Sergi Roberto

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Sergi Roberto

Sergi Roberto is een Spaanse rechtsback die ook als middenvelder uit de voeten kan. De international van Spanje speelt al sinds 2006 voor FC Barcelona, waar hij vanuit de jeugdopleiding doorstroomde.

  • Roberto speelt momenteel voor FC Barcelona
  • De verdediger annex middenvelder won de Champions League tweemaal
  • Hij won zeven landstitels en zes Spaanse bekers met de Catalanen
  • In 2016 debuteerde Roberto voor de Spaanse ploeg
  • Als A-international werkte hij elf interlands af

Clubcarrière

Sergi Roberto Carnicer werd op 7 februari 1992 geboren in het Spaanse Reus. De Catalaan trapte zijn voetbalcarrière af in de clubkleuren van Santes Creus en werd daar ontdekt door Gimnàstic de Tarragona. Na één jaar in Tarragona (2005-2006) verdiende hij als middenvelder een kans in de jeugdopleiding van FC Barcelona (La Masia).

Debuut bij FC Barcelona

Roberto doorliep in Barcelona het restant van de voetbalacademie. De middenvelder speelde in de seizoenen 2009-2010 en 2010-2011 namens de B-ploeg van de Catalanen zijn eerste wedstrijden op professioneel niveau. In totaal kwam Roberto meer dan honderd wedstrijden in actie voor dit team. Hij ontwikkelde zich uitstekend en dat leidde in november 2010 tot zijn eerste speelminuten in de hoofdmacht. In de Copa del Rey-wedstrijd tegen Atlético Ceuta (5-1 overwinning) mocht de getalenteerde Catalaan 25 minuten voor tijd invallen voor oud-Ajacied Maxwell.

In het seizoen 2010-2011 noteerde Roberto in totaal tot drie officiële wedstrijden namens de hoofdmacht van FC Barcelona. De middenvelder debuteerde eveneens in de Primera División en de Champions League. In competitieverband mocht hij de volle negentig minuten opdraven tegen Málaga, dat mede dankzij diens assist op Ibrahim Afellay met 1-3 opzij werd gezet. Mede dankzij dat resultaat werd Barcelona kampioen van Spanje. Ook de Champions League werd een prooi door Manchester United in de finale met 3-1 te verslaan. Roberto kreeg op Wembley geen speeltijd, maar mocht in de eerste halve finale tegen Real Madrid (0-2 zege) wel één minuut opdraven.

In het seizoen 2011-2012 won FC Barcelona zowel de Copa del Rey als de Supercopa. De bijdrage van de middenvelder bleef nog beperkt tot een viertal wedstrijden, maar in ‘slechts’ 318 minuten pikte hij wel meteen twee doelpunten mee. Zijn eerste treffer viel op 6 december 2011 in de met 4-0 gewonnen Champions League-wedstrijd tegen BATE Borisov. Ruim een maand later liet Roberto zich opnieuw bejubelen in de met 1-2 gewonnen bekerwedstrijd tegen Osasuna.

(Pro Shots)

Definitieve doorbraak

Met vijf gespeelde wedstrijden mocht Roberto in het seizoen 2012-2013 opnieuw weinig minuten maken op het hoogste niveau. Zijn definitieve doorbraak beleefde hij in het seizoen 2013-2014 door in totaal 27 keer in actie te komen voor FC Barcelona. Roberto zag zijn aandeel in het daaropvolgende seizoen nog kelderen tot achttien optredens, maar in het jaargang 2015-2016 werd er dan weer 49 keer een beroep gedaan op zijn kwaliteiten. Het gros van zijn wedstrijden werkte hij af als middenvelder, hoewel hij ook als vleugelverdediger zijn minuten maakte.

In het seizoen 2016-2017 werd Roberto definitief omgeturnd tot rechtsback. Hij beleefde dat seizoen één van de mooiste momenten uit zijn carrière. FC Barcelona dreigde door een 4-0 nederlaag in Parijs te worden uitgeschakeld door Paris Saint-Germain, maar de Catalanen zorgden voor ultieme revanche door de returnwedstrijd in Camp Nou met 6-1 te winnen. Roberto zette diep in blessuretijd de eindstand op het scorebord en werd daarmee de held van de avond. Die wedstrijd werd bekend als La Remontada (‘De comeback’).

Imposante prijzenkast

Als speler van FC Barcelona heeft Roberto de nodige prijzen aan zijn erelijst toegevoegd. Hij won de Champions League tweemaal (2011 en 2015), waar de wereldbeker en de Europese Supercup eveneens werden gewonnen. Nationaal is de prijzenkast nog beter gevuld. In 2023 won hij de Spaanse titel voor de zevende keer in zijn carrière, waar de Copa del Rey zesmaal en de Supercopa vijfmaal een prooi werden.

(Pro Shots)

Roberto kwam al meer dan 350 keer in actie voor FC Barcelona. In deze periode werd hij driemaal met een rode kaart van het veld gestuurd. De meest besproken rode kaart pakte hij op 6 mei 2018 door Real Madrid-verdediger Marcelo te slaan, waarna de Catalaan vier wedstrijden vanaf de tribune moest toekijken.


Interlandcarrière

Roberto doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Spanje maakte hij op 27 maart 2016 in de vriendschappelijke confrontatie met Roemenië (0-0). Bondscoach Vicente del Bosque gunde hem een basisplaats en liet hem na exact een uur spelen naar de kant halen door Cesc Fàbregas in te brengen. Zijn eerste en vooralsnog enige interlandtreffer maakte Roberto op 5 september 2016 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Liechtenstein (8-0 zege).

Als A-international is Roberto er niet in geslaagd om een vaste waarde te worden bij Spanje. Zowel de WK’s van 2018 en 2022 als het EK van 2021 ging aan zijn neus voorbij. De rechtsback behoorde in 2021 wel tot de selectie voor de Final Four van de Nations League. Roberto speelde mee in de tegen Italië gewonnen halve finale (2-1), maar bleef op de bank tijdens de verloren finale tegen Frankrijk (1-2). Sindsdien staat zijn teller op elf interlands voor de Spanjaarden.

Laatste update: 16 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie