André Onana

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over André Onana

André Onana is een Kameroense doelman. In de zomer van 2023 verruilde hij Internazionale voor Manchester United.

  • Onana speelt momenteel voor Manchester United
  • De doelman won in 2023 de Coppa Italia met Internazionale
  • Hij veroverde drie landstitels en twee bekers met Ajax
  • Onana werd voor negen maanden geschorst vanwege het overtreden van de dopingregels
  • In 2016 debuteerde hij als international van Kameroen

Clubcarrière

Onana werd geboren op 2 april 1996 in Nkol Ngok, een dorp in de buurt van Yaoundé. Zijn geboortedorp beschikte niet over elektriciteit en voor een bad was men aangewezen op de rivier. Onana voelde zich desalniettemin gelukkig. “Tot dat ik het echte leven in Afrika leerde kennen”, vertelde hij jaren later aan De Telegraaf. “Van mijn vier broers overleed er één toen hij 32 was. Fouda was ziek. Veel vrienden en familieleden gingen dood op jonge leeftijd. De gezondheidszorg in Kameroen is helaas niet zoals hier. Als je naar de spoedeisende hulp gaat, maar geen geld hebt, sturen ze je weg. Dat is Afrika.”

Via Barcelona naar Ajax

Op jonge leeftijd besloot Onana zich bij de Samuel Eto’o Academy te voegen, nadat een scout hem had ontdekt op een zandvlakte. De Kameroener had al snel de passie voor het keepen ontdekt en hij kreeg de kans om dit verder door te ontwikkelen in de voetbalacademie van Eto’o. De naamgever speelde in zijn eigen carrière onder meer voor FC Barcelona en dat was precies de club die Onana in 2010 een kans wilde geven in Europa. De sluitpost kwam daarmee terecht op het fameuze La Masia.

In Barcelona had Onana het uitstekend naar zijn zin. Doorbreken in Catalonië deed de doelman echter niet. Begin 2015 bereikten Ajax en Onana een akkoord voor de daaropvolgende zomer, maar kort daarna volgde het bericht dat hij al meteen de overstap maakte naar Amsterdam. Hij werd opgenomen in Jong Ajax, waar hij op 9 februari 2015 zijn debuut maakte in de wedstrijd tegen Achilles ’29. Ondanks de 2-1 overwinning werd het geen droomdebuut: de goalie blunderde hopeloos door de bal in korte tijd twee keer in te leveren, met één tegentreffer als resultaat.

Doorbraak bij Ajax

Onana maakte een grillige indruk in het keeperstenue van Ajax. Prachtige reddingen wisselde hij af met onbegrijpelijke momenten, maar desondanks durfde Peter Bosz het in de zomer van 2016 al aan om hem te promoveren naar de A-selectie. Door het plotselinge vertrek van Jasper Cillessen begon Onana als eerste doelman van Ajax aan het Eredivisie-seizoen. Hij maakte niet meteen een overtuigende indruk en kon een 1-2 nederlaag tegen Willem II niet voorkomen.

Onana kreeg ondanks zijn moeizame debuut het vertrouwen van Bosz. De Kameroener bewees het ongelijk van de critici. Onana hield in 48 officiële wedstrijden 21 keer de nul. Prijzen leverde dat niet op, maar Ajax bereikte wel de finale van het Europa League-toernooi (2-0 nederlaag tegen Manchester United). Om zijn basisplaats in Amsterdam te behouden besloot de Ajacied zelfs om een Afrika Cup-deelname met Kameroen af te zeggen.

Dopingschorsing

Tot en met het seizoen 2019-2020 verliep alles vlekkeloos voor Onana. De doelman was onomstreden in Amsterdam, werd betiteld als de beste doelman van Afrika en werd gezien als een toekomstige topkeeper. In het seizoen 2020-2021 veranderde alles. Onana was opnieuw geweldig in vorm, maar begin februari werd vriend en vijand verrast door een statement van Ajax: de Kameroener was enkele maanden eerder positief getest op het gebruik van het verboden middel Furosemide. Onana wist de UEFA te overtuigen dat hij zich had vergist, waardoor de schorsing beperkt bleef tot twaalf maanden. Dankzij de beroepszaak bij het CAS bleven daar negen maanden van over.

Ajax schaarde zich volledig achter Onana. De Amsterdamse club geloofde in zijn onschuld en wilde niets weten van interne maatregelen. Er werd zelfs ingezet op een nieuw contract wetende dat hij medio 2022 transfervrij zou worden, maar vraag en aanbod lagen uiteindelijk te ver uit elkaar. Plotseling ontstonden flinke haarscheurtjes in de jarenlange relatie tussen Ajax en Onana. Dat gevoel werd versterkt door de signalen dat de doelman al in 2021, ruim voor de toegestane termijn, een akkoord bereikt zou hebben met de Italiaanse topclub Internazionale.

Na zijn dopingschorsing werd Onana wel weer in de wedstrijdselectie van Ajax opgenomen. De Kameroener maakte zelfs zijn rentree in de Champions League-wedstrijd tegen Besiktas (1-2 overwinning), maar hij moest zich schikken in de rol van stand-in achter routinier Remko Pasveer. Zijn aflopende contract en deelname aan de Afrika Cup waren voor trainer Erik ten Hag voldoende reden om Onana geen permanente terugkeer onder de lat te gunnen.

Onana keerde uiteindelijk wel degelijk terug onder de lat bij Ajax, aangezien Pasveer door een blessure maandenlang werd uitgeschakeld. De Kameroener kreeg zelfs het voordeel van de twijfel van de supporters, maar na een reeks matige optredens en een kritisch interview voor de ESPN-camera was zijn krediet op. Na de terugkeer van Maarten Stekelenburg keerde Onana niet meer terug in de selectie van Ajax, waar hij nog wel een landstitel mocht bijschrijven.

(Pro Shots)

Overstap naar Inter

In de zomer van 2022 bevestigde Inter de komst van Onana. Trainer Simone Inzaghi liet tijdens de voorbereiding wel meteen weten dat Samir Handanovic als nummer één zal fungeren in de Serie A, waardoor de van Ajax afkomstige goalie zich als back-up naar voren moest zien te worstelen. Dat lukte al gaandeweg de eerste seizoenshelft dankzij een aantal sterke Champions League-optredens.

Onana speelde 41 officiële wedstrijden in zijn debuutseizoen voor Internazionale, waarin hij negentien keer de nul wist te houden. De Kameroener wist in de laatste wedstrijd van het seizoen geen heldenrol op te eisen: zijn Italiaanse broodheer verloor de Champions League-finale tegen Manchester City met 1-0. Bij het winnende doelman van Rodrí maakte hij geen schijn van kans. Onana won in 2022-2023 wel de Coppa Italia en de Supercoppa.

(Pro Shots)

Manchester United

Al na één seizoen vertrok Onana bij Internazionale. Hij transfereerde voor ruim vijftig miljoen euro naar Manchester United, waar de doelman op 14 augustus 2023 officieel debuteerde in de met 1-0 gewonnen Premier League-wedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers.


Interlandcarrière

Onana werd in september 2015, enkele maanden na zijn debuut in Ajax 1, al voor het eerst geselecteerd voor de nationale ploeg van Kameroen. In de oefenwedstrijd tegen Gabon (2-1 zege) mocht de sluitpost debuteren. De Ontembare Leeuwen kwalificeerden zich voor de Afrika Cup van 2016, maar Onana besloot zich af te melden om te voorkomen dat zijn basisplaats bij Ajax in gevaar zou komen.

(Pro Shots)

Onana speelde in de zomer van 2019 alsnog zijn eerste eindtoernooi als international. Met Kameroen werd hij in de achtste finale uitgeschakeld door Nigeria (3-2). Begin 2022 was de Ajax-doelman opnieuw actief op de Afrikaanse eindronde, waarin het ditmaal als gastland een bronzen medaille veroverde door de troostfinale te winnen. In de halve finale ging het na strafschoppen mis door toedoen van Egypte.

Op het WK van 2022 begon Onana als nummer één van Kameroen. Na de 1-0 nederlaag tegen Zwitserland ging het helemaal mis. De doelman werd door bondscoach Rigobert Song uit de selectie gezet vanwege een intern conflict en besloot een toenaderingspoging af te slaan. Onana sprak zelf van leugens.

Laatste update: 29 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie