Verenigde Staten

Washington D.C.

Prijzenkast

7x Gold Cup

2x Concacaf Nations League

Het laatste nieuws over Verenigde Staten

Het nationale team van de Verenigde Staten maakt deel uit van de CONCACAF (Noord-Amerika, Centraal-Amerika en het Caribisch gebied). The Yanks behoren met Mexico tot de meest succesvolle landenteams uit die regio.

  • Het Amerikaanse nationale team maakt deel uit van de USSF
  • De bijnaam van het team luidt ‘The Yanks’
  • Het land was elf keer actief op een WK
  • In 1930 werd de halve finale bereikt
  • Alleen Mexico won de Gold Cup vaker

Vooral succesvol op de Gold Cup

In 1913 werd in de Verenigde Staten een eigen voetbalbond opgericht: de United States Soccer Federation (USSF). In tegenstelling tot veel landen is mannenvoetbal niet de populairste sport in het land. Zelfs vrouwenvoetbal mag populairder worden genoemd, al heeft dat er mogelijk ook mee te maken dat de Amerikaanse vrouwen al jarenlang op eenzame hoogte staan.

WK-geschiedenis

Uruguay fungeerde in 1930 als decor voor het eerste WK uit de geschiedenis. De Verenigde Staten was meteen actief op dit toernooi, waar het na een foutloze groepsfase (zeges op België en Paraguay) werd afgeschminkt door Argentinië: 6-1. De Amerikaanse voetballers moesten daardoor genoegen nemen met een derde plaats. Ruim negentig jaar later is dat nog altijd de beste WK-prestatie van de Verenigde Staten.

De Verenigde Staten waren er ook bij in 1934 en 1950, maar daarna ontbrak het land tot en met de jaren negentig op dit podium. Sinds de WK-rentree van 1990 hebben de Amerikaanse voetballers daarentegen maar één eindronde gemist (2018). Meermaals wist het nationale team de groepsfase te overleven, maar slechts één keer lukte het ook om de achtste finale te overleven. In 2002 strandde het team in de kwartfinale door toedoen van de latere finalist Duitsland (1-0).

Frenkie de Jong namens Nederland in actie tegen de VS (Pro Shots)

Grootmacht op Gold Cup

Waar de Verenigde Staten op wereldniveau een bescheiden rol speelt, daar geldt het als een grootmacht op de Gold Cup. Het tweejaarlijkse toernooi van de CONCACAF-regio werd al zeven keer gewonnen door de Amerikanen. In totaal stond het land dertien keer in de finale, meer dan welk land dan ook. Wel wist aartsrivaal Mexico het toernooi tweemaal vaker te winnen.

Het succes op de Gold Cup bezorgde de Verenigde Staten meermaals een ticket voor de inmiddels opgeheven Confederations Cup. In 2009 bereikte het nationale team zelfs de finale van het voorgerecht van het WK, maar een snelle 2-0 voorsprong bleek niet voldoende om de sterren van Brazilië te verslaan: 2-3.

De Amerikaanse voetballers hebben ook al vier keer op uitnodiging deelgenomen aan de Copa América. In 1995 en 2016 eindigde het team als vierde op het Zuid-Amerikaanse eindtoernooi.

Laatste update: 10 augustus 2023

Populaire spelers Verenigde Staten

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie