Helmond Sport

Helmond

Laatste nieuws over Helmond Sport

Helmond Sport is een voetbalclub uit de Brabantse stad Helmond. De club werd op 27 juli 1967 opgericht en nam de proflicentie over van Helmondia ’55, waardoor het profvoetbal behouden bleef voor de stad.

Helmondia ’55 besloot in 1967 terug te keren naar het amateurvoetbal. Met de oprichting van Helmond Sport bleef er een profclub actief in de stad. In het eerste seizoen kwam de club uit in de Tweede Divisie, maar middels een beslissingswedstrijd tegen Fortuna Vlaardingen werd al na één seizoen promotie naar de Eerste Divisie afgedwongen. Op het tweede niveau van Nederland maakte men een wisselvallige indruk. Helmond Sport eindigde drie keer in de subtop (tweemaal zesde en één keer vijfde), maar daarentegen eindigde het in 1972 als twintigste.

Na de zesde plaats in 1974 werd Helmond Sport jarenlang een grijze muis in de Eerste Divisie, dat in de jaren zeventig het laagste profniveau van Nederland werd. De Brabanders eindigden achtereenvolgens als achttiende, zestiende, vijftiende, zestiende, zeventiende, vijftiende en twaalfde. Spelen in de Eredivisie leek op dat moment dan ook een utopie, maar niets bleek minder waar. In het seizoen 1981-1982 had Helmond Sport vanuit het niets de smaak te pakken en dat resulteerde meteen in het kampioenschap.

Kort Eredivisie-verblijf

Helmond Sport mocht zich na een grijze periode opeens Eredivisie-club noemen. Met een vijftiende plaats lukte het de club ook om die status te verlengen, maar in het tweede seizoen volgde alsnog een terugkeer naar de Eerste Divisie. Als eerstedivisionist werd in 1985 nog wel indruk gemaakt door de finale van de KNVB Beker te bereiken. In de halve finale werd FC Wageningen verslagen (1-1 en 2-1), maar de bekerfinale in Stadion Galgenwaard tegen FC Utrecht ging door een treffer van John van Loen in de 94ste minuut met 1-0 verloren.

Eerste Divisie

Sinds de degradatie in 1984 speelt Helmond Sport onafgebroken in de Eerste Divisie. De club is sindsdien wel meermaals derde (2003 en 2011), vierde (1999, 2006, 2012 en 2013) en vijfde (1991 en 2004) geëindigd, maar het aantal Eredivisie-seizoenen in de clubgeschiedenis staat al decennialang op twee. In de laatste seizoenen moet men zelfs voortdurend genoegen nemen met een eindklassering in de marge. Sinds het seizoen 2013-2014 eindigde Helmond Sport nooit hoger dan plek twaalf, met zelfs een twintigste plaats in 2019, 2020 en 2022.

In 2022 kreeg Helmond Sport een financiële injectie, waardoor het spelersbudget van één miljoen euro naar 1,8 miljoen euro steeg. De club verraste door Tom Beugelsdijk binnen te halen als nieuwe aanwinst.

Stadion

Helmond Sport is al sinds de oprichting in 1967 actief in het huidige stadion. In de volksmond heet het onderkomen van de club nog altijd De Braak, maar sinds 2016 draagt deze een commerciële naam: SolarUnie Stadion. Het complex van Helmond Sport heeft een capaciteit van 4.200, waarvan vierhonderd voor de bezoekende club.

Het stadion van Helmond Sport heeft drie tribunes: twee lange zijdes en één korte zijde. Aan de overige korte zijde stond ooit een onoverdekte staantribune, maar nu kijk je uit op de huizen. Helmond Sport staat erom bekend dat een aantal bewoners van die wijk op hun schuurtjes de wedstrijden volgen.

Laatste update: 6 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie