Jean-Paul Boëtius

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Jean-Paul Boëtius

Jean-Paul Boëtius is een Nederlandse aanvallende middenvelder, die ook als buitenspeler uit de voeten kan. In het seizoen 2022-2023 speelde hij voor het Duitse Hertha BSC, maar hij vertrok hier na de degradatie.

  • Boëtius is momenteel clubloos
  • Hij speelde het meest recent voor Hertha BSC
  • De aanvaller heeft ook een verleden bij Feyenoord
  • In 2014 debuteerde Boëtius voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Boëtius werd op 22 maart 1994 geboren in Rotterdam. In zijn geboorteplaats maakte hij indruk op straat en bij amateurclub HOV/DJSCR. Op jonge leeftijd werd hij al geprezen voor diens voetbalkwaliteiten, waardoor zijn moeder zijn naam dropte bij Feyenoord, Sparta Rotterdam en Excelsior. Eerstgenoemde club liet Boëtius meetrainen en dat leidde tot een positief oordeel. Op Varkenoord doorliep hij de gehele jeugdopleiding ondanks een zware knieblessure.

Feyenoord

Boëtius debuteerde op 28 oktober 2012 in de hoofdmacht van Feyenoord. Trainer Ronald Koeman liet de Rotterdammer uitgerekend in de basis starten tijdens de beladen thuiswedstrijd tegen Ajax (2-2). Na de openingstreffer van Christian Eriksen maakte Boëtius in de 23ste minuut de 1-1. “Hoe die bal voor mijn voeten viel, weet ik nu nog niet, maar Lex (Immers, red.) miste en ik schoot ’m gewoon ineens binnen. Alles beleef je in een roes”, zo blikte hij jaren later terug in gesprek met Voetbal International.

In zijn debuutseizoen op het hoogste niveau noteerde Boëtius 22 officiële wedstrijden en vier doelpunten. Zijn statistisch beste jaar volgde in het seizoen 2013-2014 met elf doelpunten en tien assists in 33 officiële wedstrijden. In de thuiswedstrijd tegen PSV op 1 december 2013 produceerde Boëtius één doelpunt en twee assists, waardoor Feyenoord in deze Eredivisie-topper een 3-1 overwinning behaalde. Scoren deed hij dat seizoen ook nogmaals tegen Ajax in de KNVB Beker (3-1 nederlaag).

Koeman vertrok in de zomer van 2014 bij Feyenoord. Hij werd opgevolgd door Fred Rutten, die in het seizoen 2014-2015 in totaal 42 keer een beroep deed op de aanvallende middenvelder annex buitenspeler. Met vijf doelpunten en vier assists wist hij minder op te vallen dan een seizoen daarvoor. Dat had er deels mee te maken dat Boëtius niet langer onbetwiste basisspeler was in De Kuip. Feyenoord probeerde zijn contract nog wel open te breken, maar dat liep op niets uit.

FC Basel

Boëtius maakte in augustus 2015 voor zo’n tweeënhalf miljoen euro de overstap van Feyenoord naar FC Basel. De Rotterdammer maakte op 19 augustus zijn debuut in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv (2-2). Mede door blessureleed beleefde hij een moeilijk seizoen bij de Zwitserse topclub. De teller bleef steken op achttien gespeelde wedstrijden, vier doelpunten en één assist. Boëtius werd hier wel voor de eerste keer in zijn profcarrière landskampioen.

In het seizoen 2016-2017 was Boëtius vooral op dreef in het Zwitserse bekertoernooi. In drie bekerwedstrijden produceerde hij drie doelpunten en één assist, maar in competitieverband werd er welgeteld twee keer een beroep op hem gedaan in de eerste seizoenshelft. Om die reden werd Boëtius in de tweede helft van het seizoen uitgeleend aan het Belgische KRC Genk. Met vijf doelpunten en vijf assists in 23 wedstrijden bloeide de oud-Feyenoorder weer op.

(Pro Shots)

Tweede Feyenoord-periode

In de zomer van 2017 keerde Boëtius terug naar Feyenoord, dat het seizoen daarvoor de landstitel behaalde. De technische leiding anticipeerde daarmee op het vertrek van Eljero Elia naar het Turkse Istanbul Basaksehir. Bij zijn rentree tegen Vitesse wist Boëtius meteen bij te dragen aan het winnen van de Johan Cruijff Schaal door in de strafschoppenserie zijn inzet te verzilveren. Ook viel de Rotterdammer dat seizoen in tijdens de gewonnen bekerfinale tegen AZ (3-0).

Boëtius was met zes doelpunten en negen assists in 38 officiële wedstrijden van waarde voor Feyenoord. In het daaropvolgende seizoen ging het mis. De Rotterdammers schoten dramatisch uit de startblokken met roemloze nederlagen tegen AC Trencin (4-0) en De Graafschap (2-0). Feyenoord keek in Doetinchem met tien man tegen een 1-0 achterstand aan toen Boëtius een cynisch applausje uitdeelde aan scheidsrechter Pol van Boekel, die hem daarvoor met een tweede gele kaart wegstuurde. Trainer Giovanni van Bronckhorst zette hem vervolgens uit de selectie.

FSV Mainz 05

Boëtius was al eerder betrokken geweest bij incidenten, maar de rode kaart in Doetinchem werd hem fataal. Nog dezelfde maand werd de voetballer verkocht aan FSV Mainz 05, dat zo’n drieënhalf miljoen euro betaalde voor diens handtekening. Hij debuteerde op 1 september 2018 in de Bundesliga-wedstrijd tegen 1. FC Nürnberg (1-1). Zijn eerste doelpunt voor Der Karnevalsverein maakte Boëtius op 27 oktober van dat jaar tegen Bayern München (1-2 nederlaag).

In vier seizoenen speelde Boëtius in totaal 129 officiële wedstrijden voor FSV Mainz 05. Met dertien doelpunten en 23 assists liet de Nederlander regelmatig van zich spreken. In de zomer van 2022 besloot hij zijn aflopende contract niet te verlengen, waardoor hij een transfervrije status genoot. Feyenoord stemde er mee in dat hij zijn conditie op peil hield in Rotterdam.

Hertha BSC

Boëtius keerde niet permanent terug bij Feyenoord. In augustus 2022 koos hij voor een terugkeer naar Duitsland, waar hij voor drie seizoenen tekende bij Hertha BSC. Als aanvallende middenvelder debuteerde de Rotterdammer op 13 augustus in de Bundesliga-wedstrijd tegen Eintracht Frankfurt (1-1) voor zijn nieuwe club. Boëtius werd in zijn eerste weken steevast ingezet door de technische staf, maar in september kreeg hij te maken met een grote tegenslag. Er werd zaadbalkanker ontdekt, waardoor hij een operatie moest ondergaan.

Enkele weken na de medische ingreep keerde Boëtius alweer terug bij Hertha BSC. Thuis tegen Schalke 04 (2-1 zege) werd hem één minuut voor tijd een invalbeurt gegund. In het seizoen 2022-2023 speelde hij 21 Bundesliga-wedstrijden, maar hij kon niet verhinderen dat de club uit Berlijn degradeerde naar de Tweede Bundesliga. Boëtius vertrok al na één seizoen.

Opnieuw kanker

Boëtius dook tijdens het seizoen 2023-2024 op bij Sparta Rotterdam. De middenvelder zag evenwel af van een permanent verblijf bij De Kasteelheren, waardoor hij clubloos bleef. Op 8 maart 2024 maakte hij via Instagram bekend opnieuw te zijn getroffen door kanker.


Interlandcarrière

Boëtius debuteerde op 5 maart 2014 in de met 2-0 verloren oefeninterland tegen Frankrijk voor het Nederlands elftal. Bondscoach Louis van Gaal gunde hem 72 minuten speeltijd, met Memphis Depay als diens vervanger. De toenmalig Feyenoorder werd niet geselecteerd voor het WK 2014 in Brazilië en zou ook niet meer worden geselecteerd door welke bondscoach dan ook.

Laatste update: 9 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie