FC Emmen

Emmen

Prijzenkast

1x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over FC Emmen

FC Emmen is een Nederlandse voetbalclub uit Emmen. Thuiswedstrijden van de enige profclub uit Drenthe worden afgewerkt op De Oude Meerdijk.

  • FC Emmen werd in 1925 opgericht
  • In 1988 trad de club toe tot het betaald voetbal
  • Het team promoveerde in 2018 voor het eerst naar de Eredivisie
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Oude Meerdijk

Voetbaltrots van Drenthe

FC Emmen ontstond op 21 augustus 1925 als Noordbarge Emmen Combinatie (NEC). Ginus Groothuis en Willem Slik besloten daartoe na het verdwijnen van drie lokale clubs eerder dat jaar. Een jaar na de oprichting werd de naam veranderd in VV Emmen en volgde toetreding tot de Drentse Voetbalbond. Deze bond is later opgegaan in de Nederlandse voetbalbond (KNVB).

In 1954 voerde Nederland het betaald voetbal in. VV Emmen had de mogelijkheid om toe te treden, maar op een ledenvergadering besloot men de stap niet te wagen. SC Drente uit Klazienaveen koos wel voor een professioneel bestaan. In 1971 werd deze club echter weggesaneerd uit het betaald voetbal. Het gemis van profvoetbal in Drenthe raakte de voetbalsupporters, waardoor het bestuur van Emmen in 1985 alsnog overstag ging.

Zware beginjaren

Drie jaar na de overstap naar het betaald voetbal werden de prof- en amateurtak van elkaar gescheiden. De amateurs bleven actief als VV Emmen, waar de profs als BVO Emmen verder gingen. De stap naar het betaald voetbal verliep niet zonder slag of stoot. Niet alleen eindigde de Drentse club tussen 1986 en 1992 viermaal als achttiende, maar ook de financiële huishouding kwam onder druk te staan. Het bestuur van Emmen moest meermaals aan de bak om een faillissement te voorkomen.

In de jaren negentig draaide BVO Emmen naar behoren. De Drentse club plaatste zich in het seizoen 1989-1990 zelfs voor de finaleronde van de nacompetitie, maar sc Heerenveen bleek over twee wedstrijden nipt te sterk (1-0 thuis, 2-0 uit). De herkansing tegen NEC, de nummer zestien van de Eredivisie, resulteerde eveneens in een nederlaag (1-2). Emmen werd daardoor veroordeeld tot een langer verblijf in de Eerste Divisie.

Terugval na sterke jaren

Gedurende de jaren negentig presteerde BVO Emmen naar behoren. Tussen 1996 en 2000 eindigde de club telkens in de topvijf van de Eerste Divisie, met een tweede plaats als beste prestatie. In de nacompetitie lukte het echter niet om de stap naar de Eredivisie te maken. Emmen schakelde in de jaren negentig wel een aantal eredivisionisten uit in de KNVB Beker, waaronder sc Heerenveen. De club beschikte in die periode over smaakmakers als Martin Drent, Mika Nurmela, Michel van Oostrom en Rik Platvoet.

In 2003 deed BVO Emmen opnieuw een gooi naar promotie. Met ADO Den Haag raakte de club verwikkeld in de strijd om het kampioenschap van de Eerste Divisie, maar opnieuw bleef men steken op de tweede plaats. Ook ditmaal lukte het niet om een sterk seizoen te bekronen in de nacompetitie. Na het seizoen 2002-2003 zakte Emmen weg op de ranglijst. Twee jaar later tikte men zelfs een dieptepunt aan: een negentiende plaats. Financieel keerden de zorgen eveneens terug, maar een faillissement kon opnieuw buiten de deur worden gehouden.

Historische promotie

FC Emmen, zoals de club inmiddels werd genoemd, liet de glimlach terugkeren in het seizoen 2014-2015. Onder leiding van trainer Joop Gall eindigde de Drentse voetbaltrots als vierde in de Eerste Divisie. In de tweede ronde van de KNVB Beker kwam de Eredivisie-droom echter ten einde door toedoen van Roda JC (0-1 thuis, 2-2 uit). Het ingezette beleid zorgde evenwel voor hoop. In de daaropvolgende seizoenen bleef Emmen met attractief voetbal meedraaien in het linkerrijtje.

In het seizoen 2017-2018 eindigde FC Emmen als zevende in de Eerste Divisie. Voor de play-offs om promotie/degradatie behoorde de club niet tot de favorieten, maar onder leiding van trainer Dick Lukkien lukte het om NEC en Sparta Rotterdam uit te schakelen. Een 1-3 overwinning op Het Kasteel leverde op 20 mei 2018 een historische promotie op. Michael Chacón, Anco Jansen en Alexander Bannink maakten het verschil in de beslissingswedstrijd.

Drie jaar Eredivisie

FC Emmen debuteerde met een 1-2 overwinning op ADO Den Haag in de Eredivisie. Glenn Bijl en Anco Jansen zorgden voor de doelpunten in de residentiestad. Het elftal van Lukkien werd vervolgens kansloos gelaten door AZ (1-4) en Ajax (5-0), maar op de laatste dag van augustus werd ook de eerste thuiszege op het hoogste niveau gevierd: 1-0 tegen De Graafschap. Emmen blameerde zich in de KNVB Beker door uitgeschakeld te worden door ODIN’59, maar dwong lijfsbehoud af door als veertiende te eindigen in de Eredivisie. Eén van de 38 punten werd behaald in de thuiswedstrijd tegen PSV (2-2).

Dick Lukkien
Dick Lukkien (Pro Shots)

In september 2019 won FC Emmen voor het eerst een Eredivisie-wedstrijd tegen een club uit de traditionele topdrie: 3-2 tegen Feyenoord. PSV wist in het seizoen 2019-2020 evenmin drie punten mee te nemen uit Drenthe (1-1). Door de coronapandemie kwam het seizoen voortijdig ten einde. De manschappen van Lukkien stonden op dat moment keurig twaalfde. Vanwege de ontstane situatie besloot de KNVB geen promotie/degradatie toe te staan, waardoor de club sowieso in de Eredivisie zou zijn gebleven.

Het derde seizoen in de Eredivisie verliep minder florissant. In de eerste maanden sprokkelde FC Emmen nauwelijks punten. Roemloze degradatie kon worden afgewend, maar in de play-offs ging het alsnog mis door toedoen van NAC Breda (na strafschoppen). Na drie jaar sneuvelde het verblijf op het hoogste niveau.

Mike te Wierik (FC Emmen)
Mike te Wierik viert een treffer van FC Emmen (Pro Shots)

Eredivisie-rentree van korte duur

FC Emmen wist in de zomer van 2021 een behoorlijk team samen te stellen voor Eerste Divisie-niveau. De start was moeizaam te noemen, maar gaandeweg het seizoen 2021-2022 maakte de club een fraaie opmars. Dit resulteerde eind april 2022 in de eerste tastbare prijs sinds de toetreding tot het profvoetbal: het kampioenschap. De Eredivisie-comeback bleef zonder succes. Als nummer zestien werd de club veroordeeld tot de play-offs om promotie/degradatie en daarin verloor men de finaleronde van Almere City FC.

Lukkien maakte medio 2023 de overstap van FC Emmen naar FC Groningen. Fred Grim volgde hem op als hoofdtrainer. Voorzitter Ronald Lubbers, die de club eerder voorzag van een kapitaalinjectie, moest zijn werkzaamheden eerder dat jaar al neerleggen vanwege gezondheidsredenen.

Rivaliteit

FC Emmen is de enige profclub uit de provincie Drenthe. Supporters van de club zien FC Groningen als belangrijkste rivaal, hoewel dat nauwelijks wederzijds te noemen is. Verschillende media hebben onderlinge wedstrijden als de Hondsrugderby bestempeld.


De Oude Meerdijk (FC Emmen)
De Oude Meerdijk (Pro Shots)

Het stadion

In augustus 1977 opende VV Emmen een stadion met een totale capaciteit van 12.000 plaatsen. Een ambitieus besluit, aangezien de club in die jaren nog in het amateurvoetbal actief was. Het nieuwe onderkomen kreeg de naam Stadion Meerdijk vanwege de oorspronkelijke straatnaam.

Tegenwoordig heeft het stadion van FC Emmen een capaciteit van 8.309 plaatsen. De thuisbasis had tussen 2001 en 2017 commerciële namen, maar staat sindsdien bekend als De Oude Meerdijk.


Veelgestelde vragen over FC Emmen

Wanneer is FC Emmen opgericht?

Op 21 augustus 1925

Wat is het adres van De Oude Meerdijk?

De Oude Meerdijk
Stadionplein 1
7825 SG Emmen

Wat is de capaciteit van De Oude Meerdijk?

8.309 plaatsen

Wat is de website van FC Emmen?

Klik hier om FC Emmen online te bezoeken

Waar kan ik FC Emmen vinden op sociale media?

FC Emmen is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 7 maart 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie