Sergiño Dest

Leeftijd: 23

Het laatste over Sergiño Dest

Sergiño Dest is een Amerikaanse rechtsback van Nederlandse komaf. In de zomer van 2023 verruilde de international van de Verenigde Staten het Spaanse FC Barcelona op huurbasis voor PSV.

  • Dest speelt momenteel voor PSV
  • De Eindhovenaren huren hem in het seizoen 2023-2024 van FC Barcelona
  • Een jaar eerder kwam de rechtsback uit voor AC Milan
  • Hij brak door in het shirt van Ajax
  • Dest debuteerde in 2019 voor de Verenigde Staten

Clubcarrière

Dest zag het levenslicht op 3 november 2000 in Almere, waar hij ook opgroeide. Hij heeft een Nederlandse moeder en een Surinaams-Amerikaanse vader. Dankzij diens ouders kreeg de voetballer op jonge leeftijd al een interlandkeuze voorgelegd. Het werd uiteindelijk een keuze voor de Verenigde Staten. “Nederland is een mooi land en ik ben hier geboren, maar het was mijn gevoel voor Amerika dat er bovenuit stak”, zo verklaarde Dest.

Ajax

De voetbalcarrière van Dest ging van start bij Almere City FC, waar hij in de jeugdopleiding werd opgenomen. In 2012 maakte de vleugelverdediger de overstap naar de academie van Ajax. Zijn debuut in het betaald voetbal maakte Dest op 15 oktober 2018 namens Jong Ajax in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Jong PSV. Uiteindelijk speelde hij achttien officiële wedstrijden voor dat team (één doelpunt).

In de zomer van 2019 gunde Ajax-trainer Erik ten Hag hem tijdens de voorbereiding een kans in de A-selectie. De Nederlandse Amerikaan had in Noussair Mazraoui een serieuze concurrent, maar uiteindelijk maakte Dest dat jaar de meeste minuten. Hij maakte op 27 juli 2019 zijn officiële debuut in de met 2-0 gewonnen Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV om enkele weken later, op 10 augustus, tegen FC Emmen (5-0) te debuteren in de Nederlandse Eredivisie.

Dest speelde in zijn eerste seizoen op het hoogste niveau meteen 35 officiële wedstrijden (twee doelpunten, zes assists). Ajax ging in maart 2020 aan kop in de Eredivisie, maar door de coronapandemie werd het seizoen voortijdig beëindigd. De Amsterdammers vlogen dat seizoen voortijdig uit de TOTO KNVB Beker, Champions League en Europa League, waardoor het een prijsloos seizoen bleef. Wel besloot de KNVB om het hoogste Europese ticket van Nederland aan Ajax toe te kennen.

(Pro Shots)

FC Barcelona

In september 2020 kwam Dest met Ajax in actie tegen Sparta Rotterdam, RKC Waalwijk en Vitesse. Het waren zijn laatste wedstrijden in Amsterdamse dienst. Met ingang van 1 oktober 2020 maakte de rechtsback de overstap naar FC Barcelona, dat op voorspraak van Ronald Koeman ruim twintig miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Drie dagen later maakte de Amerikaans international zijn debuut voor de Catalaanse topclub door in te vallen tegen Sevilla (1-1).

Koeman gunde Dest in het seizoen 2020-2021 meteen 41 keer speeltijd, waaronder in de competitiekrakers tegen aartsrivaal Real Madrid. Scoren deed hij dat seizoen driemaal, waarvan twee in de met 1-6 gewonnen competitiewedstrijd tegen Real Sociedad. In zijn tweede contractjaar bij FC Barcelona bleef de oud-Ajacied steken op 31 officiële wedstrijden.

AC Milan

Bij FC Barcelona nam het perspectief van Dest af, zeker na het ontslag van trainer Koeman. In september 2022 werd daarom ingestemd met een verhuurperiode bij AC Milan. De Italiaanse topclub bedong ook een optie tot koop, maar begin 2023 werd al voorzichtig duidelijk dat daar geen gebruik van zou worden gemaakt. In Milaan wist Dest geen vaste basisplaats te veroveren. Sterker nog: in het seizoen 2022-2023 bleef hij steken op een schamel aantal van twaalf wedstrijden (635 speelminuten).

PSV

Dest keerde in de zomer van 2023 terug naar FC Barcelona. Zijn doel was om trainer Xavi Hernández te overtuigen in de voorbereiding op het nieuwe seizoen, maar dat mislukte. Op 21 augustus werd hij uitgeleend aan PSV, waar de rechtsback een dag later al zijn debuut maakte in de voorronde Champions League-wedstrijd tegen het Schotse Rangers FC (2-2). Dest maakte op 17 december zijn eerste PSV-treffer in de uitwedstrijd tegen AZ (0-4).


Interlandcarrière

Vanaf de Onder 17 speelde Dest voor de jeugdelftallen van de Verenigde Staten. De KNVB wilde hem ook verleiden, maar in 2019 koos hij definitief voor de Amerikaanse ploeg. Nog datzelfde jaar, in november, debuteerde de toenmalig Ajax-verdediger in de oefeninterland tegen Mexico (0-3 nederlaag). In 2021 won hij ten koste van de aartsrivaal de CONCACAF Nations League door na verlenging met 3-2 aan het langste eind te trekken.

(Pro Shots)

In 2022 behoorde Dest tot de WK-selectie van de Verenigde Staten. De Amerikanen overleefden de groepsfase, maar uitgerekend het Nederlands elftal stuurde diens team huiswaarts. Dest speelde alle vier de wedstrijden in Qatar.

Laatste update: 14 februari 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie