Liechtenstein

Vaduz

Prijzenkast

Het laatste nieuws over Liechtenstein

De nationale ploeg van Liechtenstein is actief onder de bijnaam De Blauw-Roden. Het Vorstendom was nog nooit actief op een EK of WK.

Liechtenstein is een dwergstaat tussen Oostenrijk en Zwitserland met circa 40.000 inwoners. De Liechtensteiner Fussballverband (LFV) bestaat al sinds 1934, maar organiseert geen eigen voetbalcompetitie. Buiten FC Vaduz, dat in de Zwitserse competitie actief is, telt het land louter amateurclubs.

De eerste interland van Liechtenstein dateert van 9 maart 1982. In Balzers mocht het team aantreden tegen buurland Zwitserland, dat nipt te sterk bleek: 0-1. Op dat moment was Liechtenstein al enige tijd lid van de UEFA en de FIFA, maar pas vanaf 1994 is het daadwerkelijk actief in de kwalificatiefase voor de EK’s en WK’s. Vooralsnog zonder succes. Als dwergstaat incasseerde men vooral forse nederlagen, met de 1-11 nederlaag tegen Macedonië in 1996 als dieptepunt.

Liechtenstein heeft zich door de jaren heen wel iets omhoog weten te klauteren. In de kwalificatiefase voor het EK van 2008 werd de vooralsnog beste prestatie ooit tot stand gebracht door acht punten te behalen, waaronder een 2-2 gelijkspel tegen Portugal en een recordzege op Luxemburg (0-4).

Balans tegen Oranje

Het Nederlands elftal is één keer in actie gekomen tegen de nationale ploeg van Liechtenstein. Onder leiding van Marco van Basten oefenden de oranjehemden op 3 september 2004 in Utrecht tegen de voetbaldwerg. Mark van Bommel, André Ooijer en Denny Landzaat zorgden voor een 3-0 eindstand.

Laatste update: 23 maart 2023

Meer nieuws over Liechtenstein

22:42
46+
Engeland wint kraker van Italië
18:53
35+
Duitsers winnen ruim, Kroaten naar WK
21:45
84+
Duitsers winnen met 9-0, Spanje op WK-koers
20:41
107+
Oranje loopt uit dankzij remise in Istanbul
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie