Bayer Leverkusen

Leverkusen

Prijzenkast

1x Tweede Bundesliga

1x DFB-Pokal

1x UEFA Cup

Het laatste nieuws over Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen is een Bundesliga-club uit de Duitse stad Leverkusen, gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De club speelt haar thuiswedstrijden in de BayArena (circa 30.000 plaatsen).

  • Bayer Leverkusen werd in 1904 opgericht
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de BayArena
  • De bijnaam van de club luidt ‘Werkself’
  • Bayer Leverkusen won één keer de DFB-Pokal
  • Ook de UEFA Cup prijkt op de erelijst

Vaste Bundesliga-naam, maar weinig glorie

Bayer Leverkusen werd op 1 juli 1904 opgericht. Aanvankelijk bestond de club uit een turn- en sportvereniging, maar sinds 1 april 1999 is de voetbalafdeling onafhankelijk. Bayer Leverkusen is voor honderd procent een dochteronderneming van het Duitse chemieconcern Bayer AG, dat zelfs aan de wieg stond van de oprichting van de Werkself. Nederland kent met PSV (Philips) een soortgelijk voorbeeld.

In 1903 informeerde een arbeider van de Bayer-fabriek de directie middels een brief over de wens om een eigen sportclub op te richten. In juli 1904 werd de Turn- und Spielverein 1904 der Farbenfabrik vormals Friedrich Bayer Co. Leverkusen opgericht, waar in 1907 een voetbalafdeling aan werd toegevoegd. In de zomer van 1928 besloot de voetbaltak zich in samenwerking met een aantal andere sporttakken af te splitsen onder de naam Sportvereinigung Bayer 04 Leverkusen.

Bayer Leverkusen speelde tussen de oprichting en de Tweede Wereldoorlog nooit hoger dan de tweede klasse. In 1951 kwam de club voor het eerst terecht in de Oberliga West (het hoogste niveau in die tijd), maar in 1956 degradeerde men weer. De Werkself had de pech dat de terugkeer in 1962 van korte duur was. Een negende plaats volstond niet om deel te mogen uitmaken van de nieuwe Bundesliga, waardoor Bayer Leverkusen in de nieuwe Regionalliga West kwam te spelen.

Bayer Leverkusen werd in 1968 kampioen op het tweede niveau, maar greep in de eindronde naast promotie naar de Bundesliga. In de daaropvolgende jaren kwam de klad in het elftal. Bayer Leverkusen kwam niet verder dan een zevende plaats in de Regionalliga West en degradeerde in 1973 zelfs naar het derde niveau van Duitsland. De club herstelde zich door relatief snel een terugkeer op het tweede niveau af te dwingen om vervolgens door te stoten naar de top van de Tweede Bundesliga, zoals de competitie inmiddels werd genoemd.

Sinds de promotie van 1979 is Bayer Leverkusen altijd op het hoogste niveau actief geweest. De eerste jaren stonden vooral in het teken van lijfsbehoud, maar gaandeweg werd de weg naar boven ingezet. Vanaf de jaren negentig is Bayer Leverkusen veelvuldig in de topvier van de Bundesliga geëindigd. In 1997, 1999, 2000, 2002 en 2011 werd de vooralsnog beste prestatie op het hoogste niveau van Duitsland neergezet: een tweede plaats. Een landstitel ontbreekt echter nog altijd. Sterker nog: met één DFB-Pokal en een Tweede Bundesliga-titel is de nationale erelijst sowieso bijzonder mager te noemen.


Europees voetbal

Bayer Leverkusen debuteerde in het seizoen 1986-1987 in een Europees clubtoernooi. Al in de tweede ronde van de UEFA Cup werd de club uitgeschakeld door het Tsjechische Dukla Praag, maar een jaar later kwam de Duitse formatie aanzienlijk beter voor de dag. Na achtereenvolgens Austria Wien, Toulouse, Feyenoord, FC Barcelona en Werder Bremen te hebben uitgeschakeld werd in de finale van de UEFA Cup afgerekend met het Spaanse Espanyol. Leverkusen verloor het heenduel met 3-0, maar won thuis met dezelfde cijfers en besliste de finale middels een penaltyserie.

De UEFA Cup van 1988 is vooralsnog de enige prijs van Bayer Leverkusen in Europees verband. De Werkself wist in een aantal seizoenen nog wel ver te komen in Europa, met als hoogtepunt het seizoen 2001-2002. Na twee groepsfases te hebben overleefd werd in de knock-outfase van de Champions League afgerekend met Liverpool en Manchester United. De finale van het miljoenenbal ging echter verloren: 1-2 voor Real Madrid. Zinédine Zidane werd matchwinner met een fantastische volley.

In 2023 wist Bayer Leverkusen door te stoten tot de halve finale van de Europa League. De Bundesliga-formatie bood goed tegenstand aan AS Roma, maar één treffer bleek fataal (1-0 uit, 0-0 thuis).


Peter Bosz

Nederlanders

In het seizoen 2023-2024 telt de selectie van Bayer Leverkusen maar liefst vier Nederlandse selectiespelers: Timothy Fosu-Mensah en Jeremie Frimpong. Recent kwamen ook Mitchel Bakker en Daley Sinkgraven in actie voor de club. Dat is opmerkelijk te noemen, aangezien er in het verleden maar twee andere Nederlanders in de BayArena speelden: Erik Meijer en Bernard Schuiteman.

Peter Bosz is hoofdtrainer geweest bij Bayer Leverkusen. Hij stond er tussen december 2018 en maart 2021 aan het roer.

Laatste update: 6 september 2023

Populaire spelers Bayer Leverkusen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie