KRC Genk

Genk

Prijzenkast

4x landskampioen

5x Beker van België

2x Belgische Supercup

Het laatste nieuws over KRC Genk

KRC Genk is een Jupiler Pro League-club uit de Belgische stad Genk. De club speelt haar thuiswedstrijden in de Cegeka Arena, dat ruim 23.700 plaatsen telt.

  • KRC Genk werd in 1988 opgericht als fusieclub
  • De club is actief onder stamnummer 322
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in de Cegeka Arena
  • KRC Genk draagt bijnamen als ‘De Smurfen’ en ‘De Mijnjongens’
  • Het team werd viermaal kampioen van België

Succesvolle fusieclub

KRC Genk ontstond op 1 juli 1988 door een fusie tussen KFC Winterslag en Waterschei SV Thor. De fusieclub nam het stamnummer van eerstgenoemde club over: 322. In 1990 kwam de club te spelen in het Thyl Gheyselinckstadion, dat sindsdien een aantal naamswijzigingen heeft doorgemaakt. Het onderkomen van KRC Genk heet tegenwoordig de Cegeka Arena, dat refereert aan een van de grootste sponsors.

De fusie in 1988 was niet meteen een succes. KRC Genk degradeerde in het eerste seizoen meteen uit de Eerste Klasse. Het team herstelde zich door snel weer te promoveren, maar in de daaropvolgende seizoenen zat er niet meer in dan lijfsbehoud en de degradatie van 1994 was dan ook geen grote verrassing te noemen. KRC Genk promoveerde in 1996 opnieuw naar de hoogste divisie en is sindsdien onafgebroken Eerste Klasser.

KRC Genk maakte een uitstekende ontwikkeling door. In 1998 werd de Belgische beker gewonnen en in competitieverband werd een fraaie tweede plaats neergezet, maar het daaropvolgende verliep nóg succesvoller: onder Aimé Anthuenis werd de landstitel naar Genk gehaald. In 2000 (Beker van België) en 2002 (landstitel) werden nieuwe successen geboekt, respectievelijk onder leiding van Jan Boskamp en Sef Vergoossen.

(Pro Shots)

Ook in 2011 en 2019 kroonde KRC Genk zich tot landskampioen. De Belgische beker werd nog driemaal aan de prijzenkast toegevoegd (2009, 2013 en 2021). Een nieuwe landstitel lonkte in 2023, maar door de late gelijkmaker van Toby Alderweireld nam Royal Antwerp FC in een rechtstreeks gevecht het kampioenschap over.


Europees voetbal

KRC Genk debuteerde in 1997 als Intertoto Cup-deelnemer in Europees verband. In de daaropvolgende decennia werd in de meeste seizoenen een Europees ticket bemachtigd, waaronder een aantal weinig verheffende Champions League-deelnames. Het vooralsnog beste resultaat buiten de eigen landsgrenzen dateert uit het seizoen 2016-2017. Vanuit de tweede kwalificatieronde werden de kwartfinales van de Europa League bereikt, maar het Spaanse Celta de Vigo bleek over twee duels te sterk (3-2 en 1-1).


Nederlanders

KRC Genk heeft al zes keer onder leiding gestaan van een Nederlandse trainer: Jan Boskamp, Sef Vergoossen, Hans Visser, Mario Been, Albert Stuivenberg en John van den Brom. Het zal daarom niemand verbazen dat het lijstje Nederlandse voetballer ook behoorlijk lang is: Istvan Bakx, Marco Bizot, Jean-Paul Boëtius, Jürgen Colin, Carel Eiting, Orlando Engeland, Theo Janssen, Youssef Makraou, Albian Muzaqi, Henry Odutayo, Glynor Plet, Peter van de Ven, Erik van der Ven en Sandy Walsh hebben het shirt van De Smurfen gedragen.

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie