FC Eindhoven is een voetbalclub uit de Brabantse stad Eindhoven. De in het blauw en wit actieve formatie speelt de thuiswedstrijden in het Jan Louwers Stadion, op een kilometer of vijf rijden van het Philips Stadion van de ‘grote broer’ PSV.
FC Eindhoven werd in 1909 en is daarmee ouder dan PSV
In 1954 werd de club kampioen van Nederland
Ook de KNVB Beker prijkt in de prijzenkast
Thuiswedstrijden worden afgewerkt in het Jan Louwers Stadion
Fiere club in de schaduw van PSV
FC Eindhoven is de oudste profclub van de stad. Waar PSV in 1913 werd opgericht, daar zag de stadgenoot al op 16 november 1909 het levenslicht. Aanvankelijk was de club actief als E.V.V. (Eindhovense Voetbal Vereniging), maar na de fusie met Gestel in 1921 werd dat aangepast in E.V.V. Eindhoven. Pas rond de eeuwwisseling kwam de huidige naam tot stand. In 1997 ging EVV Eindhoven verder als amateurclub en ging de professionele tak verder als SBV Eindhoven, waar in 2002 het ‘SBV’ plaatsmaakte voor het hedendaagse ‘FC’.
In 1934 liet de gemeente Eindhoven velden aanleggen voor de club. Dat gebeurde op de Aalsterweg, waar de club tot op de dag van vandaag actief is. EVV Eindhoven wist voor de invoering van het betaald voetbal een aantal prijzen te veroveren. In 1937 werd de KNVB Beker bemachtigd om twee jaar later de Eerste Klasse Zuid te winnen. Dat laatste succes werd daarna meermaals herhaald, waardoor EVV mocht deelnemen aan de landelijke kampioenscompetitie. In 1953-1954, het laatste seizoen voor de start van het betaald voetbal, werd de enige landstitel behaald.
Bescheiden rol in betaald voetbal
EVV Eindhoven was dus de laatste landskampioen voor de invoering van het betaald voetbal, maar dat bleef een incidenteel succes. De komst van het betaald voetbal in 1954 bracht de Eindhovenaren weinig succes en vooral het Eredivisie-tijdperk (vanaf 1956) ging grotendeels aan de club voorbij. EVV degradeerde meteen in het eerste Eredivisie-seizoen ooit en was daarna nog welgeteld twee seizoenen actief op het hoogste niveau: in de seizoenen 1975-1976 (vijftiende) en 1976-1977 (zeventiende).
Tussen de twee kortstondige Eredivisie-avonturen in speelde EVV zelfs nog twee seizoenen in de Tweede Divisie. Hét domein van de Eindhovense club werd echter met name de Eerste Divisie. De club werd afhankelijk van kleinere successen, waaronder een aantal periodetitels en het bereiken van de kwartfinale van de KNVB Beker in 1999. Men moest met lede ogen toezien hoe PSV zich ontwikkelde tot de grote broer. Er ontstond zelfs een samenwerking tussen beide clubs, maar gaandeweg de 21ste eeuw brokkelde dit af.
Dreigend faillissement
In 2008 stond het voortbestaan van FC Eindhoven op het spel. In maart van dat jaar kreeg de eerstedivisionist een brief van de KNVB met het verzoek om vrijwillig terug te treden uit het betaald voetbal, maar dat stuitte op grote weerstand. In april beloofde de club afscheid te nemen als profclub indien de financiële situatie niet binnen acht weken op orde zou komen, maar dankzij de steun van lokale ondernemers en supporters ging in mei het licht op groen voor betaald voetbal. De gemeente Eindhoven en PSV hadden daar allebei een aandeel in.
De redding van FC Eindhoven leek van korte duur. In november 2008 kwam het voortbestaan opnieuw ernstig ter discussie te staan, maar na ruim een half jaar zweten besloot de KNVB uiteindelijk om de proflicentie intact te houden in ruil voor een aantal voorwaarden. In juli 2009 ging de licentiecommissie van de KNVB akkoord met de ingediende begroting voor het nieuwe seizoen en daardoor kon FC Eindhoven het honderdjarige bestaan ‘gewoon’ als profclub vieren.
FC Eindhoven eindigde meestal in de marge van de Eerste Divisie. Dat was ook het geval na 2010, maar sindsdien werden er toch een aantal fraaie resultaten geboekt. Vanaf het seizoen 2011-2012 werd de beste reeks in tijden neergezet door achtereenvolgens als derde, zestiende, zesde, tweede en vierde te eindigen. Promotie bleek echter een brug te ver. In de jaren daarna speelde Eindhoven weer jarenlang in de grijze middenmoot, maar in het seizoen 2021-2022 werd een nieuw succesje gerealiseerd door als derde te eindigen in de Keuken Kampioen Divisie. In de halve finale van de play-offs bleek ADO Den Haag te sterk.
(Pro Shots)
In het seizoen 2022-2023 zakte FC Eindhoven naar plek acht op de ranglijst. Dat bleek nipt voldoende om opnieuw de play-offs om promotie/degradatie te bereiken, maar Almere City FC bleek ondanks een thuisoverwinning (1-0) de baas door na verlenging aan het langste eind te trekken.
Het stadion
FC Eindhoven mocht in 1934 gebruik maken van het stadion aan de Aalsterweg. De eerste wedstrijd in dit stadion werd gespeeld tegen Ajax, dat met 2-8 veel te sterk bleek. In de jaren zeventig konden er nog zo’n achttienduizend supporters naar binnen, maar gaandeweg werd het complex gemoderniseerd en daardoor werd de capaciteit realistischer: ruim vierduizend zitplaatsen.
Sinds de jaren negentig draagt het stadion aan de Aalsterweg de naam Jan Louwers Stadion. Het stadion is vernoemd naar Jan Louwers, die in de jaren vijftig furore maakte voor EVV en tot de kampioensploeg van 1954 behoorde. In 1960 maakte hij de overstap naar PSV om via Roda JC Kerkrade terug te keren bij de blauw-witte formatie uit van Eindhoven. Louwers, die na zijn voetbalcarrière ook in de horeca succes had, overleed in 2012 op 82-jarige leeftijd.
Een van de bekendste supporters van FC Eindhoven is Toeterjan. Bij de thuiswedstrijden van FC Eindhoven probeert hij de thuisploeg te ondersteunen door middel van zijn bekende toeter.
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie