Lieke Martens

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Lieke Martens

Lieke Martens is een Nederlandse voetbalster. De aanvaller speelt momenteel voor Paris Saint-Germain en is international voor de Oranje Leeuwinnen.

  • Martens speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De aanvaller won de Champions League met FC Barcelona
  • Ze werd landskampioen in Spanje (driemaal) en België
  • Martens werd in 2017 verkozen tot beste voetbalster ter wereld
  • In datzelfde jaar werd ze Europees kampioen met Nederland

Clubcarrière

Lieke Elisabeth Petronella Martens werd op 16 december 1992 geboren in Nieuw Bergen. Sinds 2018 heeft ze een relatie met Benjamin van Leer, die als doelman onder contract stond bij clubs als Ajax en Roda JC Kerkrade. In juni 2023 stapten zij in het huwelijksbootje.

Doorbraak in Eredivisie Vrouwen

De carrière van Martens ging op vijfjarige leeftijd van start bij RKVV Montagnards in Bergen. Na acht jaar stapte de aanvaller over naar Olympia ’18 in Boxmeer, waar ze in het seizoen 2008-2009 eveneens haar voetbalkunsten mocht vertonen in het HvA-team van de KNVB. Martens werd als zestienjarige naar sc Heerenveen gehaald om in de Eredivisie Vrouwen te gaan voetballen. Hier maakte ze twee doelpunten in achttien wedstrijden.

Na één seizoen sc Heerenveen keerde Martens terug naar Zuid-Nederland. De aanvaller werd toegevoegd aan de selectie van VVV-Venlo, waar ze negen doelpunten maakte in slechts twintig wedstrijden. Martens wekte hiermee de aandacht en besloot om na twee seizoenen in de Eredivisie Vrouwen naar het buitenland te verhuizen. Tussen 2011 en 2017 speelde ze achtereenvolgens voor Standard Luik (België), FSC 2001 Duisburg (Duitsland), Kopparbergs/Göteborg en FC Rosengard (Zweden). Ze won een aantal prijzen, waaronder de landstitel in België.

Topperiode in Barcelona

Martens koos in de zomer van 2017 voor FC Barcelona, dat een transfersom voor haar nertelde. De Nederlandse aanvaller debuteerde in de met 9-0 gewonnen wedstrijd tegen Zaragoza CCF en beschaamde het vertrouwen niet. Met elf doelpunten en acht assists in competitieverband had Martens een belangrijk aandeel in de tweede plaats van de Catalaanse club. In totaal maakte ze overigens veertien doelpunten in haar debuutseizoen.

In dienst van FC Barcelona werd Martens steeds belangrijker. In haar twee laatste seizoenen maakte ze zelfs minimaal twintig doelpunten in alle competities, waarvan zeventien competitietreffers in haar afscheidsjaar (2021-2022). Er was inmiddels een fraaie erelijst ontstaan: drie landstitels, vier Spaanse bekers, twee Spaanse Supercups, driemaal de Copa Catalunya en één keer de Champions League.

Martens, die tweemaal de Champions League-finale verloor met FC Barcelona, kreeg ook een aantal individuele beloningen. In 2017 werd de Oranje Leeuwin verkozen tot Europees voetbalster van het jaar (UEFA) en beste voetbalster ter wereld (FIFA). De Catalaanse topclub wilde haar dan ook graag behouden, maar in 2022 besloot ze te vertrekken om aan de slag te gaan bij Paris Saint-Germain.


(Pro Shots)

Interlandcarrière

Martens doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen en debuteerde op 22 augustus 2011 in de oefeninterland tegen China (1-1) voor de Oranje Leeuwinnen. Al snel wist de aanvaller een vaste waarde te worden in het Nederlandse vrouwenteam. Haar eerste EK-deelname in 2013 werd geen succes door de roemloze uitschakeling van Nederland, maar twee jaar later kon ze al meer laten zien op een groot podium. Martens maakte in de WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (0-1) het enige doelpunt en was daarmee mede verantwoordelijk voor het bereiken van de knock-outfase.

In 2017 beleefde Martens haar ultieme hoogtepunt als international van de Oranje Leeuwinnen. In de laatste groepswedstrijd tegen België maakte ze het winnende doelpunt (2-1), waar ze eveneens doeltreffend bleek in de kwartfinale tegen Zweden (2-0) en de finale tegen Denemarken (4-2). Martens werd niet alleen Europees kampioen met Nederland, maar mocht eveneens de trofee voor beste speelster van het toernooi in ontvangst nemen. Later werd ze uitgeroepen tot beste speelster van Europa en de wereld.

Martens scoorde tweemaal in de met 2-0 gewonnen achtste finale tegen Japan op het WK van 2019. De Oranje Leeuwinnen bereikten de finale van het wereldkampioenschap, maar verloren met 0-2 van topfavoriet Verenigde Staten. Door een teenblessure speelde Martens de WK-finale niet uit. Deze blessure stond ze enige tijd buitenspel, waardoor ze pas in maart 2020 haar comeback maakte als A-international.

Martens was in 2021 actief op de Olympische Spelen. Ze scoorde tweemaal in de groepsduels met Zambia en China, die allebei met ruime cijfers opzij werden gezet. Al in de kwartfinale volgde een weerzien met de Verenigde Staten. De Oranje Leeuwinnen hielden de topfavoriet in evenwicht, maar moesten in de strafschoppenserie alsnog haar meerdere erkennen in de Amerikanen. Martens was nadien ook actief op het EK van 2022 (exit in kwartfinale) en het WK van 2023 (idem dito).

Laatste update: 11 augustus 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie