Lasse Schöne

Leeftijd: 37

Het laatste nieuws over Lasse Schöne

Lasse Schöne is een geroutineerde middenvelder uit Denemarken. Sinds de zomer van 2021 speelt de oud-international opnieuw voor NEC.

  • Schöne speelt momenteel voor NEC
  • De middenvelder maakte furore bij Ajax
  • In Amsterdam won hij drie landstitels en één beker
  • Schöne heeft ook een verleden bij sc Heerenveen, De Graafschap en Genoa
  • Hij speelde 51 interlands voor Denemarken

Clubcarrière

Schöne werd op 27 mei 1986 geboren in Glostrup, in de buitenwijk van de Deense hoofdstad Kopenhagen. In eigen land speelde hij in de jeugdopleidingen van Himmelev-Veddelev, Taastrup B.70 en Lyngby BK. Op slechts zestienjarige leeftijd maakte de middenvelder de overstap naar sc Heerenveen, maar in Friesland kwam hij dankzij de forse concurrentie niet verder dan het tweede elftal.

De Graafschap

In november 2005 maakte assistent-trainer Jan de Jonge de overstap naar De Graafschap om daar eindverantwoordelijke te worden. Op voorspraak van de trainer werd Schöne in 2006 overgenomen van sc Heerenveen. Zijn debuut voor De Superboeren maakte de Deen op 11 augustus van dat jaar in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Na zijn debuut veroverde hij binnen enkele maanden een basisplaats op De Vijverberg.

Met zijn prestaties stond Schöne aan de basis van de behaalde titel in de Eerste Divisie, waardoor De Graafschap in het seizoen 2007-2008 in de Eredivisie zijn voetbalkunsten mocht vertonen. Zijn debuut op het hoogste niveau leverde een gigantische afstraffing op (1-8 tegen Ajax), maar de middenvelder hield zich goed staande. Hij scoorde dat seizoen tien keer, waaronder in de met 2-3 gewonnen wedstrijd tegen zijn oude club sc Heerenveen. Mede dankzij diens hattrick tegen Helmond Sport werden de play-offs om promotie/degradatie in Doetinchems voordeel beslist.

NEC

In de zomer van 2007 stapte Schöne over naar een andere club in Gelderland: NEC. De Scandinaviër speelde in zijn eerste seizoen voor de Nijmeegse club meteen 45 wedstrijden in alle competities, waarin hij goed was voor elf doelpunten en zes assists. Eén van zijn doelpunten maakte Schöne in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen het Russische Spartak Moskou in de UEFA Cup. NEC overleefde de groepsfase, maar werd in de derde ronde uitgeschakeld door Hamburger SV.

Schöne speelde in het seizoen 2009-2010 maar vijf wedstrijden voor NEC. Na de vierde speelronde van de Eredivisie raakte hij tijdens een training zwaar geblesseerd aan zijn knie, waardoor hij pas op de slotdag van het seizoen zijn comeback kon maken tegen Ajax (1-4 nederlaag). In zijn derde en vierde seizoen bij NEC speelde de middenvelder weer nagenoeg alle wedstrijden. In zijn laatste jaargang maakte Schöne maar liefst veertien doelpunten in officiële wedstrijden.

(Pro Shots)

Ajax

In de zomer van 2012 liep het contract van Schöne af in Nijmegen. De Deen had opties in binnen- en buitenland en koos uiteindelijk voor een dienstverband bij Ajax. Hij maakte zijn debuut in de met 4-2 verloren Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV door 25 minuten voor tijd in te vallen voor landgenoot Victor Fischer. In zijn eerste seizoen als Ajacied wist hij geen vaste basisplek af te dwingen, maar met 44 officiële duels (zeven goals, elf assists) liet hij zich wel meteen gelden. Dat had er deels mee te maken dat Schöne op meerdere posities werd gebruikt.

In het seizoen 2012-2013 werd Schöne meteen landskampioen met Ajax. Dat succes werd een jaar later geprolongeerd, maar in de daaropvolgende jaren droogde het succes op: PSV (drie keer) en Feyenoord verdeelden in de daaropvolgende seizoenen de landstitels. In de tussentijd schreef Ajax wel aan een nieuwe succesformule en dat kwam in het seizoen 2018-2019 volledig tot uiting. Onder Erik ten Hag pakten de Amsterdammers de dubbel en werd de halve finale van de Champions League bereikt.

Schöne, die in 2017 ook nog de Europa League-finale bereikte onder Peter Bosz, was bij Ajax nooit helemaal zeker van zijn basisplaats. Meermaals werd de Deense middenvelder op een zijspoor geplaatst, maar keer op keer wist hij zich terug te knokken in het elftal. Na het succesvolle seizoen 2018-2019 stond Schöne nochtans op 287 officiële wedstrijden namens Ajax (64 goals, 52 assists).

Genoa

Ajax raakte in de zomer van 2019 niet alleen Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong kwijt, maar ook Lasse Schöne zwaaide af. De middenvelder koos na zeven jaar voor een avontuur bij het Italiaanse Genoa. In zijn eerste seizoen bij de Italiaanse club speelde hij 35 wedstrijden in alle competities (drie goals). Een schril contrast met zijn situatie in zijn tweede contractjaar, aangezien de Serie A-club abrupt besloot om hem niet in te schrijven voor de competitie.

sc Heerenveen

Schöne liet zijn contract bij Genoa begin 2021 ontbinden vanwege een gebrek aan perspectief. De middenvelder wilde zich in de kijker spelen voor het EK en koos daarom voor een terugkeer naar sc Heerenveen, waar hij alsnog zijn officiële debuut maakte. In Friese dienst speelde Schöne veertien officiële wedstrijden (één doelpunt). De Deen pakte een rode kaart in de voorlaatste speelronde tegen FC Emmen, waardoor hij de laatste competitiewedstrijd van het seizoen moest missen.

(Pro Shots)

Terug naar NEC

Het lukte Schöne niet om een plek in de EK-selectie van Denemarken te bemachtigen. De middenvelder had de mogelijkheid om na dit half jaar in Heerenveen te blijven, maar hij besloot in te gaan op een aanbieding van zijn oude club NEC. De Nijmeegse club was net weer gepromoveerd naar de Eredivisie en overtuigde de routinier middels een ambitieus verhaal. In het seizoen 2021-2022 stond hij in 35 officiële wedstrijden op het veld. Scoren deed Schöne twee keer, waaronder in de met 1-4 verloren thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Schöne schoot NEC in het seizoen 2022-2023 naar een 0-1 overwinning bij SC Cambuur. Met zijn enige treffer van het seizoen zorgde hij voor één van de acht Eredivisie-zeges van het seizoen. De Nijmeegse formatie grossierde in gelijke spelen en liep daardoor de play-offs om Europees voetbal mis.

(Pro Shots)

Interlandcarrière

Schöne speelde in verschillende vertegenwoordigende Deense jeugdelftallen. Vanaf de Onder 16-ploeg wist de middenvelder op te klimmen. Op 12 augustus 2009 volgde de ultieme bekroning: zijn debuut voor de nationale ploeg van Denemarken. In de oefeninterland tegen Chili wist de ingevallen Schöne al na twee minuten te scoren, maar hij kon een 1-2 nederlaag niet voorkomen.

Na zijn doeltreffende debuut kreeg Schöne bijna een jaar geen speeltijd meer bij Denemarken, maar in de eerste wedstrijd na het WK kreeg hij een nieuwe kans. De middenvelder pakte die kans met beide handen aan. In 2012 (EK) en 2018 (WK) speelde hij mee op eindtoernooien. Het was zijn doel om ook te schitteren op het naar 2021 verplaatste EURO 2020 te schitteren, maar enkele maanden voor het EK speelde hij zijn 51ste en laatste A-interland in de met 8-0 gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Moldavië. In augustus 2021 zwaaide Schöne officieel af bij Denemarken.

Laatste update: 2 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie