Anastasios Douvikas

Age: 23

Het laatste nieuws over Anastasios Douvikas

Anastasios (Tasos) Douvikas is een Griekse spits. De international van Griekenland speelt sinds de zomer van 2021 voor eredivisionist FC Utrecht.

Douvikas werd op 2 augustus 1999 geboren in de Griekse hoofdstad Athene. Tussen 2008 en 2015 speelde de spits voor Aristeas Argous, dat hij inruilde voor Asteras Tripolis. Hier doorliep hij de laatste fase van de jeugdopleiding.

Doorbraak in Griekenland

Douvikas debuteerde op 19 augustus 2017 in de competitiewedstrijd tegen PAS Giannina (1-2 nederlaag) in de hoofdmacht van Asteras Tripolis. In totaliteit speelde hij 52 officiële wedstrijden voor de Griekse club, waarvoor hij vier keer wist te scoren.

In de zomer van 2020 sloot Douvikas zich aan bij Volos FC. Met veertien doelpunten in 34 wedstrijden maakte hij veel indruk bij zijn nieuwe werkgever. Dat bleef niet onopgemerkt. Al na één seizoen werd de spits weggekocht door Eredivisie-club FC Utrecht, dat daarmee clubs als Anderlecht en Olympiakos Piraeus wist af te troeven. Aan deze deal hing een prijskaartje van ongeveer één miljoen euro.

FC Utrecht

Douvikas debuteerde op 15 augustus 2021 in de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam (4-0 zege) voor FC Utrecht. De Griek viel na 67 minuten in voor Adrián Dalmau en had welgeteld acht minuten nodig om zijn eerste treffer tot stand te brengen. Hij veroverde een basisplaats bij de Domstedelingen, waar de spits in zijn debuutseizoen de dubbele cijfers aantikte (37 wedstrijden, tien doelpunten). Douvikas kroonde zich daarmee tot clubtopscorer.

In de zomer van 2022 versterkte FC Utrecht zich met Bas Dost. De komst van de geroutineerde spits leek slecht nieuws voor Douvikas, maar zijn concurrent kampte met fysieke problemen en daar profiteerde de Griek dankbaar van. Hij maakte vooral indruk in de uitwedstrijd tegen AZ (5-5) door drie doelpunten en één assist te laten aantekenen. Met zijn scoringsdrift wist Douvikas in de top van het topscorersklassement van de Eredivisie mee te draaien.

Interlandcarrière

Douvikas debuteerde op 28 maart 2021 als A-international van Griekenland. Toenmalig bondscoach John van ‘t Schip gunde de spits na rust een invalbeurt in de vriendschappelijke wedstrijd tegen Honduras (2-1 overwinning). Op 5 oktober van datzelfde jaar maakte hij zijn eerste doelpunt als international tegen Kosovo. Douvikas leek de WK-kwalificatiewedstrijd zelfs in Grieks voordeel te beslissen, maar in de slotfase maakte de opponent alsnog gelijk: 1-1.

Laatste update: 13 april 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie