Kameroen

Yaoundé

Prijzenkast

5x Afrika Cup

Het laatste nieuws over Kameroen

Het nationale team van Kameroen heeft de bijnaam De Ontembare Leeuwen. Het land wist de Afrika Cup al vijf keer te winnen, maar kwam op een WK vooralsnog nooit verder dan de kwartfinale.

  • Het nationale team van Kameroen maakt deel uit van de FCF
  • De bijnaam van het team luidt ‘De Ontembare Leeuwen’
  • Het land was acht keer actief op een WK
  • Kameroen kwam nooit verder dan de kwartfinale
  • De Afrika Cup werd vijfmaal gewonnen

Vijf keer de beste van Afrika

Kameroen speelde in 1956, nog voor de oprichting van de nationale voetbalbond, de eerste interland. Het duurde vervolgens nog jaren voordat de spelers van het Afrikaanse land mochten ruiken aan een WK-deelname. Kameroen trok zich terug voor de eindronde van 1966 en kwalificeerde zich vervolgens niet voor drie opeenvolgende eindtoernooien, waardoor het pas in 1982 een kans kreeg om te schitteren op het hoogste niveau. Tegen Peru, Polen (allebei 0-0) en Italië (1-1) verweerden de Kameroeners zich kranig, maar drie punten bleken niet voldoende om door te stoten.

Sinds de eerste WK-deelname was Kameroen op de meeste WK’s actief. In 2006 en 2018 ontbrak het nationale team op de eindronde, maar verder was men er telkens bij. Kameroen slaagde er vooralsnog één keer in om de groepsfase te overleven. In 1990 werd de groep met Roemenië, Argentië en de Sovjet-Unie zelfs gewonnen, waarna Colombia in de achtste finale opzij werd gezet. Uiteindelijk werden de Kameroeners in de kwartfinale geklopt door Engeland, dat in Napels met 3-2 zegevierde.

Eric Maxim Choupo-Moting en André Onana (Pro Shots)

Afrika Cup

Kameroen mag zich een van de meest succesvolle Afrikaanse landenteams ooit noemen. Het land slaagde er vooralsnog vijf keer in om de Afrika Cup in eigen voordeel te beslissen: in 1984, 1988, 2000, 2002 en 2017. Alleen Egypte wist zich vaker te kronen tot kampioen van dit continent (zeven keer). Kameroen verloor twee finales, in 1986 en 2008.


Nederlandse bondscoaches

Kameroen heeft meermaals onder leiding gestaan van een Nederlandse trainer. In de periode 2006-2007 stond Arie Haan aan het roer bij De Ontembare Leeuwen, waar Clarence Seedorf deze baan in 2018-2019 mocht bekleden. Kameroen koos veelvuldig voor een Europeaan als bondscoach, maar op het WK van 2022 mocht Rigobert Song deze job op zich nemen. Met 137 interlands is hij nog altijd de recordinternational, voor een grootheid als Samuel Eto’o.

Laatste update: 28 november 2022

Populaire spelers Kameroen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie