Celta de Vigo

Vigo

Prijzenkast

3x Segunda División A

1x Segunda División B

1x Tercera División

Het laatste nieuws over Celta de Vigo

Celta de Vigo is een Primera División-club uit de Spaanse stad Vigo, gelegen in de regio Galicië. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Estadio Balaídos (29.000 plaatsen).

  • Celta de Vigo werd in 1923 opgericht als fusieclub
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio Belaídos
  • De bijnaam van de club is ‘Olívicos’
  • In 2017 bereikte Celta de Vigo de halve finale van de Europa League

Voetbaltrots van Galicië

Celta de Vigo ontstond op 28 maart 1923 dankzij een fusie tussen Real Club Fortuna Vigo en Real Vigo Sporting. Vijf jaar na de oprichting promoveerde de club naar de Segunda División om in 1939 door te stoten naar de hoogste divisie van Spanje: de Primera División. In de daaropvolgende twintig jaar speelde Celta de Vigo negentien seizoenen op dit niveau, met zelfs een vierde plaats in 1948. Pas in 2003 zou die klassering (nog altijd een clubrecord) worden geëvenaard.

Celta de Vigo speelde na de degradatie van 1959 maar liefst tien seizoenen in de Segunda División. In 1969 keerde de club terug op het hoogste niveau, met ditmaal een verblijf van zes seizoenen. In de daaropvolgende decennia ontstond een heus jojo-effect met verschillende promoties en degradaties. Een ultiem dieptepunt werd bereikt in 1981 door als Segunda División-club als zeventiende te eindigen en te degraderen naar de Segunda División B, maar dat werd dan weer opgevangen met twee opeenvolgende promoties (in combinatie met kampioenschappen).

Na een aantal roerige jaren speelde Celta de Vigo tussen 1992 en 2004 onafgebroken in de Primera División. In 2003 werd de Galische club vierde, maar een jaar later eindigde het verblijf abrupt door een nieuwe degradatie. Celta de Vigo promoveerde meteen om binnen twee jaar wéér te degraderen. In 2012 keerden de Olívicos terug op het hoogste niveau en sindsdien is er sprake van een onafgebroken reeks, hoewel het een aantal seizoenen kantje boord bleef.

John Guidetti (ex-Feyenoord) als speler van Celta de Vigo

Europees voetbal

Celta de Vigo heeft regelmatig mogen deelnemen aan Europese clubcompetities. In 2000 won de Spaanse club de Intertoto Cup ten koste van Zenit Sint-Petersburg om vervolgens in de UEFA Cup (2000-20021) door te stoten naar de kwartfinale. De route naar een halve finale werd geblokkeerd door toedoen van FC Barcelona. Celta de Vigo herstelde zich van een 2-1 nederlaag in Camp Nou (tweemaal Patrick Kluivert), maar de 3-2 zege in de return bleek net niet genoeg om de laatste vier te bereiken.

In het seizoen 2016-2017 wist Celta de Vigo wel de halve finales van de Europa League te bereiken. Manchester United, dat in de finale Ajax over de knie wierp, bleek over twee wedstrijden nipt te sterk: 0-1 en 1-1.


Nederlanders

De geschiedenis van Celta de Vigo vermeldt een handvol Nederlandse voetballers. Jordi Cruijff (zoon van Johan Cruijff) is de meest bekende naam uit dit rijtje, maar ook Rick Hoogendorp, Daniël de Ridder, Quincy Owusu-Abeyie en Wesley Hoedt zijn actief geweest voor de Spaanse club.

Laatste update: 5 juni 2023

Populaire spelers Celta de Vigo

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie