Stefanie van der Gragt

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Stefanie van der Gragt

Stefanie van der Gragt is een voormalig Nederlandse voetbalster. De verdediger groeide uit tot een stabiele kracht bij de Oranje Leeuwinnen.

  • Van der Gragt beëindigde haar voetbalcarrière in 2023
  • In clubverband speelde ze voor AZ, Telstar, FC Twente, Bayern München, Ajax, FC Barcelona en Internazionale
  • Ze werd landskampioen in zowel Nederland als Spanje
  • Van der Gragt debuteerde in 2012 voor de Oranje Leeuwinnen
  • In 2017 werd ze Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière Stefanie van der Gragt

Van der Gragt werd op 16 augustus 1992 geboren in Heerhugowaard. In haar geboorteplaats begon haar voetbalcarrière bij Reiger Boys, waar ze nog samenspeelde met Wesley Hoedt. Als C-junior stapte Van der Gragt over naar de jongensploeg van Kolping Boys. Met die club speelde ze zelfs nog enkele wedstrijden in de Hoofdklasse C.

Doorbraak in Eredivisie Vrouwen

Van der Gragt maakte in de zomer van 2009 de overstap naar AZ. In Alkmaar zette zij haar eerste stappen in de Eredivisie Vrouwen, maar in 2011 besloot de club om de stekker uit het vrouwenvoetbal te trekken. Van der Gragt stapte daarom over naar Telstar en groeide hier tot haar vertrek in 2016 uit tot een stabiele factor.

In 2016 maakte Van der Gragt na 86 Telstar-wedstrijden (dertien doelpunten) de overstap naar FC Twente. In Enschede zou de verdediger maar één seizoen actief blijven, waardoor de teller daar bleef steken op 21 wedstrijden en twee doelpunten. Van der Gragt verdiende na het EK 2017 in eigen land een fraaie transfer naar Bayern München.

Via Bayern en Ajax naar Barcelona

Bij Bayern München werd Van der Gragt teamgenoot van collega-international Vivianne Miedema. Door een vervelende blessure kwam de Nederlandse niet verder dan negen wedstrijden in Duitse dienst. Al na één seizoen besloot Van der Gragt af te zwaaien en terug te keren naar Nederland. Ajax werd haar nieuwe club.

Van der Gragt kwam in het seizoen 2017-2018 uit voor Ajax. In Amsterdam won ze dubbel (landstitel en KNVB Beker), maar opnieuw maakte ze al na één jaar een volgende stap. Van der Gragt vond emplooi bij FC Barcelona, met ditmaal een verblijf van twee seizoenen als resultaat. Met de Catalaanse club werd ze in 2020 landskampioen, na een jaar eerder de finale van de Champions League te hebben verloren.

Terugkeer naar Ajax

In de zomer van 2020 keerde Van der Gragt terug naar Ajax. In de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 groeide de verdediger opnieuw uit tot sterkhouder in Amsterdam. Van der Gragt won hier de KNVB Beker door in haar afscheidswedstrijd als Ajacied af te rekenen met PSV (2-1).

Het contract van Van der Gragt werd medio 2022 niet verlengd. De Oranje Leeuwin vond uiteindelijk onderdak bij het Italiaanse Internazionale, waar ze haar laatste wedstrijden in clubverband afwerkte in het seizoen 2022-2023.


Interlandcarrière Stefanie van der Gragt

Van der Gragt debuteerde op 8 maart 2012 in de Oranje Leeuwinnen, dat in een oefeninterland tegen Zwitserland op een 1-1 gelijkspel bleef steken. De verdediger werd nog niet rijp bevonden om in 2013 deel te nemen aan het EK, maar nadien groeide ze uit tot een vaste waarde in het Nederlandse vrouwenteam. Van der Gragt was een van de sterkhouders op het EK dat in 2017 door de Leeuwinnen werd gewonnen.

Stefanie van der Gragt
Als Nederlands international (Pro Shots)

Van der Gragt bereikte in 2017 de WK-finale met de Oranje Leeuwinnen, maar Verenigde Staten stond ultiem succes in de weg. Nadien werd ze ook geselecteerd voor de Olympische Spelen van 2021, het EK van 2022 en het WK van 2023. Op 11 augustus 2023 speelde Van der Gragt haar laatste wedstrijd als professional in de kwartfinale tegen Spanje (2-1 nederlaag na verlenging). De verdediger scoorde bij haar afscheid, maar veroorzaakte eerder ook een strafschop.

Laatste update: 11 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie