FC Emmen

Emmen

Prijzenkast

1x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over FC Emmen

FC Emmen is de enige profclub uit de provincie Drenthe. De club speelt sinds 1985 in het betaald voetbal, waarin het 33 opeenvolgende seizoenen in de Eerste Divisie speelde. In 2018 werd voor het eerst in de clubgeschiedenis promotie naar de Eredivisie afgedwongen.

  • FC Emmen werd in 1925 opgericht
  • In 1988 trad de club toe tot het betaald voetbal
  • Het team promoveerde in 2018 voor het eerst naar de Eredivisie
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Oude Meerdijk

Voetbaltrots van Drenthe

Emmen werd in augustus 1925 opgericht als Noordbarge Emmen Combinatie (NEC). Een jaar na de oprichting werd de naam aangepast in VV Emmen. Tot 1988 bleef de club actief in het amateurvoetbal, waar het verschillende titels wist te winnen. In 1975 kroonden de Emmenaren zich tot landskampioen onder de zondagamateurs.

Stap naar het betaald voetbal

In 1955 had Emmen al de mogelijkheid om toe te treden tot het betaald voetbal, maar op een ledenvergadering werd besloten om af te zien van die optie. SC Drente uit Klazienaveen maakte wel gebruik van die optie. In 1971 werd de provinciegenoot weggesaneerd uit het betaald voetbal, waardoor Drenthe plotseling geen profclub meer over had. Pas in 1985 keerde het (semi) professionele voetbal terug naar de provincie: Emmen besloot na een jaar uitstel alsnog toe te treden.

De eerste jaren van Emmen als profclub waren niet eenvoudig. De club dreigde zelfs een aantal keer om te vallen door financiële problemen, maar een nieuw drama voor het Drentse voetbal werd afgewend. In 1990 lonkte zelfs promotie naar de Eredivisie. De Emmenaren bereikten de finaleronde van de nacompetitie en daarin werd sc Heerenveen met 1-0 verslagen, maar de return werd met 2-0 gewonnen door de Friezen. Daardoor mocht Heerenveen voor het eerst deelnemen aan de Eredivisie en dus niet Emmen.

Ruim dertig jaar moest Emmen het stellen met een rol op het tweede niveau. De club mocht meermaals ruiken aan het hoogste niveau, maar zelfs met spelers als Michel van Oostrum, Mika Nurmela en Martin Drent lukte het niet om de laatste stap te zetten. Na een sterke fase in de jaren negentig en de eerste jaren na de eeuwwisseling kwam de klad weer in de club. Emmen werd een grijze muis in de Eerste Divisie en moest zelfs worstelen om financieel het hoofd boven water te houden.

Eindelijk promotie

Vanaf het seizoen 2014-2015 begon het te lopen bij Emmen, dat met een prima vierde plaats in de Eerste Divisie de weg naar boven had ingeslagen. In de daaropvolgende seizoenen bleef Emmen meedraaien in het linkerrijtje en daardoor groeide het geloof in promotie. In het seizoen 2017-2018 was het raak. Als nummer zeven mocht de club deelnemen aan de play-offs en daarin zorgde het voor een verrassing door achtereenvolgens NEC en Sparta Rotterdam te verslaan. Na 33 jaar nam Emmen eindelijk afscheid van het tweede niveau.

Dick Lukkien (Pro Shots)

Emmen wist de eerste Eredivisie-wedstrijd uit de clubgeschiedenis te winnen. Op bezoek bij ADO Den Haag werd een knappe 1-2 zege behaald en dat bleek de opmars naar lijfsbehoud: een veertiende plaats. In het tweede seizoen op het hoogste niveau stond de succesformatie van Dick Lukkien zelfs twaalfde op het moment dat de coronacrisis keihard toesloeg in Nederland. De regering zette een streep door het voetbal en daarop beëindigde de KNVB het seizoen voortijdig.

Het eerste Eredivisie-verblijf van Emmen duurde drie seizoenen. In het seizoen 2020-2021 leek de club roemloos te degraderen, maar een geweldige opleving in de laatste maanden wist rechtstreekse degradatie af te wenden en zelfs directe handhaving was tot op de laatste speeldag nog een mogelijkheid. Het elftal van Lukkien begon in een flow aan de play-offs om promotie/degradatie, maar daar bleef weinig van over. In de strafschoppenserie maakte NAC Breda een einde aan de droom van Emmen.

Ondanks de degradatie besloot Emmen de rust te bewaren. Lukkien mocht ‘gewoon’ blijven zitten en er werd een zeer behoorlijke selectie geformeerd. Dat leidde niet meteen tot succes, maar gaandeweg het seizoen begon het steeds beter te lopen. Een fantastische eindspurt bezorgde Emmen zelfs de koppositie en die status werd niet meer uit handen gegeven. Emmen boekte in het seizoen 2022-2023 prima resultaten tegen Ajax (3-3) en PSV (1-0 zege), ware het niet dat de ploeg als nummer zestien via de play-offs opnieuw degradeerde. Lukkien had zich toen al voor het nieuwe seizoen verbonden aan FC Groningen.


(Pro Shots)

Het stadion

FC Emmen speelt sinds 1977 in het huidige stadion. Het complex heeft verschillende namen gehad (Stadion Meerdijk, Univé Stadion en JENS Vesting) en staat sinds 2017 bekend als De Oude Meerdijk. Het stadion heeft vier losse tribunes en telt een capaciteit van bijna 8.500 plaatsen.

Laatste update: 11 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie