De Graafschap

Doetinchem

Prijzenkast

3x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over De Graafschap

De Graafschap is een voetbalclub uit de Gelderse stad Doetinchem. De club speelt al sinds de oprichting in 1954 op De Vijverberg en heeft als bijnaam De Superboeren. Bij thuiswedstrijden draagt het team een horizontaal gestreept blauw-wit shirt als referentie aan de stadskleuren.

  • De Graafschap werd in 1954 opgericht
  • Al sinds het begin worden thuiswedstrijden afgewerkt in De Vijverberg
  • De club werd driemaal kampioen in de Eerste Divisie
  • De bijnaam van De Graafschap is ‘De Superboeren’

Trots van de Achterhoek

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw ontstond in Nederland de roep om de invoering van het betaald voetbal. De KNVB weigerde aanvankelijk toestemming te verlenen, waardoor als tegenhanger de NBVB werd opgericht om alsnog aan de wensen te kunnen voldoen. In Doetinchem toonde men meteen interesse en dus werd op 1 februari 1954 de voetbalclub De Graafschap opgericht. De naam van de club refereert aan het gebied waar Doetinchem is gevestigd, al spreekt men tegenwoordig vooral van De Achterhoek.

Voor de oprichting in 1954 werd er al gevoetbald in Doetinchem. Eigenlijk was het de bedoeling dat alle clubs samen zouden gaan, maar uiteindelijk fuseerden alleen De Graafschap en VV Oosseld. De leden van VV Doetinchem besloten de fusie te verwerpen. Van alle NBVB-clubs is De Graafschap anno 2022 overigens nog de enige zelfstandige club in het betaald voetbal.

Eerste Eredivisie-avonturen

De Graafschap bivakkeerde de eerste decennia vooral in de marge van het betaald voetbal. De club degradeerde zelfs twee keer naar de Tweede Divisie, maar daarentegen was de club tot het begin van de jaren negentig ook drie periodes actief in de Eredivisie. Na de eerste promotie in 1973 hielden De Superboeren het vier seizoenen vol in de Eredivisie. De daaropvolgende promoties waren geen succes: in 1982 en 1992 daalde De Graafschap al na één seizoen af naar de Eerste Divisie.

In 1995 promoveerde De Graafschap voor de vierde keer naar het hoogste niveau van Nederland. Ditmaal hield de club het maar liefst acht seizoenen vol in de Eredivisie. In het seizoen 1996-1997 werd het beste seizoen ooit gerealiseerd door als achtste te eindigen onder leiding van de iconische trainer Fritz Korbach. Spelers als Ron Olyslager, Olaf Lindenbergh, Eric Redeker, Jan Vreman, Robert Fuchs, Ali Ibrahim, Hans van de Haar en Eric Viscaal behoorden tot deze succesvolle formatie.

Heen en weer

De Graafschap degradeerde in 2003 onder Peter Bosz naar de Eerste Divisie. In de daaropvolgende decennia wisselde de club om de haverklap van divisie. In de jaren 2004-2005, 2007-2009, 2010-2012, 2015-2016 en 2018-2019 speelde de club opnieuw in de Eredivisie, maar in andere jaren moest de club genoegen nemen met een rol in de Eerste Divisie. In 2016 lukte het De Graafschap nog wel om Ajax van de landstitel af te houden dankzij het veelbesproken doelpunt van Bryan Smeets, ware het niet dat het in de play-offs alsnog fout ging door toedoen van Go Ahead Eagles.

Het is een klein wonder dat De Graafschap niet één promotie meer heeft behaald. In het seizoen 2019-2020 leek de club op weg naar de Eredivisie, maar door het uitbreken van de coronacrisis kregen SC Cambuur (eerste) en De Graafschap (tweede) geen permissie om te promoveren. Een kort geding van beide clubs leverde vervolgens nul op het rekest op. Een seizoen later promoveerde Cambuur alsnog, maar De Superboeren verspeelden directe promotie om vervolgens in de play-offs alles te verspelen. Mike Snoei werd daarop ontslagen als hoofdtrainer.

In het seizoen 2021-2022 eindigde De Graafschap teleurstellend als negende. In de play-offs kreeg de club nog wel een nieuwe kans, maar onder leiding van interim-trainer Jan Vreman ging de droom andermaal in rook op. Het was sowieso al een donker seizoen Doetinchem. In november 2021 overleed Simon Kistemaker op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Als trainer was hij razend populair op De Vijverberg, waar zelfs een muurschildering aan hem gewijd is met de veelzeggende quote ‘gewoon je kloten eraf werken’.

De Graafschap is onlosmakelijk verbonden aan een aantal grote namen. Guus Hiddink begon en eindigde zijn spelersloopbaan in Doetinchem, waar hij als assistent ook zijn trainerscarrière begon. Verder zijn spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Luuk en Siem de Jong begonnen als Superboer.


(Pro Shots)

Het stadion

Al sinds de oprichting speelt De Graafschap op De Vijverberg in Doetinchem. Het stadion heeft een capaciteit van 12.600 plaatsen en heeft een bijzondere status in het Nederlandse voetbal. Niet alleen is het onderkomen van De Graafschap prachtig gelegen, maar het is ook nog eens bijzonder sfeervol te noemen. Vooral de tribune De Spinnekop heeft een serieuze naam opgebouwd in supportersland. Club en supporters hebben samen de Achterhoekse term D’ran (‘Er tegenaan’) omarmd.

Laatste update: 7 december 2022

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie