In Limburg loopt de nieuwe Gernot Trauner rond: de reus van Roda

Foto: In Limburg loopt de nieuwe Gernot Trauner rond: de reus van Roda

Belangrijke leider van verrassend koploper van de Keuken Kampioen Divisie Roda JC is met zijn pas 21 jaar nu al de Belg Matisse Didden. Wie is deze boomlange centrale verdediger en hoe ziet zijn contract er inhoudelijk uit in verband met een eventuele toekomstige stap hogerop? SoccerNews.nl geeft een exclusief kijkje achter de schermen.

Waarom is kolos Matisse Didden onderweg naar een grote toekomst in de top van het voetbal?

Hij stond al enige tijd op het spreekwoordelijke lijstje van Roda JC dat in de voorbereiding op dit seizoen naarstig op zoek was naar versterking: Matisse Didden. Opgeleid bij Belgische topclub Racing Genk als centrale verdediger, maar de echte doorbraak bleef aldaar uit. Robbie Servais, sinds enkele maanden manager voetbalzaken bij Roda, kende Didden al omdat hij vorig seizoen bij de Genkenaren werkzaam was in de jeugdopleiding.

“De scouts van Roda kenden hem ook al, want wij bezoeken vrijwel alle wedstrijden van de tweede (Jong)-teams van bijvoorbeeld clubs als Racing Genk en Standard Luik”, begint Servais zijn relaas. “We wisten dus wat Didden voor een type speler is en zijn toen met Racing Genk én met Matisse zelf gaan praten of wij hem konden inlijven. We hebben ons plan geschetst over hoe wij wilden gaan werken.”

Hoe wist Roda de talentvolle Didden binnen te hengelen?

“Omdat wij geen transfersommen kunnen betalen, hebben wij uiteindelijk met Racing Genk kunnen regelen dat die club een percentage krijgt als Matisse doorverkocht mocht gaan worden”, vervolgt de technische baas van Roda zijn verhaal. “Er was naast van ons ook interesse van andere clubs en in de voetbalwereld reageerde men verbaasd dat Didden voor ons koos, met zijn potentie. Met Matisse zijn wij nadat we hem vastgelegd hadden, verder gaan praten. Daarin is onder meer naar voren gekomen dat hij zijn leiderschapskwaliteiten moet tonen.”

Roda JC, dat na zeven wedstrijden met vaak solide voetbal ruimschoots aan de leiding gaat in de KKD en daardoor een grote kans maakt op het winnen van de eerste periodetitel, profiteert daar nu al van. Matisse Didden maakt tot op heden grote indruk in Zuid-Limburgse dienst. “Je ziet nu dat Matisse praat, dat hij met de groep bezig is. Roda is een ideale vervolgstap voor hem. Hij is snel, heeft een goeie inspeelpass hebt en haalt achterin ook nog heel veel weg”, analyseert Servais.

Jonge steunpilaar

De topman van de KKD-lijstaanvoerder is, naast de supporters van zijn club, lyrisch over de optredens van de Belgisch ‘boom’ in de verdedigingslinie. “Daarnaast is Matisse Didden geduldig met het afpakken van de bal, maakt daarbij weinig overtredingen ook. Hoe zal zijn verdere ontwikkeling zijn nu? want daar gaat het om. Dát is interessant bij hem. Hij is rustig, een steunpilaar al op zijn leeftijd. De fysieke voorwaarden voor een centrale verdediger heeft hij bovendien ook.”

Tijdens trainingssessies valt op dat Didden immer geconcentreerd zijn werk doet, niet alleen door zijn rijzige gestalte opvalt. Na afloop komt zijn, buiten het veld, rustige en vriendelijke karakter naar boven. Altijd heeft hij een aardig woordje klaar voor de diehards die elke dag en elke week in weer en wind langs de lijn staan als trainer Bas Sibum met zijn staf de oefenstof bespreekt en uitvoert. Hoewel de eveneens sterk spelende Rodney Kongolo aanvoerder is van Roda, oogt zijn collega Didden meer als de natuurlijke leider van de Limburgse team.

Gernot Trauner

De vraag is niet óf de Belg vanuit Kerkrade een stap hogerop gaat maken maar wannéér. Behalve zijn wapperende haardos gaat een vergelijking met de kale Feyenoord-captain Gernot Trauner als type speler wél op. De centrale verdediger is net zoals zijn collega bij de regerend landskampioen uit Rotterdam eveneens rechtspoot, sterk in de persoonlijke duels en beschikt eveneens over een goede inspeelpass. Kopsterk is hij bovendien ook en doordekken doet Didden ook als dat nodig is. De Oostenrijkse Feyenoorder is overigens wel tien jaar ouder dan Didden en heeft dus een brok meer aan ervaring opgebouwd.

Gelimiteerde transfersom in contract?

Heeft Roda JC al met Didden en zijn management over het openbreken van zijn nog tot medio 2025 doorlopende contract gesproken? Manager voetbalzaken Servais: “Nee. Tijdens onze gesprekken om hem binnen te halen is namelijk duidelijk uitgesproken wat de intentie van Matisse is: Roda is een soort van springplank voor hem. Hij heeft overigens geen gelimiteerde transfersom in zijn contract staan, dat kan ik bevestigen. Er is op dit moment nog geen interesse, er heeft zich nog geen club voor hem gemeld althans. Maar laat maar komen…”

Roda JC lijkt goud in handen te hebben met Matisse Didden. Al hoopt men stiekem eerst met de Belg zélf sportief succes te gaan boeken. Want dat de Limburgers heel graag zo snel als mogelijk terug de Eredivisie in willen, dát moge duidelijk zijn.

Matisse Didden gaat de Nederlandse top halen?

  • Ja
  • Nee
1148+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie