NEC

Nijmegen

Prijzenkast

2x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over NEC

NEC (Nijmegen Eendracht Combinatie) is een Nederlandse voetbalclub uit Nijmegen. Thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in De Goffert, dat plaats biedt aan 12.500 supporters.

  • NEC werd in 1910 opgericht als fusieclub
  • De afkorting staat voor Nijmegen Eendracht Combinatie
  • Thuiswedstrijden worden afgewerkt in De Goffert
  • NEC werd tweemaal kampioen in de Eerste Divisie
  • Vitesse is de aartsrivaal

Dromen van succes in Goffertpark

Rond het begin van de twintigste eeuw nam de populariteit van het voetbal in rap tempo toe. In het beginstadium was het nog een sport voor de elite, maar in november 1900 werd ook een echte arbeidersclub gesticht: Eendracht. Die naam was gebaseerd op de spreuk op de poort van Grote Markt (‘Eendracht maakt macht’). Bij het elitaire Quick ontstond in de daaropvolgende jaren onvrede, waardoor een deel van de leden een nieuwe voetbalclub in het leven besloot te roepen: NVV Nijmegen. Op 11 april 1910 fuseerden Eendracht en NVV Nijmegen tot de Nijmegen Eendracht Combinatie, kortweg NEC.

Door het gebrek aan financiële daadkracht beleefde NEC geen eenvoudige start. De club beschikte niet eens over een vast onderkomen voor de thuiswedstrijden. In het seizoen 1913-1914 moest de Nijmeegse formatie zich om die reden zelfs terugtrekken uit de competitie, waardoor men in de laagste klasse werd ingedeeld. Voormalig oprichter Guus Lodestijn besloot in te grijpen door als voorzitter aan de slag te gaan. NEC wist een vaste locatie te vinden en maakte tevens stappen in sportief opzicht.

In de beginjaren liepen de inwoners van Nijmegen niet warm voor NEC. Financieel had dat ook consequenties, maar in het seizoen 1927-1928 ontstond er positieve aandacht door een regionaal kampioenschap te behalen met 82 doelpunten voor. NEC kon de stap naar de Eerste Klasse echter niet zetten, omdat men zich achtereenvolgens verslikte in Tubantia en PEC. In daaropvolgende jaren ging het vaker mis in datzelfde stadium, waardoor er een vloek leek te rusten op NEC.

Eindelijk promotie voor NEC

Pas in het seizoen 1935-1936 lukte het NEC eindelijk om de beslissingswedstrijd in eigen voordeel te beslissen (0-2 tegen Borne). De formatie in het rood, groen en zwart beleefde een lastige beginperiode, maar wist de Eerste Klasse-status te behouden. Het derde seizoen na de promotie verliep totáál anders. NEC verraste vriend en vijand door het regionale kampioenschap binnen te slepen, waardoor men mocht aantreden in de strijd om het nationale kampioenschap. Achter Ajax en DWS eindigde de club uit Gelderland op een respectabele derde plaats.

Na de Tweede Wereldoorlog was NEC nog altijd te bewonderen in de Eerste Klasse. In 1954 stond de club dan ook voor een belangrijk vraagstuk: wel of geen profclub worden? Uiteindelijk werd besloten om de stap te wagen, maar dat bleek gemakkelijker gezegd dan gedaan. De ‘E’ van Eenheid was ver te zoeken in Nijmegen. Er ontstond bestuurlijk wanorde door onderling wantrouwen. Dat raakte ook het functioneren van het eerste team, dat uiterst moeizaam functioneerde.

Lange weg naar de Eredivisie

In 1956 werd een nieuwe voetbalcompetitie in het leven geroepen: de Eredivisie. NEC moest daarentegen genoegen nemen met een plek in de Tweede Divisie, het derde niveau van Nederland. De Nijmeegse formatie kwam in het seizoen 1961-1962 ook nog eens onder zware druk te staan. De KNVB wilde de onderste vijf teams verbannen naar het amateurvoetbal, maar NEC wist via de nacompetitie ternauwernood te ontsnappen aan dit scenario. Oldenzaal werd daarvan het slachtoffer.

Na de ontsnapping van 1962 begon het langzaam maar zeker te draaien bij NEC. Twee jaar later promoveerde de club zelfs naar de Eerste Divisie, waar men razendsnel stappen wist te zetten. Na achtereenvolgens een tiende en een zesde plaats op de ranglijst volstond in 1967 een tweede plaats voor de historische promotie naar de Eredivisie. Vanzelfsprekend werd NEC aangewezen als degradatiekandidaat, maar met een tiende plaats op de ranglijst verliep het debuutseizoen in de hoogste divisie uitstekend.

In 1973 bereikte NEC de bekerfinale door clubs als Go Ahead Eagles, Feyenoord en AZ ’67 uit te schakelen. De club werd gezien als favoriet voor de finale, maar NAC uit Breda trok aan het langste eind (0-1). Een jaar erna degradeerden de Nijmegenaren zelfs uit de Eredivisie. Als kampioen van de Eerste Divisie had NEC maar één seizoen nodig om terug te keren op het hoogste niveau, waar het team tot 1983 onafgebroken actief bleef. In het laatstgenoemde jaar verloor men ook de bekerfinale van Ajax (1-3).

Glorietijdperk

NEC mocht in 1983 ondanks de degradatie Europa in. De Nijmeegse formatie wist een prima indruk achter te laten buiten de eigen landsgrenzen, maar in competitieverband ging het allemaal een stuk stroever. In 1985 en 1989 promoveerde NEC weliswaar via de nacompetitie naar de Eredivisie, maar dit avontuur hield respectievelijk na één en twee jaar al op. Pas na het promotiefeest van 1994 slaagde de club er eindelijk in om zich blijvend te vestigen op het hoogste niveau.

NEC bereikte in de jaren negentig tweemaal de finale van het bekertoernooi, maar wist er niet met de bokaal vandoor te gaan. In het seizoen 2002-2003 zette NEC het beste seizoen uit de clubgeschiedenis neer: een vijfde plaats in de Eredivisie. Dat was deels te danken aan Hans van Delft, die als voorzitter voor stabiliteit zorgde. Een nieuw hoogtepunt volgde in het seizoen 2008-2009. Na een dramatische eerste seizoenshelft maakte NEC grote sprongen op de ranglijst. Uiteindelijk resulteerde dat in het winnen van de play-offs om Europees voetbal.

Sportieve terugval

In de persoon van Bjorn Vleminckx leverde NEC in het seizoen 2010-2011 de topscorer van de Eredivisie (23 doelpunten). Het Eredivisie-verblijf kwam in 2014 echter ten einde door in de play-offs uitgeschakeld te worden door Sparta Rotterdam. Onder Ruud Brood herstelde de Nijmeegse formatie zich voorbeeldig. NEC won in het seizoen 2014-2015 alle periodetitels en verbrak menig record. Met meer dan honderd punten en exact honderd doelpunten kroonde men zich overtuigend tot kampioen van de Eerste Divisie.

NEC presteerde prima in de eerste seizoenshelft na de promotie, maar nadien kwam de klad weer in het elftal. Na een vrije val moest de club opnieuw de play-offs om promotie/degradatie in. FC Emmen bleek nog te pakken, maar het tweeluik met NAC Breda was vervolgens fataal. Ditmaal wist NEC niet in één seizoen terug te keren op het hoogste voetbalpodium van Nederland. Na de derde plaats van 2018 zakte men zelfs af naar de middenmoot van de Keuken Kampioen Divisie, zoals de Eerste Divisie inmiddels werd genoemd.

Blije NEC-spelers
Vreugde bij spelers van NEC (Pro Shots)

Verrassende Eredivisie-rentree

Met een zevende plaats stelde NEC in het seizoen 2020-2021 opnieuw teleur. De Nijmeegse club begon dan ook met weinig zelfvertrouwen aan de play-offs, maar onder leiding van Rogier Meijer lukte het alsnog om het felbegeerde Eredivisie-ticket te bemachtigen. Mede dankzij de hulp van geldschieter Marcel Boekhoorn wist NEC een Eredivisie-waardige selectie samen te stellen. In 2022 en 2023 had de club zelfs uitzicht op de play-offs om Europees voetbal, maar een zwakke eindspurt dwarsboomde dit succes.

Rivaliteit

Vitesse is de aartsrivaal van NEC. Hoewel de eigen provincie met De Graafschap nog een extra profclub levert, worden onderlinge wedstrijden steevast als de Derby van Gelderland bestempeld. Decennialang was de rivaliteit tussen de clubs niet eens zo groot, maar dat veranderde in de jaren negentig door de opkomst van Vitesse. Voorzitter Carlos Aalbers liet zich ontvallen dat er in Gelderland maar ruimte zou zijn voor één profclub. Dit schoot logischerwijs in het verkeerde keelgat bij NEC-supporters, met zelfs serieuze rellen als resultaat.

Opstootje Vitesse - NEC
Een opstootje tijdens NEC – Vitesse (Pro Shots)

De verstandhouding tussen NEC en Vitesse werd ronduit hatelijk. Bij een aantal derby’s liep het behoorlijk uit de hand, met de wedstrijd van 2021 in Nijmegen als dieptepunt. Een aantal ME’ers voelde zich dusdanig bedreigd dat zij hun werkzaamheden besloten te beëindigen. Ondanks dit sentiment hebben verschillende spelers het shirt van beide clubs gedragen. Navarone Foor durfde het in 2016 zelfs aan om rechtstreeks over te stappen naar de aartsrivaal uit Arnhem, waardoor hij alle respect verloor in Nijmegen.


Europees voetbal

In 1969, 1978, 1986 en 2004 was NEC te bewonderen in de Intertoto Cup. Tweemaal mocht de Nijmeegse club deelnemen aan een Europees hoofdtoernooi. Vooral het Europacup II-avontuur van het seizoen 1983-1984 mag opmerkelijk worden genoemd. NEC degradeerde in 1983 uit de Eredivisie, maar kwalificeerde zich als verliezend bekerfinalist toch voor Europees voetbal. Na het uitschakelen van SK Brann Bergen mocht men in de tweede ronde aantreden tegen FC Barcelona. De eerstedivisionist verweerde zich kranig, maar verloor beide duels (2-3 thuis, 2-0 uit).

NEC kwalificeerde zich in 2008 als play-offwinnaar voor de groepsfase van de UEFA Cup. In een groep met Tottenham Hotspur, Udinese, Dinamo Zagreb, Spartak Moskou en Dinamo Boekarest eindigden de manschappen van Mario Been als derde. Die plek volstond voor een plek in de derde ronde. NEC werd hierin uitgeschakeld door het Duitse Hamburger SV (0-4 over twee wedstrijden).


De Goffert
De Goffert (Pro Shots)

Het stadion

In de beginperiode had NEC moeite om een vaste locatie te vinden voor de thuiswedstrijden. In de jaren dertig kregen duizenden werkloze Nijmegenaren de opdracht om grond uit te graven ten faveure van een nieuw stadion. Het nieuwe complex kreeg de naam De Goffert, in de volksmond De Bloedkuul vanwege het loodzware karwei waar de betrokken inwoners mee werden geconfronteerd. Na het Olympisch Stadion (Amsterdam) en De Kuip (Rotterdam) beschikte Nijmegen als derde Nederlandse stad over een voetbalstadion.

Zowel NEC als Quick 1888 kwam in aanmerking om de vaste bespeler van De Goffert te worden. Beide clubs weigerden aanvankelijk vanwege de huurlast ten opzichte van de vertrouwde locatie, maar Tweede Wereldoorlogs-schade noodzaakte NEC om alsnog te verhuizen. Vanaf het seizoen 1945-1946 werd het Goffertpark de vaste thuisbasis van de Nijmegen Eendracht Combinatie. Tegenwoordig kan de voetbalclub 12.500 supporters herbergen.


Veelgestelde vragen over NEC

Wanneer is NEC opgericht?

Op 11 april 1910

Wat is het adres van De Goffert?

De Goffert
Stadionplein 1
6532 AJ Nijmegen

Wat is de capaciteit van De Goffert?

12.500 plaatsen

Wat is de website van NEC?

Klik hier om NEC online te bezoeken

Waar kan ik NEC vinden op sociale media?

NEC is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 23 februari 2024

Populaire spelers NEC

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie