EK finale:

Spanje

-

Engeland
14 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Oranje Leeuwinnen loeren al gevaarlijk verder dan sensatie Zuid-Afrika

Foto: Oranje Leeuwinnen loeren al gevaarlijk verder dan sensatie Zuid-Afrika

Het is do or die voor de Oranje Leeuwinnen. De ploeg van bondscoach Andries Jonker won soeverein Groep E en wees wereldkampioen Verenigde Staten naar de lastige kant van het schema. Zelf treffen de Nederlandse voetbalsters in de achtste finale van het WK sensatieploeg Zuid-Afrika. In de nacht van zaterdag op zondag om 4.00 uur is het zover. Stiekem kijken de Leeuwinnen al vooruit naar de kwartfinales en daar loert nou net het gevaar.

Voorbeschouwing achtste finale WK Oranje Leeuwinnen – Zuid Afrika

De Oranje Leeuwinnen hebben de smaak te pakken na een bijna vlekkeloze groepsronde. Iets wat niemand had verwacht. Zelfs de altijd optimistische en zelfvertrouwen uitstralende Jonker had na de loting de pee erin. Met Portugal en wereldkampioen Verenigde Staten had Oranje het niet getroffen. De strijd met Portugal voor de tweede plaats zou erg lastig gaan worden. Het nietige Vietnam werd als vanzelfsprekend als nummer vier ingeschaald.

Niets bleek minder waar. De Oranje Leeuwinnen gingen vliegend van start. De belangrijkste wedstrijd, de eerste groepswedstrijd, wonnen de Leeuwinnen. Portugal werd met 1-0 verslagen dankzij een kopbal van Stefanie van der Gragt. Een wedstrijd die Oranje domineerde zonder zichzelf te belonen met meer doelpunten. Daardoor bleef het spannend, maar echte kansen gaf de hechte Nederlandse defensie niet weg. En dus was iedereen zeer positief na afloop. Een grote stap naar de achtste finales was gezet. En die stap werd anderhalf been na het gelijkspel tegen Verenigde Staten.

In de SoccerNews-podcast Match of the Weekend wordt de achtste finale van de Oranje Leeuwinnen besproken.

Oranje Leeuwinnen als soevereine en trots groepswinnaar naar Sydney

In de herhaling van de WK-finale van 2019 was Oranje deze keer niet duidelijk de minder. Zeker in de eerste helft dwongen de Leeuwinnen de Amerikaanse topvoetbalsters naar achteren. Dat leverde ook de voorsprong op via Jill Roord. In de tweede helft kwam de VS langszij en drukte door. Toch hield Oranje stand en restte alleen nog Vietnam. Er moest aan het doelsaldo gewerkt worden om VS van de eerste plaats te verdringen, zo was de gedachte. En dus haalden de Leeuwinnen uit met liefst 7-0. Het grote talent Esmee Brugts was met twee geweldige goals de uitblinker. Verder scoorden Lieke Martens, Katja Snoeijs, Jill Roord (ook twee keer) en Daniëlle van de Donk. Uiteindelijk bleek die zevenklapper niet eens zo nodig te zijn geweest. De VS kwam tegen Portugal heel goed weg met 0-0 en mocht van geluk spreken dat het als nummer twee van de groep doorging.

Oranje gaat als groepswinnaar door en mag terug naar Sydney. Dat was het doel van Jonker en zijn vrouwen. Een fijne omgeving, goede trainingsomstandigheden en ook de finale wordt daar gespeeld. In het Allianz Stadium (niet het finalestadion) wordt zondag om 4.00 uur (Nederlandse tijd) afgetrapt. Zuid-Afrika en niet Italië is de tegenstander. Een sensatie. De Zuid-Afrikaanse vrouwen maakten het topland Zweden erg lastig (2-1 verlies), waarna een jammerlijke 2-2 volgde tegen Argentinië. In het laatste kwartier gaf Zuid-Afrika een 2-0 voorsprong uit handen. Als afsluiting volgde de grote stunt. In een knotsgekke wedstrijd legden de Zuid-Afrikaanse voetbalsters Italië over de knie. Tot twee keer toe gaf Zuid-Afrika weer een voorsprong weg, maar in blessuretijd was het Thembi Kgatlana die het land de eerste WK-zege ooit bezorgde en gelijk een plek in de achtste finales.

Strijdster Kgatlana en Magaia moeten de Leeuwinnen in de smiezen houden

Kgatlana is ook gelijk de gevaarlijkste speelster. Zij scoorde al twee keer en is razendsnel. Een echte strijdster die het een grote eer vindt om naar eigen zeggen alle Zuid-Afrikaanse meisjes te vertegenwoordigen. De rappe aanvalster gaf ook gelijk aan dat ze alles over heeft voor het nationale elftal. Ze had drie familieleden verloren, zo vertelde ze per abuis. Toch besloot ze om bij haar ploeggenoten te blijven en te strijden op het WK. Naast Kgatlana mag rechtsbuiten Hildah Magaia ook in de gaten worden gehouden door de Oranje-defensie. Zij staat ook op twee doelpunten en is ook met haar snelheid levensgevaarlijk. Zuid-Afrika is verder een land vergelijkbaar met Portugal, qua strijdlust zeker. De Portugezen zijn alleen tactisch sterker en uiteraard een stuk meer ervaren. Het gevaar van Zuid-Afrika is dat ze met de achtste finale al een grote stunt hebben gehaald. Ze spelen frank en vrij en onbevangen en hebben bovenal niets te verliezen.

De vrouwen van Zuid-Afrika met nummer 11 Kgatlana en nummer 8 Magaia.

‘Zuid-Afrika speelt met hart en ziel’

Bondscoach Jonker spreekt dan ook van een “gevaarlijke tegenstander” en heeft ook een analyse van de tegenstander gemaakt. “Zuid-Afrika speelt met hart en ziel en heeft een vechtersmentaliteit. Ze hebben een snelle spits en zijn fysiek sterk, maar we hebben tegen Portugal en Amerika laten zien dat we daarmee om kunnen gaan.” De bondscoach waarschuwt dan ook dat zijn speelster het niet te gemakkelijk moeten opnemen. “Op dit WK kan je je niets veroorloven. Wij zijn er elke avond getuige van hoe de meest gerenommeerde landen struikelen over andere landen die topfit zijn, verschrikkelijk goed verdedigen, met heel veel passie spelen en altijd weer een paar goede voetballers hebben.” Naast Italië werd op dit WK ook al grote landen als Duitsland en Brazilië uitgeschakeld.

Oranje Leeuwinnen moeten oppassen voor opgeblazen verwachtingen

De Zuid-Afrikaanse bondscoach Desiree Ellis spreekt al dreigende woorden voor de Oranje Leeuwinnen. Zij denkt dat het gunstig is dat haar ploeg de grote onbekende is. “Wij weten wie we treffen, Nederland heeft nauwelijks een idee tegen wie zij spelen. Iedereen ziet ons als de underdog, maar reken er maar op dat wij een wedstrijd neer gaan zetten. Dit team heeft laten zien dat niets ons in de weg hoeft te staan.”

De bondscoach van Zuid-Afrika en ook Jonker leggen de vinger op de zere plek. In veel commentaren (zoals SoccerNews-analist Aad de Mos in Twee Viertje met Aad) wordt al over de kwartfinale (in de nacht van donderdag op vrijdag) gesproken. Als de Leeuwinnen die halen is de grote WK-favoriet Spanje de tegenstander. De Spaanse voetbalsters walsten zaterdag over Zwitserland heen (5-1). Ook de Leeuwinnen loeren stiekem al vooruit naar die geweldige clash. Door alles en iedereen wordt nu opeens verwacht dat Oranje met gemak van Zuid-Afrika wint. Voor het WK waren de verwachtingen nog erg laag. De voorbereiding was dramatisch, vooral door externe factoren zoals een cricketveld. Ook de resultaten het laatste jaar tegen grote landen waren niet om over naar huis te schrijven. De Leeuwinnen leken op hun retour na de EK-titel van 2017 en de WK-finale van 2019. Nu zijn ze na een geweldige groepsfase weer helemaal terug. Zaterdagnacht moeten de Leeuwinnen voorkomen dat de opgeblazen verwachtingen door de Zuid-Afrikaanse voetbalsters gelijk worden lek gestoken.

Gaan de Leeuwinnen het moeilijk krijgen tegen Zuid-Afrika?

  • Ja, dat denk ik wel
  • Nee, dat denk ik niet
376+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie