Oranje Leeuwinnen

Zeist

Prijzenkast

1x Europees kampioen

Het laatste nieuws over de Oranje Leeuwinnen

Het Nederlandse vrouwenteam staat bekend als de Oranje Leeuwinnen. In 2017 schreef het team geschiedenis door Europees kampioen te worden in eigen land.

  • Het Nederlandse vrouwenteam maakt deel uit van de KNVB
  • De bijnaam van het team luidt ‘Oranje Leeuwinnen’
  • In 2017 werd het team Europees kampioen in eigen land
  • Twee jaar later werd de WK-finale bereikt
  • De eerste interland dateert van 1955

Europees kampioen in 2017

Op 16 april 1955 werd de Nederlandse Damesvoetbalbond (NDVB) opgericht. Ruim een jaar later, op 23 september 1956, werd de eerste officieuze interland afgewerkt: West-Duitsland bleek in Essen met 2-1 te sterk voor het Nederlandse vrouwenteam. Lenie van der Jagt, destijds veertien jaar oud, maakte het doelpunt. “De KNVB was anti-damesvoetbal”, vertelde Lenie van Wensveen in 2017 aan het Algemeen Dagblad. “Tussen een wedstrijd van dames en heren moest twee of drie uur zitten.”

In 1971 werd de NDVB opgenomen in de KNVB. Dat leidde op 17 april 1971 tot de eerste officiële interland van het Nederlandse vrouwenteam (4-0 nederlaag tegen Frankrijk), maar in tegenstelling tot de UEFA en de FIFA keurde de KNVB deze wedstrijd niet goed. Pas op 9 november 1973 vond er een wedstrijd plaats met goedkeuring van de Nederlandse voetbalbond: in en tegen Engeland werd een 1-0 nederlaag geleden.

Het Nederlandse vrouwenteam won op 11 mei 1974 voor het eerst: 0-3 bij Zwitserland. Op 27 augustus 1977 werd in Zaandam de grootste overwinning ooit geboekt: 12-0 op Israël. In die jaren bestonden er nog geen competities voor nationale vrouwenploegen. Pas in 1982 werd er een EK opgetuigd voor vrouwen, maar in het kwalificatietraject kwam Nederland niet verder dan een tweede plaats en daardoor werd het EK niet bereikt. Vanaf de jaren negentig werd ook een WK geïntroduceerd.

Anouk Hoogendijk (Pro Shots)

Eerste eindtoernooien

De Nederlandse vrouwenploeg slaagde er decennialang niet in om een grote eindronde te bereiken. Pas in 2008 lukte het onder bondscoach Vera Pauw om de beslissende horde tegen Spanje in eigen voordeel te beslissen, waardoor het in 2009 voor het eerst mocht deelnemen aan het EK. In Finland eindigde het team als tweede in de groepsfase. In de kwartfinale werd Frankrijk na strafschoppen verslagen, waarbij Anouk Hoogendijk de beslissende penalty tegen de touwen schoot. In de halve finale ging het echter mis in de verlenging: 2-1 voor Engeland.

Nederland ontbrak op het WK van 2011, maar sindsdien is het team op alle eindtoernooien (EK’s en WK’s) actief geweest. Na het EK van 2013 (exit in de groepsfase) werd in 2015 voor het eerst deelgenomen aan het WK. De Oranje Leeuwinnen, zoals de bijnaam van het team luidt, overleefden de groepsfase mede dankzij een 0-1 overwinning op Nieuw-Zeeland. In de achtste finale bleek regerend wereldkampioen Japan echter te sterk: 2-1.

EK-winnaar in 2017 (Pro Shots)

Europees kampioen in eigen land

In 2017 mocht Nederland voor het eerst in de geschiedenis het EK voor vrouwenteams organiseren. Bondscoach Sarina Wiegman kon een beroep doen op inmiddels welbekende speelsters als Sari van Veenendaal, Stefanie van der Gragt, Mandy van der Berg, Kika van Es, Sherida Spitse, Daniëlle van de Donk, Jill Roord, Jackie Groenen, Shanice van der Sanden, Vivianne Miedema en Lieke Martens.

Van der Sanden maakte in de eerste groepswedstrijd tegen Noorwegen het winnende doelpunt (1-0). Ook Denemarken (1-0) en België (1-2) werden in de groepsfase verslagen, waardoor de Oranje Leeuwinnen als nummer één naar de knock-outfase gingen. Ten koste van Zweden (2-0) en Engeland (3-0) werd de finale bereikt. In de Grolsch Veste in Enschede zagen ruim 28.000 fans Denemarken de leiding nemen, maar mede dankzij een dubbelslag van Miedema werd de WK-finale een prooi voor Nederland: 4-2.

WK-finalist

De EK-winst zorgde voor een mentale boost bij de Nederlandse vrouwen. In 2019 maakte het team ook indruk tijdens het WK in Frankrijk. Nederland bleef foutloos in de groepsfase, waarna Japan (2-1), Japan (0-2) en Zweden (1-0) werden verslagen in de knock-outfase. Onder leiding van Wiegman werd zodoende de finale bereikt, maar hierin bleek voetbalgrootmacht Verenigde Staten te sterk: 2-0. Megan Rapinoe benutte in de 61ste minuut een penalty, Rose Lavelle besliste het duel in Amerikaans voordeel.

In 2021 besloot Wiegman af te zwaaien als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen. Zij werd opgevolgd door Mark Parsons, die het team onder zijn hoede kreeg gedurende het EK van 2022. Met zeven punten werd de groepsfase overleefd, maar in de verlenging bleek Frankrijk na verlenging te sterk (1-0). Het toernooi werd gewonnen door gastland Engeland, dat onder leiding stond van niemand minder dan Wiegman.

Parsons stond er niet lekker op als bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg. Hij werd in 2022 dan ook opgevolgd door Andries Jonker, die het team een WK-ticket bezorgde dankzij een late 1-0 overwinning op IJsland. Zonder de zwaar geblesseerde Vivianne Miedema werden de Oranje Leeuwinnen groepswinnaar en werd Zuid-Afrika in de achtste finale verslagen, maar de kwartfinale bleek het eindstation door toedoen van Spanje (na verlenging).

Laatste update: 11 augustus 2023

Zie ook:
Oranje

Populaire spelers Oranje Leeuwinnen

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie