team ditmaal gekoppeld aan Colombia, Ivoorkust en Japan. Het eerstgenoemde land bleek een maatje te groot (3-0), maar een 0-0 gelijkspel tegen Japan en 2-1 overwinning op Ivoorkust volstonden voor het overleven van de groepsfase. Voormalig sc Heerenveen-aanvaller Georgios Samaras schoot in de blessuretijd een allesbepalende strafschop tegen de touwen. Griekenland sneuvelde in de achtste finale tegen Costa Rica door de strafschoppenserie te verliezen.

EK-geschiedenis

Griekenland debuteerde in 1980 op een groot eindtoernooi, op het EK voetbal. Door een benutte strafschop van Kees Kist ging de eerste groepswedstrijd tegen het Nederlands elftal met 1-0 verloren. Mede dankzij Antonin Panenka bleek ook Tsjecho-Slowakije vervolgens te sterk (1-3), waardoor het doelpuntloze gelijkspel tegen West-Duitsland er alleen nog eentje voor de statistieken was. Net als Oranje vloog Griekenland in de groepsfase naar huis.

Charisteas rent weg na zijn winnende goal in de EK-finale van 2004 (Pro Shots)

De tweede EK-deelname van Griekenland was een historische. In Portugal zorgde het team van bondscoach Otto Rehhgel voor een regelrechte sensatie door de finale te bereiken én te winnen. Achter gastheer Portugal, maar voor Spanje kwalificeerden de Grieken zich voor de knock-outfase. Met defensief voetbal slaagde Griekenland erin om Frankrijk en Tsjechië met 1-0 te verslaan. In de finale werd Portugal met dezelfde cijfers opzij gezet. Angelos Charisteas, die later nog voor Ajax en Feyenoord speelde, kopte in de 57ste minuut raak.

Griekenland kon het EK-succes nadien niet meer evenaren. Het team kwalificeerde zich nog voor de EK’s van 2008 en 2012, maar werd uitgeschakeld in respectievelijk de groepsfase en de kwartfinale. De laatste Europese eindtoernooien gingen helemaal voorbij aan de Grieken.


Nederlandse bondscoach

Tussen 2019 en 2021 stond Griekenland onder leiding van een Nederlandse bondscoach: John van ‘t Schip. De voormalig Ajax-speler was niet de eerste buitenlander die het nationale team onder zijn hoede had. Naast Otto Rehhagel, die Griekenland de Europese titel van 2004 bezorgde, zullen namen als Fernando Santos, Claudio Ranieri en Gus Poyet wel een belletje doen rinkelen bij menig voetbalfan.

Laatste update: 20 maart 2023

Populaire spelers Griekenland

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie