Osasuna

Pamplona

Prijzenkast

4x Segunda División

7x Tercera División

Het laatste nieuws over Osasuna

Osasuna is een Spaanse voetbalclub uit Pamplona. Thuiswedstrijden van Los Rojillos worden afgewerkt in het Estadio El Sadar.

  • Osasuna werd in 1920 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio El Sadar
  • De bijnaam luidt ‘Los Rojillos’ of ‘Gorritxoak’
  • Het team werd viermaal kampioen in de Segunda División

Pamplona is meer dan stierenrennen

Club Atlético Osasuna werd op 24 oktober 1920 opgericht. In het Baskisch staat deze naam voor ‘gezondheid’. De club uit Pamplona, dat veel naamsbekendheid verwierf dankzij stierenrennen, speelde in de beginjaren op regionaal niveau. In Spanje werd pas in 1928 een landelijke voetbalcompetitie geïntroduceerd. De Primera División ging in het seizoen 1928-1929 van start, maar zonder Osasuna. Los Rojillos moesten genoegen nemen met een plek in de derde divisie.

Osasuna promoveerde in 1932 naar de Segunda División door de play-offs tegen Nacional de Madrid in winst om te zetten. Drie seizoenen later wist de club zelfs door te stoten naar de Primera División. De promotie van 1935 ging gepaard met een uitstekende bekercampagne, maar Sevilla wist een finaleplaats te dwarsbomen (1-5 over twee wedstrijden). Een jaar later moest Osasuna opnieuw in de halve finale buigen door toedoen van FC Barcelona. Een 4-2 zege in Pamplona werd gevolgd door een 7-1 nederlaag in Catalonië.

Spaanse Burgeroorlog treft Osasuna

In 1936 brak de Spaanse Burgeroorlog uit. Osasuna werd keihard geraakt. Zeker tien spelers, medewerkers en bestuursleden werden vermoord of veroordeeld. Verschillende overlevenden werden bovendien naar het oorlogsfront gestuurd. Osasuna zou in 1936 op sportieve gronden zijn gedegradeerd, maar in 1939 kreeg men een reddingsboei toegeworpen. Een 3-1 nederlaag tegen Atlético Madrid (destijds Atlético Aviación) bleek alsnog fataal. Diezelfde tegenstander kroonde zich een jaar later tot landskampioen.

Tussen 1944 en 1949 was Osasuna zelfs te bewonderen op het derde niveau van Spanje. De promotie aan het einde van de jaren veertig betekende een ommekeer voor Los Rojillos. In 1953 dwong de club een terugkeer in de Primera División af, maar opnieuw kwam dit avontuur snel ten einde. Het team bleef desalniettemin competitief. Dit leidde opnieuw tot promoties in 1956 (vier seizoenen LaLiga) en 1961 (twee seizoenen). Later dat decennium opende Osasuna het huidige Estadio El Sadar.

Sterke wederopstanding

De degradatie van 1963 leidde een zware periode in. Meer dan vijftien seizoenen speelde Osasuna steevast op het tweede of zelfs derde niveau van Spanje, maar de promotie van 1980 leidde een wederopstanding in. De formatie uit Pamplona wist zich te ontpoppen tot een vaste waarde door veertien seizoenen in de Primera División actief te blijven. In het jaargang 1990-1991 eindigde Osasuna op een fraaie vierde plaats achter de grote drie (FC Barcelona, Atlético Madrid en Real Madrid).

Osasuna mocht Spanje in die periode meermaals vertegenwoordig op het Europese strijdtoneel. In 1994 kwam het verblijf in de Primera División ten einde, maar in 2000 brak een nieuw tijdperk aan bij de Andalusische club. Osasuna wist zich opnieuw voor veertien seizoenen staande te houden in de hoogste klasse. Net als in de vorige LaLiga-periode wist de club in het seizoen 2005-2006 een vierde plaats te bemachtigen. Dit is nog altijd de hoogste klassering ooit in de Primera División.

In het seizoen 2002-2003 wist Osasuna voor het eerst sinds 1988 de halve finale van de Copa del Rey te bereiken. Recreativo de Huelva bleek te sterk, maar twee jaar later mocht men alsnog de Copa del Rey-finale spelen. John Aloisi wist in Madrid een verlenging uit het vuur te slepen voordat Real Betis er alsnog met de beker vandoor ging (1-2). Osasuna bereikte in november 2005 een fraaie mijlpaal: duizend wedstrijden in LaLiga. In 2014 kwam het verblijf ten einde.

Bijna failliet

De degradatie van 2014 viel samen met economisch zware tijden. Het Osasuna-bestuur was zelfs genoodzaakt om het stadion te verkopen aan de lokale overheid. Ook in de Segunda División had de club het zwaar, maar de achttiende plaats volstond ternauwernood om een nieuwe afdaling te voorkomen. Het gedegradeerde Racing Santander behaalde welgeteld één punt te weinig. Osasuna herstelde zich in 2016 door de finaleronde van de play-offs te winnen ten koste van Girona.

Juichende spelers van Osasuna
Juichende spelers van Osasuna (Pro Shots)

Osasuna degradeerde in 2017 opnieuw uit de Primera División. Opnieuw had de club twee seizoenen nodig om een comeback in de hoogste klasse van Spanje af te dwingen, maar ditmaal wél met lijfsbehoud als resultaat. Het team eindigde in het seizoen 2022-2023 zelfs op de zevende plaats en dwong daarmee Europees voetbal af. Even dreigde de UEFA roet in het eten te gooien vanwege matchfixing-beschuldigingen uit 2013, maar uiteindelijk oordeelde het CAS in het gelijk van Osasuna.

Rivaliteit

Real Zaragoza geldt als de aartsrivaal van Osasuna. Die rivaliteit ontstond in oktober 1987 door aanhangers van de tegenstander, die doelman Roberto Santamaría bekogelden met een voorwerp. Sindsdien staat er veel spanning op onderlinge wedstrijden. Een club als Athletic Bilbao maakt eveneens extra sentiment los bij de fans uit Pamplona.


Europees voetbal

Osasuna debuteerde in het seizoen 1985-1986 op het Europese strijdtoneel. Los Rojillos rekenden in de eerste ronde van de UEFA Cup af met Glasgow Rangers, maar verslikten zich vervolgens in het Belgische KSV Warege. In de seizoenen 1991-1992 en 2005-2006 mocht de club opnieuw deelnemen aan dit clubtoernooi. Osasuna sneuvelde in dat eerstgenoemde seizoen door toedoen van Ajax, waar twaalf jaar later Stade Rennes te sterk bleek.

In het seizoen 2006-2007 wist Osasuna de kwalificatiefase van de Champions League niet te overleven. De manschappen uit Pamplona wisten in het UEFA Cup-toernooi wel een sterke campagne neer te zetten. In de knock-outfase rekende men achtereenvolgens af met Girondins de Bordeaux, Rangers FC en Bayer Leverkusen. Uiteindelijk bleek Sevilla in de halve finale een maatje te groot. Pas in het seizoen 2023-2024 maakte Osasuna een comeback in Europa, maar door toedoen van Club Brugge sneuvelde men al in de play-offs van de Conference League.

Balans tegen Nederlandse clubs

Osasuna speelde vooralsnog drie officiële wedstrijden tegen een Nederlandse club, maar wist geen enkele te winnen. Zelfs scoren tegen een eredivisionist bleek een brug te ver. In het seizoen 1991-1992 won Ajax beide UEFA Cup-ontmoetingen met 0-1. Vijftien jaar later, in 2006, wist sc Heerenveen op Spaanse bodem een 0-0 gelijkspel uit het vuur te slepen.


Nederlandse invloed

Verschillende Nederlanders hebben het shirt van Osasuna gedragen. Een overzicht:

NaamPeriode
Fabian de Freitas1996-1998
Jerry Simons1996-1998

Het stadion

Osasuna is vanaf 1967 actief in het Estadio El Sadar, dat tot 2013 bekend stond als het Estadio Reyno de Navarra. De hedendaagse naam refereert aan een nabijgelegen rivier. Het stadion heeft sinds de opening een aantal renovaties doorgemaakt. De capaciteit is daarmee uitgekomen op 23.516 zitplaatsen.

Door financiële problemen was Osasuna in november 2014 genoodzaakt om het stadion te verkopen aan de lokale overheid. Het onderkomen van de club fungeerde op 5 juni 1996 als decor voor het optreden van Bon Jovi.


Veelgestelde vragen over Osasuna

Wanneer is Osasuna opgericht?

Op 24 oktober 1920

Wat is het adres van het Estadio El Sadar?

Estadio El Sadar
C. del Sadar, s/n, 31006 Pamplona, Navarra
Spanje

Wat is de capaciteit van het Estadio El Sadar?

23.516 plaatsen

Wat is de website van Osasuna?

Klik hier om Osasuna online te bezoeken

Waar kan ik Osasuna vinden op sociale media?

Osasuna is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 18 april 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie