FC Barcelona

Barcelona

Prijzenkast

27x landskampioen

31x Copa del Rey

14x Supercopa

champions league logo

5x Champions League

4x Europacup II

uefa-super-cup

5x Europese Supercup

3x Wereldbeker

Laatste nieuws over FC Barcelona

FC Barcelona is een van de grootste voetbalclubs ter wereld. De Catalaanse club werd op 29 november 1899 opgericht door de Zwitser Johan ‘Joan’ Gamper, naar wie de officiële opening van het nieuwe voetbalseizoen in Camp Nou is vernoemd. FC Barcelona huisvest overigens niet alleen een befaamde voetbalafdeling, maar ook (succesvolle) teams in tal van andere sporten.

  • FC Barcelona werd in 1899 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Camp Nou
  • Leden van de club worden socios genoemd
  • FC Barcelona won 27 landstitels en vijf Champions League-bekers
  • De filosofie van Johan Cruijff staat er hoog aangeschreven

In de geest van Johan Cruijff

Het lijfmotto van FC Barcelona is Més que un club (‘meer dan een club’). De Catalanen hebben een wereldwijde fanbase opgebouwd en dat is duidelijk te merken in en rond Camp Nou, maar de roots is desondanks nooit verloochend. FC Barcelona is namelijk altijd een democratische institutie gebleven. De circa 150.000 leden (socios) hebben het recht om de president, momenteel Joan Laporta, te kiezen en mee te praten over andere belangrijke besluiten.

Ook de Catalaanse afkomst is duidelijk te herleiden tot FC Barcelona. Spandoeken met teksten als ‘vrijheid voor Catalonië’ en Catalaanse spandoeken zijn eigenlijk alle wedstrijden wel te spotten in Camp Nou. Politici die vechten voor onafhankelijkheid van Catalonië gebruiken de club ook regelmatig voor eigen gewin, soms zelfs tot frustratie van het clubbestuur.

(Pro Shots)

Rivaliteit met Real Madrid

FC Barcelona heeft een stadsgenoot in Espanyol, maar de Derbi de Barcelona is niet de meest beladen wedstrijd van het seizoen. Real Madrid is de grote aartsrivaal en daarmee hebben de onderlinge confrontaties de naam El Clásico gekregen. Dat heeft vooral te maken met het strenge regime van dictator Franco, die de Catalaanse identiteit dwarsboomde en Real Madrid extra voordelen bood. Franco veranderde de naam van Barça zelfs in Club Fútbol de Barcelona, de Spaanse variant.

Voor veel Catalanen was het voetbal in die tijd een manier om de onvrede te laten blijken. Tot op de dag van vandaag leeft in Barcelona het gevoel dat Real Madrid de voorkeur geniet bij de Spaanse voetbalautoriteiten. In 2020 werd dit zelfs ‘bevestigd’ door Eduardo Iturralde González, die claimde dat negen op de tien scheidsrechters aan Madrileense zijde staan. “Zeventig procent van de Spaanse bevolking buiten Catalonië steunt Real Madrid”, vertelde de oud-scheidsrechter aan El Larguero.

Johan Cruijff

Gedurende het bewind van Franco daalde het zelfvertrouwen bij de mensen rond FC Barcelona. Uitgerekend een Nederlander bracht daar verandering in. Johan Cruijff bracht het succes terug naar Catalonië en verdiende daarmee de bijnaam El Salvador (‘De Verlosser’), al concludeerde Barcelona-watcher Edwin Winkels in zijn boek over Cruijff dat dit vooral een Nederlandse mythe betrof. Feit is dat de legendarische nummer veertien onlosmakelijk verbonden is geraakt aan de club, waar hij als speler én trainer furore maakte. Het stadion waar Barcelona B en de vrouwenploeg actief zijn draagt sinds zijn overlijden ook diens naam: Estadi Johan Cruyff.

Johan Cruijff geeft PSV’er Willy van der Kuijlen de hand (Pro Shots)

Nederlandse invloeden

Cruijff speelde in zijn Barcelona-periode samen met landgenoot Johan Neeskens, waar Rinus Michels als trainer de scepter zwaaide. In de tientallen jaren daarna hebben veel meer Nederlanders het shirt van Barcelona gedragen. Ronald Koeman was net als zijn illustere voorganger zowel speler als trainer in Camp Nou, waar hij in september 2020 werd ontslagen na een dramatische start van het seizoen. Ook Louis van Gaal en Frank Rijkaard hebben als hoofdtrainer voor Barça gewerkt.

Vooral in de jaren negentig vertrokken veel Nederlandse voetballers naar Barcelona. Naast Ronald Koeman waren Richard Witschge, Ruud Hesp, Michael Reiziger, Patrick Kluivert), Frank en Ronald de Boer, Boudewijn Zenden, Phillip Cocu en Winston Bogarde in die jaren actief voor de Catalaanse grootmacht.

Na de eeuwwisseling speelden nog eens acht Nederlanders in de A-selectie van FC Barcelona. Marc Overmars, Giovanni van Bronckhorst, Edgar Davids, Mark van Bommel, Ibrahim Afellay, Jasper Cillessen en Memphis Depay waren met wisselend succes actief voor de Catalaanse club. De huidige selectie telt nog één Nederlander: middenvelder Frenkie de Jong (sinds 2019).

Frenkie de Jong (Pro Shots)

Sportieve successen

FC Barcelona wist in 2009 geschiedenis te schrijven door onder Pep Guardiola alle prijzen te winnen. In dat jaar veroverde het elftal met imposant voetbal zowel de Spaanse landstitel, de Spaanse beker, de Spaanse Supercup, de Champions League, de Europese Supercup als het WK voor clubteams. Nooit eerder was het een club gelukt om deze totale hegemonie te bereiken in één jaar.

FC Barcelona heeft sinds 2023 27 landstitels op de erelijst staan. Maar liefst tien daarvan werden in de periode tussen 2005 en 2019 veroverd, waar ook de periode 1991-1999 al zeer succesvol was met zes landstitels. De Copa del Rey, het Spaanse bekertoernooi, werd zelfs 31 keer gewonnen door Blaugrana. De prijzenkast telt verder vijf keer de Europacup 1/Champions League, vier keer de Europacup II en drie wereldbekers.

Tijdperk Messi

FC Barcelona beleefde rond de eeuwwisseling een bijzonder moeizame fase. Pas in 2005 lukte het eindelijk om weer een landstitel naar Camp Nou te loodsen en wel onder leiding van Frank Rijkaard. De Nederlander bouwde een bijzonder aantrekkelijk elftal op, met vooral Xavi Hernández, Andrés Iniesta en Lionel Messi als smaakmakers. Rijkaard werd in 2008 na twee magere seizoenen vervangen door Pep Guardiola, die met zogeheten tiki-taka de voetbalwereld betoverde.

Lionel Messi (Pro Shots)

Met Messi is misschien wel meteen de beste speler aller tijden genoemd. In 2000 verliet de Argentijnse aanvaller zijn jeugdliefde Newell’s Old Boys voor een avontuur bij FC Barcelona. Messi kampte met een groeistoornis, maar de Catalaanse topclub betaalde groeihormonen in ruil voor de overstap. De getalenteerde dribbelaar wist in sneltreinvaart de jeugdteams te doorlopen en debuteerde al in 2003 op zestienjarige leeftijd in de hoofdmacht. Niet lang daarna leerde ook de rest van de wereld zijn voetbalkwaliteiten kennen.

In 2009 won Messi zijn eerste Ballon d’Or, de prijs voor beste voetballer ter wereld. Ook in 2010, 2011, 2012, 2015 en 2019 wist de stervoetballer alle concurrenten af te troeven (een record). Messi wist veel meer records op zijn naam te zetten en werd daarvoor rijkelijk beloond door de clubleiding, maar in 2021 kwam de samenwerking ruw ten einde door de financiële problemen. Zelfs een halvering van zijn riante salaris bleek niet voldoende om de handtekening te kunnen plaatsen en dus vertrok hij tot ieders verbazing transfervrij naar Paris Saint-Germain.

Wederopstanding na zwaar dal

Het vertrek van Messi was het zoveelste teken van verval bij FC Barcelona. De Catalaanse topclub werd door wanbeleid én de gevolgen van de coronacrisis geconfronteerd met een schuldenlast van meer dan één miljard euro. La Liga voelde zich daardoor genoodzaakt om het salarisplafond bijna te halveren, waardoor toenmalig coach Koeman in de zomer van 2021 nauwelijks actie kon ondernemen na toch al twee moeizame seizoenen met een 8-2 nederlaag tegen Bayern München in 2020 als ander dieptepunt.

(Pro Shots)

FC Barcelona zakte na de eerste maanden van het seizoen 2021-2022 zelfs af naar de grauwe middenmoot van de Spaanse competitie. Dit leidde dus tot het ontslag van Koeman en de komst van clubicoon Xavi Hernández, die samen met president Joan Laporta de wederopbouw van de club moest begeleiden. Dat leidde in mei 2023 tot de 27ste landstitel uit de clubgeschiedenis.

Laatste update: 30 mei 2023

Barça-spelers

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie