Hertha BSC

Berlijn

Prijzenkast

bundesliga logo

2x landskampioen

2x Tweede Bundesliga

Het laatste nieuws over Hertha BSC

Hertha BSC is een voetbalclub uit de Duitse hoofdstad Berlijn. De club speelt haar thuiswedstrijden in het Olympiastadion, dat plaats biedt aan bijna 75.000 supporters.

  • Hertha BSC werd in 1892 opgericht
  • De thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Olympiastadion
  • De club draagt de bijnaam ‘Die Alte Dame’
  • Hertha BSC werd tweemaal kampioen van Duitsland
  • Het team behaalde ook regionale kampioenschappen

Club met rijk verleden

Hertha BSC werd op 25 juli 1892 opgericht. De afkorting staat voor Berliner Sport Club. Die Alte Dame ontstond door toedoen van gebroeders Fritz en Max Lindner, die zich als tieners vermaakten met voetballen en daarom op het idee kwamen om een eigen voetbalclub op te starten: BFC Hertha. De naam Hertha verwijst naar een stoomboot, waarmee de vader zijn geld verdiende.

Het iconische Olympiastadion in Berlijn

Hertha BSC werd in 1901 lid van de Berlijnse voetbalbond. De club deed meteen goed mee en slaagde er in 1906 in om zich te plaatsen voor de eindronde om de landstitel, maar in de halve finale bleek de latere landskampioen VfB Leipzig te sterk. Dat bleek geen incident, want ook de regionale kampioenschappen van 1915, 1917, 1918, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929 en 1933 bleven zonder ultieme bekroning. Toch lukte het in de dertiger jaren tweemaal om landskampioen te worden: in 1930 en 1931.

In diezelfde periode kwam de NSDAP aan de macht in Duitsland en dat had ook gevolgen voor de opzet van de voetbalcompetities. De Gauliga werd de hoogste klasse, onderverdeeld in zestien districten. Hertha BSC werd logischerwijs ondergebracht in de Gauliga Berlin-Brandenburg. De formatie uit Berlijn moest het eerste seizoen in de Gauliga genoegen nemen met een tweede plek achter Viktoria 89, maar in 1935, 1937 en 1944 werd het team dan toch weer kampioen in de regionale competitie.

Bundesliga-jaren

Na de Tweede Wereldoorlog werden alle Duitse organisaties ontbonden. Hertha BSC keerde als SG Gesundbrunnen, maar sinds augustus 1949 is men opnieuw actief onder de huidige naam. Tot de oprichting van de Bundesliga speelde de club een aantal seizoenen in de Oberliga Berlin (hoogste klasse) en daarin werd het driemaal kampioen: in 1957, 1961 en 1963. In het laatstgenoemde jaar ontstond de Bundesliga. Hertha eindigde twee seizoenen op rij als veertiende, maar verloor deze status door een omkoopschandaal.

Hertha BSC werd in de Regionalliga driemaal op rij kampioen, maar pas in het derde seizoen leverde dat een terugkeer naar de Bundesliga op. De comeback op het hoogste niveau werd massaal bijgewoond door supporters: 88.000 man bezochten het Olympiastadion voor de ontmoeting met 1. FC Köln (1-0 zege). Met een tweede en drie derde plaatsen draaide de formatie uit Berlijn regelmatig mee in de top van Duitsland, maar toch ging het in 1980 opnieuw mis: op doelsaldo degradeerde Hertha uit de Bundesliga.

Na de degradatie van 1980 presteerde Hertha BSC ronduit teleurstellend. Die Alte Dame promoveerde weliswaar binnen twee seizoenen, maar degradeerde ook meteen weer om daarna serieus weg te zakken. In de periode 1986-1988 was Hertha zelfs terug te vinden in de Oberliga, dat inmiddels als derde niveau fungeerde. In het seizoen 1990-1991 speelde Hertha nog even op het hoogste niveau, maar pas vanaf 1997 werd het een vaste waarde in de Bundesliga.

In de 21ste eeuw degradeerde Hertha BSC meermaals. Dat gebeurde in 2010 en 2012, maar een verblijf in de Tweede Bundesliga bleef telkens maar beperkt tot één seizoen. De club uit Berlijn hoopt dat kunstje te herhalen na de degradatie van 2023.


Europees voetbal

Hertha BSC is nooit een hoogvlieger geweest in Europees verband. Sinds de jaren zestig heeft de club uit Berlijn het meermaals geprobeerd buiten de eigen landsgrenzen, maar een serieus succes bleef uit. In het seizoen 1999-2000 overleefde Hertha wel de eerste groepsfase van de Champions League om er vervolgens in de tweede groepsfase uit te vliegen. In de UEFA Cup (later de Europa League) is een achtste finale in 2002-2003 het hoogst haalbare gebleken.


Jurgen Ekkelenkamp

Nederlanders

In het seizoen 2022-2023 telt de selectie van Hertha BSC twee Nederlanders: Deyovaisio Zeefuik en Jean-Paul Boëtius. Een relatief groot aantal landgenoten ging dit duo voor: Maikel Aerts, Bram Appel, Roy Beerens, Ellery Cairo, Javairô Dilrosun, Jurgen Ekkelenkamp, John Heitinga, Derrick Luckassen, Rob Maas, Daishawn Redan, Karim Rekik, Bryan Roy, Dick van Burik, Stef Walbeek.

Laatste update: 24 december 2022

Populaire spelers Hertha BSC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie