Luxemburg

Luxemburg

Prijzenkast

Geen

Het laatste nieuws over Luxemburg

Het nationale team van Luxemburg is actief onder de bijnaam D’Roud Léiwen (‘Rode Leeuwen’). Het land was nog nooit actief op een EK of WK.

  • Het nationale team van Luxemburg maakt deel uit van de FLF
  • De bijnaam van het land luidt ‘D’Roud Léiwen’
  • Het team was nog nooit actief op een EK of WK
  • Luxemburg won twee interlands van Nederland

Oude bekende van Oranje

De Fédération Luxembourgeoise de Football (FLF) werd in 1908 opgericht en werd in 1910 toegelaten tot de FIFA. De eerste interlandwedstrijd ging op 29 oktober 1911 verloren door toedoen van Frankrijk (1-4). Het nationale team van Luxemburg was tot en met 1952 meermaals actief op Olympische Zomerspelen, maar verder dan de tweede ronde reikte men nooit.

Luxemburg deed voor het WK van 1934 voor het eerst pogingen om een groot eindtoernooi te bereiken. In een tweeluik met Frankrijk werd er gestreden om een WK-ticket, maar in beide wedstrijden bleek het team volstrekt kansloos: 1-9 en 1-6. Sindsdien zijn alle kwalificatietoernooien voor WK’s en EK’s op niets uitgelopen. Het team kwam zelfs nooit in de buurt van een succesvol traject. Luxemburg won driemaal in de pogingen voor het EK van 1996 en het WK van 2022, maar doorgaans bleef de teller staan op maximaal één overwinning.

Als voetbaldwerg heeft Luxemburg door de jaren heen wel een aantal fraaie resultaten geboekt. Op 3 september 2017 stuntte het land middels een 0-0 gelijkspel bij Frankrijk, dat een klein jaar later wereldkampioen werd in Rusland. Het bleek een incident, aangezien de daaropvolgende wedstrijd tegen Zweden in een roemloze nederlaag eindigde: 8-0. Dat resultaat bleek fataal voor het Nederlands elftal. Toenmalig Oranje-bondscoach Dick Advocaat werd zelfs uitgelachen, omdat hij eerder aangaf niet te geloven in een 8-0 zege voor concurrent Zweden.


Balans tegen Oranje

Luxemburg heeft vooralsnog achttien wedstrijden gespeeld tegen het Nederlands elftal. Het zal niemand verbazen dat de balans duidelijk uitslaat in het voordeel van Oranje, dat vijftien keer te sterk bleek. Luxemburg wist één gelijkspel en twee overwinningen uit het vuur te slepen. In 1940 wonnen D’Roud Léiwen met 4-5 in De Kuip, waar de wedstrijd van 1963 in 1-2 eindigde.

Laatste update: 24 maart 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie