NEC

Nijmegen

Laatste nieuws over NEC

NEC is een voetbalclub uit Nijmegen. De afkorting staat voor Nijmegen Eendracht Combinatie en de clubkleuren zijn rood, groen en zwart.

NEC is ontstaan uit een fusie tussen Eendracht en NVV Nijmegen, die respectievelijk in 1900 en 1908 waren opgericht. Op 11 april 1910 gingen zij officieel verder als één club. Tot eind jaren dertig speelde de Nijmeegse club aan de Hazenkampseweg om daarna enkele kilometers verderop het Goffertstadion te betrekken. Tot op de dag van vandaag speelt NEC op deze locatie in het Goffertpark, al is er rond de jaarwisseling wel een geheel nieuw complex uit de grond gestampt.

NEC speelde van 1910 tot 1936 in de Tweede Klasse. De Nijmegenaren wisten drie jaar later ook de titel te behalen in de Eerste Klasse te behalen, waardoor het mocht deelnemen aan de kampioenscompetitie van Nederland. Achter Ajax en DWS eindigde NEC als derde. Door de invoering van het betaald voetbal werden de competities anders ingevuld, waardoor NEC in 1956 in de Tweede Divisie werd geplaatst. Pas na acht seizoenen promoveerde de club naar de Eerste Divisie om vervolgens in drie jaar door te stoten naar de Eredivisie.

Vanaf 1967 werd NEC een vertrouwde club op het hoogste niveau. Anno 2022 staan de Nijmegenaren op een veertiende plaats op de eeuwige ranglijst van de Eredivisie, maar dat wil niet zeggen dat de club steevast op het hoogste podium speelde. NEC degradeerde in totaal zes keer naar de Eerste Divisie: in 1974 (voor één seizoen), 1983 (twee seizoenen), 1986 (drie seizoenen), 1989 (drie seizoenen), 2014 (één seizoen) en 2017 (vier seizoenen). De promotie van 2021 was in zekere zin een verrassing gezien de zevende klassering in de Keuken Kampioen Divisie, maar in de play-offs wist het verrassend door te stoten om zich vervolgens probleemloos te handhaven in de Eredivisie.

Bekerfinales en Europees voetbal

NEC heeft in de clubgeschiedenis nog nooit de KNVB Beker gewonnen. De Nijmeegse formatie wist zich vier keer te plaatsen voor de bekerfinale, maar al die finales gingen verloren. Achtereenvolgens NAC Breda (1973), Ajax (1983), Feyenoord (1994) en Roda JC Kerkrade (2000) bleken te sterk. Qua prijzen zijn de kampioenschappen in de Eerste Divisie, in 1975 en 2015, het meest aansprekend.

NEC heeft driemaal deelgenomen aan Europees voetbal, exclusief de vier Intertoto-deelnames. In het seizoen 1983-1984 stond de Nijmeegse club in de achtste finales van de Europacup II tegenover FC Barcelona, dat over twee wedstrijden met 2-5 te sterk bleek. In de seizoenen 2003-2004 en 2008-2009 speelde NEC in de UEFA Cup. In 2003 sneuvelde NEC als nummer vijf van Nederland in de eerste ronde door toedoen van het Poolse Wisla Kraków, dat twee keer met 1-2 te sterk bleek.

Het avontuur in 2008-2009 was succesvoller. NEC schakelde Dinamo Boekarest uit en overleefde de groepsfase met Tottenham Hotspur, Udinese, Dinamo Zagreb en Spartak Moskou. Het Duitse Hamburger SV bleek in de derde ronde een maatje te groot (0-4 over twee wedstrijden).

De Gelderse derby

Gelderland telt verschillende profclubs, maar slechts één confrontatie heeft de eer om als Derby van Gelderland te worden betiteld: NEC versus Vitesse (en vice versa). Aanvankelijk was de rivaliteit tussen beide clubs niet eens gigantisch, Vitesse speelde in 1993 zelfs twee thuiswedstrijden in De Goffert, maar dat veranderde na de opkomst van Karel Aalbers als voorzitter van de Arnhemmers. Hij ontrolde een gigantische ambitie bij Vitesse en kon het niet nalaten om te sneren dat er in de regio maar plek zou zijn voor één profclub. Ook de overheidssteun voor de rivaal viel niet lekker in Nijmegen.

Tegenwoordig staat de clash tussen NEC en Vitesse bekend als een van de meest aansprekende derby’s van Nederland. In het verleden is het meermaals fout gegaan tussen beide supportersgroepen. Ook bij de wedstrijd in 2021 in Nijmegen ging het fout. Het uitvak met Vitesse-supporters stortte deels in tijdens het vieren van de 0-1 zege op NEC, waarna het uit de hand liep in het Goffertpark. Woedende NEC-hooligans zochten onder meer de confrontatie met de politie en daarbij werd de nodige schade aangericht.

Verschillende spelers hebben voor NEC én Vitesse gespeeld. Patrick Pothuizen en Peter Wisgerhof zijn bekende voorbeelden, maar ook Navarone Foor. Als jeugdexponent maakte hij in 2016 transfervrij de overstap van NEC naar Vitesse. Tegenover ForzaNEC.nl verklaarde NEC-icoon Jeffrey Leiwakabessy daar later over: “Ik was niet boos, maar ik vind het raar dat hij die stap maakte. Een, omdat hij naar een betere club had kunnen gaan en twee… hij gaat naar de club wat onze aartsrivaal is. Dat zou ik nooit doen omdat ik dat dan zie als verraad. Maar dan spreek ik voor mezelf.”

Geldschieter

NEC kan rekenen op de steun van een geldschieter. Miljardair Marcel Boekhoorn heeft meermaals zijn portemonnee getrokken om zijn favoriete club tegemoet te schieten. Na de promotie in 2021 bevestigde hij dat diens vader hem daartoe opdracht gaf. “Hij heeft mij gevraagd voor NEC te zorgen en dat heb ik beloofd. Ik zit er voor de fans en voor de club”, zo verklaarde Boekhoorn in gesprek met Omroep Gelderland. “Ik wil ook niet in de raad van commissarissen. Ik blijf gewoon op de achtergrond.”

De Goffert

NEC speelt de thuiswedstrijden sinds het seizoen 1939-1940 in het Goffertstadion, ook wel De Goffert genoemd. In de jaren negentig werd het stadion in het Goffertpark uitgegraven door duizenden werkloze Nijmegenaren. De zware taak voor deze inwoners resulteerde in de bijnaam De Bloedkuul (‘De Bloedkuil’). In die tijd was het stadion van NEC na het Olympisch Stadion en Stadion Feijenoord, De Kuip, wat capaciteit betreft het derde complex van Nederland.

In de jaren negentig concludeerde NEC dat het stadion niet meer aan de moderne eisen voldeed. Er werd op dezelfde locatie een totaal vernieuwd stadion neergezet, met een capaciteit van 12.500. Er is sindsdien wel sprake geweest van een verhuizing naar een nieuw stadion elders in Nijmegen, maar vooralsnog is er nog geen beslissing genomen in die richting.

Laatste update: 26 juli 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie