Dominique Janssen

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Dominique Janssen

Dominique Janssen is een Nederlandse voetbalster. De verdediger speelt momenteel voor VfL Wolfsburg en is international voor de Oranje Leeuwinnen.

  • Janssen speelt momenteel voor VfL Wolfsburg
  • De verdediger werd tweemaal kampioen van Duitsland
  • Ze verloor tweemaal de finale van de Champions League
  • Janssen speelde eerder voor SGS Essen en Arsenal
  • In 2017 werd ze Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière

Janssen werd op 17 januari 1995 geboren in Horst. Tussen 2018 en 2020 speelde ze met de achternaam van haar toenmalige echtgenoot (Bloodworth), maar na de scheiding keerde haar eigen naam weer terug op de wedstrijdshirts. In een Instagram-bericht verklaarde Janssen destijds: “Het was een van de moeilijkste beslissingen in mijn leven. Brandon en ik hebben ervoor gekozen om uit elkaar te gaan. Na een fijne tijd samen, scheiden onze wegen hier. Het is verdrietig, maar we zullen beiden onze dromen blijven volgen.”

Vroege overstap naar het buitenland

Janssen begon haar voetbalcarrière bij RKSV Wittenhorst. Ze maakte de overstap naar SGS Essen, maar niet op een traditionele manier. In Dagblad De Limburger verklaarde de verdediger later: “Ik weet nog goed dat een Duits team bij mijn amateurclub Wittenhorst op trainingskamp was. Ik heb toen mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ik mee mocht doen. En dat mocht. Ze waren best wel tevreden en zeiden: kom maar een proeftraining doen. Uiteindelijk kreeg ik meerdere opties en had ik het beste gevoel bij Essen.”

Tussen 2013 en 2015 speelde Janssen voor SGS Essen, waar ze ruim veertig wedstrijden afwerkte. Ze werd ontdekt door Arsenal en bleef daar tot 2019 actief. Met de Londenaren won Janssen de FA WSL in haar laatste seizoen, de FA Cup in 2016 en tweemaal de FA Women’s League Cup (2015 en 2018). Gedurende haar verblijf kwamen ook Sari van Veenendaal en Daniëlle van de Donk uit voor de vrouwenploeg van Arsenal.

(Pro Shots)

Succes in Wolfsburg

In de zomer van 2019 maakte Janssen de overstap naar VfL Wolfsburg. Met de Duitse voetbalgrootmacht won de verdediger tweemaal de Frauen Bundesliga (2020 en 2022) en viermaal de DFB-Pokal (2020, 2021, 2022 en 2023). Janssen bereikte met haar team tweemaal de finale van de Champions League, maar respectievelijk Olympique Lyon als FC Barcelona bleek te sterk.


Interlandcarrière

Janssen debuteerde op 5 maart 2014 als international van de Oranje Leeuwinnen. Op de Cyprus Cup tegen Australië (2-2) mocht ze na ruim een uur invallen voor Stefanie van der Gragt. Janssen mocht tijdens het WK van 2015 één keer opdraven en mocht twee jaar later op het EK in eigen land opnieuw één keer in actie komen, maar dat betrof wel meteen de EK-finale tegen Denemarken (4-2 zege). Met het Nederlandse vrouwenteam schreef ze voetbalgeschiedenis.

(Pro Shots)

In de cyclus na de EK-winst groeide Janssen uit tot een belangrijke kracht in het elftal. Ze speelde in 2019 alle wedstrijden op het WK, maar kon niet verhinderen dat topfavoriet Verenigde Staten in de finale aan het langste eind greep (0-2). Janssen behoorde nadien ook tot de selectie voor de Olympische Spelen van 2021, het EK van 2022 en het WK van 2023.

Laatste update: 21 juli 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie