Maarten Stekelenburg

Leeftijd: 41

Het laatste nieuws over Maarten Stekelenburg

Maarten Stekelenburg is een voormalig doelman uit Nederland. Hij droeg de shirts van Ajax, het Nederlands elftal en verschillende buitenlandse topclubs.

  • Stekelenburg was actief als professioneel doelman
  • In Nederland keepte hij alleen voor Ajax
  • In het buitenland was hij werkzaam voor AS Roma, Fulham, AS Roma, Southampton en Everton
  • Stekelenburg speelde 63 interlands voor het Nederlands elftal
  • Met Oranje was hij actief in de WK-finale van 2010

Clubcarrière

Stekelenburg werd op 22 september 1982 geboren in Haarlem. Zijn voetbalcarrière ging van start bij de amateurclubs Zandvoort ’75 en VV Schoten, waar hij aanvankelijk als veldspeler actief was. Per toeval kwam Stekelenburg een keer onder de lat te staan en dat beviel hem dusdanig goed dat hij besloot om zich te focussen op deze positie. Dat bleek een uitstekende beslissing van de Haarlemmer, die zich daarmee in de kijker speelde bij HFC Haarlem en Ajax. Als dertienjarige vertrok De Steek naar de club uit Amsterdam.

Doorbraak bij Ajax

Stekelenburg doorliep de jeugdopleiding van Ajax. Het grote publiek leerde hem kennen tijdens het seizoen 2001-2002 als doelman van Ajax II, dat verrassend door wist te dringen tot de halve finale van het nationale bekertoernooi. Dankzij Nando Rafael wist Ajax II een 0-2 achterstand weg te poetsen tegen FC Utrecht, maar in de strafschoppenserie bleek de A-selectie van de Domstedelingen alsnog te sterk. Daarmee werd een finale tussen de eerste en tweede selectie van Ajax vermeden.

Stekelenburg maakte op 11 augustus 2002 zijn debuut in Ajax 1 tijdens de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV (3-1 overwinning). De jonge doelman mocht opdraven dankzij de blessures van Joey Didulica en Bogdan Lobont, waardoor hij zijn eerste prijs als professional mocht vieren. Dat seizoen mocht Stekelenburg ook nog negen Eredivisie-wedstrijden en drie Champions League-wedstrijden onder de lat plaatsnemen. Die wedstrijden keepte hij met name in de eerste seizoenshelft.

Ook in de seizoenen 2003-2004 en 2004-2005 keepte Stekelenburg iets meer dan tien wedstrijden voor Ajax 1. Eigenlijk zou hij dat laatste seizoen al eerste doelman worden, maar in september werd hij getroffen door een blessure en daardoor wist Lobont zijn plekje onder de lat weer in te nemen. Een soortgelijk scenario dreigde in het seizoen 2005-2006 toen hij opnieuw een blessure opliep, maar Danny Blind had zoveel vertrouwen in hem dat Stekelenburg na zijn herstel weer het vertrouwen kreeg.

Stekelenburg bleef tot en met het seizoen 2007-2008 de nummer één van Ajax. In de zomer van 2008 verloor hij de concurrentiestrijd van Kenneth Vermeer, maar na één seizoen als stand-in te hebben fungeert heroverde de goalie zijn basisplaats in Amsterdam. In de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011 verdedigde Stekelenburg weer bijna wekelijks het doel van Ajax. Met de Amsterdammers won hij in zijn eerste periode twee landstitels, drie bekers en drie Johan Cruijff Schalen.

Transfer naar AS Roma

Na ruim 190 wedstrijden besloot Stekelenburg in de zomer van 2011 afscheid te nemen van Ajax. De doelman zag geen heil in een nieuwe contractverlenging en daarop nam de clubleiding het besluit om in te gaan op het aanbod van AS Roma, dat 6,3 miljoen euro (exclusief bonussen) betaalde om zijn nog éénjarige verbintenis af te kopen. In Rome werd Stekelenburg opnieuw de concurrent van Lobont en die strijd won hij opnieuw met 33 officiële wedstrijden. Zijn tweede jaar verliep met 22 wedstrijden minder succesvol.

Jaartje Fulham

De carrière van Stekelenburg toonde gelijkenissen met die van Edwin van der Sar. Na Ajax en een Italiaanse club maakte hij óók de overstap naar Fulham. De doelman hoopte net als zijn landgenoot via de Londense club de overstap te maken naar een Europese topclub, maar dat verliep anders. Stekelenburg raakte bij zijn debuut tegen Sunderland AFC (0-1 zege) meteen geblesseerd aan zijn schouder en in de laatste maanden van het seizoen werd hij zelfs gepasseerd. De Nederlander noteerde nog wel een respectabel aantal van 21 officiële wedstrijden.

Weinig succes in Monaco

Stekelenburg trok al na één Fulham-seizoen naar AS Monaco. De Monegasken huurden hem met optie tot koop, maar al snel bleek ook dit niet de ideale overstap voor de doelman. Stekelenburg speelde maar acht officiële wedstrijden voor Monaco, waarvan één in de Franse Ligue 1 en zeven in de twee bekertoernooien van Frankrijk. Monaco besloot in mei 2015 dan ook om de optie tot koop niet te lichten.

Nieuwe samenwerkingen met Koeman

In de zomer van 2015 werd Stekelenburg opnieuw verhuurd door Fulham. Ditmaal koos de doelman voor Southampton, waar hij herenigd werd met Ronald Koeman (zijn voormalig Ajax-trainer). Hij maakte zijn debuut in de met 3-0 gewonnen Europa League-kwalificatiewedstrijd tegen Vitesse en bleef daarna staan door de blessure van Ben Forster, maar die keerde in de tweede seizoenshelft weer terug. Stekelenburg moest daardoor opnieuw genoegen nemen met een reserverol.

In 2016 volgde nóg een hereniging met Koeman. Ditmaal haalde de Nederlandse trainer zijn landgenoot naar Everton, dat zelfs een transfersom voor hem betaalde. Bij de club uit Liverpool veroverde de inmiddels geroutineerde doelman een basisplaats, maar ook ditmaal was dat van korte duur. Na zijn eerste seizoen (21 officiële wedstrijden) verloor Stekelenburg zijn basisplaats bij Everton, waar hij de daaropvolgende drie seizoenen opnieuw de rol van tweede viool speelde. In die drie seizoenen moest de oud-Ajacied genoegen nemen met een handvol optredens.

(Pro Shots)

Terugkeer naar Ajax

In de zomer van 2020 besloot Stekelenburg terug te keren naar Ajax. De doelman accepteerde een aanbod van de Amsterdammers om als concurrent van André Onana te fungeren. Dat perspectief veranderde begin 2021. Onana testte positief op doping en dus mocht Stekelenburg vanaf februari het doel verdedigen van Ajax. Hij had toen al jarenlang geen serie wedstrijden meer gekeept, maar dankzij zijn ervaring bleek dat geen enkel probleem. Met het team wist hij de dubbel (landstitel en beker) te winnen.

Stekelenburg begon het seizoen 2021-2022 als nummer één van Ajax. Na de derde speelronde in de Eredivisie sloeg het noodlot echter toe: de doelman moest maandenlang geblesseerd toekijken door een liesblessure. Pas in april 2022 maakte Stekelenburg zijn comeback. Hij begon tegen Sparta Rotterdam (2-1 zege) op de bank, maar tijdens en na die wedstrijd raakte Onana dusdanig in opspraak dat trainer Erik ten Hag besloot om een keeperswissel toe te passen. Na zijn rentree in de verloren bekerfinale tegen PSV (2-1) mocht hij de slotfase van de succesvolle titelstrijd keepen.

In het seizoen 2022-2023 fungeerde Stekelenburg als derde doelman van Ajax. In mei 2023 kondigde hij zijn afscheid als profvoetballer aan.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Stekelenburg debuteerde op 3 september 2004 als A-international van het Nederlands elftal. In de met 3-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Liechtenstein viel hij halverwege in voor Edwin van der Sar. Zijn tweede interland volgde bijna twee jaar later tegen Mexico (2-1 zege) tijdens een oefenwedstrijd in aanloop naar het WK van 2006. De doelman mocht mee naar de eindronde in Duitsland, waar hij als stand-in fungeerde voor de onomstreden Van der Sar.

Ook het EK 2008 beleefde Stekelenburg als reservedoelman, al mocht hij de derde groepswedstrijd tegen Roemenië (2-0 zege) keepen omdat Oranje al zeker was van de volgende ronde. In 2008 besloot Van der Sar af te zwaaien en daardoor mocht de Ajax-doelman het stokje overnemen. Het bleek een groot succes. Het Nederlands elftal bereikte in 2010, zijn eerste eindronde als nummer één, meteen de finale van het WK. Pas in de verlenging moest ook Stekelenburg zich gewonnen geven tegen Spanje: 1-0.

Stekelenburg werd geroemd als Oranje-doelman, maar de WK-finale van 2010 bleef zijn hoogtepunt als international. Nederland werd op het EK 2012 roemloos naar huis gestuurd met drie nederlagen en slecht uitgepakte carrièrekeuzes dwarsboomden herkansingen. Jasper Cillessen werd de nieuwe eerste doelman van het Nederlands elftal, dat in 2014 als derde eindigde op het WK en daarna twee toernooien moest missen.

In 2021 mocht Nederland eindelijk weer deelnemen aan een eindronde. In aanloop naar dit toernooi worstelde de nieuwe bondscoach Frank de Boer met de keeperspositie. Een positieve coronatest van Jasper Cillessen deed de keuzeheer besluiten om Stekelenburg terug te halen bij de groep. Als Ajax-doelman keepte hij de foutloze groepsfase (drie overwinningen) en de fatale achtste finale tegen Tsjechië (2-0 nederlaag). Na het toernooi maakte Stekelenburg zijn afscheid als Oranje-international bekend.

Laatste update: 1 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie