Osasuna

Pamplona

Prijzenkast

4x Segunda División

7x Tercera División

Het laatste nieuws over Osasuna

Osasuna is een Primera División-club uit de Spaanse stad Pamplona, dat bekendheid verwierf vanwege het stierenrennen. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Estadio El Sadar (ruim 23.500 plaatsen).

  • Osasuna werd in 1920 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in Estadio El Sadar
  • De bijnaam luidt ‘Los Rojillos’ of ‘Gorritxoak’
  • Het team werd viermaal kampioen in de Segunda División

Pamplona is meer dan stierenrennen

Osasuna werd opgericht op 28 oktober 1920. Na acht jaar werd de club toegelaten tot de Segunda División B (derde niveau) om in 1934 te debuteren in de Primera División, maar dat avontuur duurde maar één seizoen. Osasuna degradeerde vlak voor de Tweede Wereldoorlog naar de Segunda División, waarna het een soortgelijke cyclus beleefde met twee promoties en een snelle degradatie op het hoogste niveau.

In de periode 1956-1960 speelde Osasuna in de Primera División, met daarbij een aantal zeer respectabele eindklasseringen. Een snelle comeback op het hoogste niveau duurde vervolgens maar twee seizoenen. Osasuna speelde na deze degradatie hoofdzakelijk in de Segunda División en switchte in de jaren zeventig zelfs meermaals tussen de tweede en derde divisie van Spanje.

In 1980 keerde Osasuna terug in de Primera División. Veertien seizoenen duurde het verblijf ditmaal. In 1991 eindigde de club als vierde, waardoor het mocht deelnemen aan de UEFA Cup om daarin te worden uitgeschakeld door Ajax (derde ronde). Na dit avontuur ging het sportief opnieuw bergafwaarts met in 1994 een nieuwe degradatie als consequentie. Ditmaal had Osasuna zes seizoenen nodig om promotie naar de hoogste divisie af te dwingen.

(Pro Shots)

Osasuna speelde van 2000 tot en met 2014 opnieuw veertien seizoenen in de Primera División. De club mocht meermaals aantreden in de Europese clubtoernooien, waaronder in het seizoen 2006-2007 een doelpuntloze krachtmeting met sc Heerenveen in de groepsfase van de UEFA Cup. Osasuna is na de degradatie van 2014 nog tweemaal gepromoveerd (2016 en 2019) en één keer gedegradeerd (2017). In 2023 werd de wederopstanding voltooid met Europese kwalificatie, maar vanwege een oude matchfixing-zaak werd de club verbannen door de UEFA. Osasuna werd later echter vrijgesproken.


Nederlanders

De gemiddelde supporter van Osasuna zal waarschijnlijk moeite hebben om Nederlanders op te noemen die het eigen tenue hebben gedragen. Het zijn er twee: Fabian de Freitas en Jerry Simons, die allebei in de periode 1996-1998 in Pamplona actief waren. Laatstgenoemde speelde ook nog eens nauwelijks voor Osasuna.

Laatste update: 5 september 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie