De Graafschap

Doetinchem

Prijzenkast De Graafschap

3x Eerste Divisie

Het laatste nieuws over De Graafschap

De Graafschap is een Nederlandse voetbalclub uit Doetinchem. Thuiswedstrijden van De Superboeren worden afgewerkt op De Vijverberg.

  • De Graafschap werd in 1954 opgericht
  • Al sinds het begin worden thuiswedstrijden afgewerkt in De Vijverberg
  • De club werd driemaal kampioen in de Eerste Divisie
  • De bijnaam van De Graafschap is ‘De Superboeren’

De Graafschap in nationaal clubverband

Op 12 maart 1953 won het Nederlands elftal de Watersnoodwedstrijd tegen Frankrijk met 1-2. De wedstrijd in Parijs zorgde voor een toenemende roep om betaald voetbal, maar de KNVB weigerde overstag te gaan. Dat zorgde voor de oprichting van een nieuwe voetbalbond: de NBVB. Deze ontwikkeling bleef niet onopgemerkt in Doetinchem, waar op 1 februari 1954 een nieuwe voetbalclub verrees: De Graafschap. Deze naam verwijst naar de streek waar Doetinchem ligt, dat tegenwoordig beter bekend staat als De Achterhoek.

De Graafschap ontstond in 1954 dankzij een fusie met VV Oosseld uit 1922. Aanvankelijk was het de bedoeling om alle clubs in de regio samen te smelten, maar dat plan had onvoldoende draagvlak. De invoering van het betaald voetbal in Nederland zorgde voor lovende reacties. De KNVB zag de fout ook in, waardoor beide voetbalbonden besloten om te fuseren. In 1956 werd een gloednieuwe competitie in het leven geroepen: de Eredivisie. Na deze hervorming werd De Graafschap ingedeeld in de Eerste Divisie.

Moeizame start

De Graafschap eindigde in het seizoen 1956-1957 als tiende in de Eerste Divisie. Een jaar later steeg de club naar de vierde plaats, maar in de daaropvolgende seizoenen zakte men weg. In 1960 resulteerde dat in degradatie naar de Tweede Divisie. De Graafschap had het niet makkelijk op het derde niveau van Nederland. Pas na zes seizoenen wist de formatie uit Doetinchem terug te keren naar de Eerste Divisie door als tweede te eindigen.

In 1967 degradeerde De Graafschap al na één seizoen uit de Eerste Divisie. De Achterhoekers hadden ditmaal twee seizoenen nodig om de Tweede Divisie achter zich te laten. Met achtereenvolgens een achttiende, zestiende en elfde plaats stond lijfsbehoud tussen 1970 en 1972 centraal, maar in 1973 verraste De Graafschap vriend en vijand door als nummer vier van de Eerste Divisie te promoveren. In de allereerste nacompetitie rekende men af met FC Volendam, FC Wageningen en PEC Zwolle.

Eerste Eredivisie-jaren

Piet de Visser (trainer), Guus Hiddink en Oeki Hoekema behoorden tot de toenmalige succesploeg van De Graafschap. De Doetinchemmers beleefden een prima debuutseizoen in de Eredivisie door als veertiende te eindigen, onder meer dankzij een 1-0 overwinning op Ajax (eigen doelpunt Pim van Dord). De zege op de Amsterdammers, met spelers als Johan Neeskens en Piet Keizer in de gelederen, mocht als groot succes worden betiteld. Ajax kroonde zich tussen 1971 en 1973 immers telkens tot Europacup I-winnaar.

Met een dertiende en twaalfde plaats handhaafde De Graafschap zich ook in het tweede en derde seizoen na de promotie. De opwaartse lijn eindigde echter abrupt in het seizoen 1976-1977 door als hekkensluiter uit de Eredivisie te degraderen. Op Eerste Divisie-niveau presteerde de club dramatisch met een veertiende plaats in 1978, maar daarna draaide men weer mee in de subtop. Als nummer zeven wist De Graafschap in 1981 de nacompetitie in eigen voordeel te beslissen. De Eredivisie-rentree bleef echter beperkt tot één seizoen.

Simon Kistemaker

De Graafschap wist in de jaren tachtig niet meer uit de Eerste Divisie weg te komen. Simon Kistemaker wist in het seizoen 1990-1991 evenwel een voetbalmachine te maken van het team. Met 25 overwinningen, elf gelijke spelen en slechts twee nederlagen kroonde de club zich tot kampioen. De selectie bestond destijds uit namen als Ron Olyslager, Hans Kraaij jr., Eric Redeker, Erik ten Hag, Jan Vreman, Peter Hofstede en Jurrie Koolhof. In 2020 zou de succesploeg bijeen komen voor een reünie, maar de coronapandemie gooide roet in het eten.

In 2022 kwam er alsnog een huldiging voor de kampioensploeg van 1991. Zonder een aantal grote namen, waaronder de in 2021 overleden Kistemaker. De bijnaam De Superboeren ontstond overigens in dezelfde periode. Supporters van de tegenstanders maakten de succesploeg uit voor ‘boeren’, maar de aanhang in Doetinchem besloot daar een geuzennaam van te maken.

Succesvol in de Eredivisie

Onder leiding van Kistemaker degradeerde De Graafschap al na één seizoen uit de Eredivisie. De populaire trainer vertrok in 1993 uit Doetinchem, waar in oktober 1995 een ander icoon werd aangesteld als hoofdtrainer: Fritz Korbach. De geboren Duitser maakte zijn reputatie waar door de Achterhoekers in zijn eerste seizoen naar promotie te loodsen. Met een veertiende plaats wist De Graafschap voor het eerst sinds de jaren zeventig lijfsbehoud af te dwingen op het hoogste niveau.

Het seizoen 1997-1998 vormde een hoogtepunt in de clubgeschiedenis. De Graafschap zette de hoogste Eredivisie-klassering ooit neer door als achtste te eindigen, na zelfs even derde te hebben gestaan. Trainer Korbach beschikte destijds over een zeer productieve Eric Viscaal, die achttien keer doel wist te treffen. Verder bestond de selectie uit spelers als Robert Fuchs, Hans van de Haar, Ali Ibrahim, Olaf Lindenbergh, Eric Redeker, Tomas Rzasa, Raymond Victoria en Jan Vreman. In 2016 maakte sportzender FOX Sports een speciale documentaire over dat seizoen.

In december 1998 nam Korbach afscheid als trainer van De Graafschap. Zonder de uitgesproken voetbaltrainer sloten De Superboeren het seizoen af met een elfde plaats in de Eredivisie. In de daaropvolgende seizoenen bleef de club worstelen in het rechterrijtje en dat resulteerde in 2003 tot degradatie onder leiding van Peter Bosz. Het Eredivisie-verblijf van acht seizoenen is nog steeds een clubrecord.

Jojo-effect

De Graafschap bleef maar één seizoen actief in de Eerste Divisie. In het seizoen 2003-2004 eindigde de club als zesde in de Eerste Divisie en dwong daarmee een plek in de nacompetitie af. Samen met Heracles Almelo vochten de Doetinchemmers om promotie naar de Eredivisie. De Almeloërs hadden in de laatste speelronde de beste papieren, maar bleven op bezoek bij FC Volendam steken op een 2-2 gelijkspel. De Graafschap leek af te stevenen op een identiek resultaat, maar op bezoek bij Excelsior maakte Michael van der Kruis vlak voor tijd de bevrijdende 2-3.

De promotie van 2004 werd als Het Wonder van Woudestein bestempeld. Een structureel verblijf op Eredivisie-niveau bleef evenwel uit het zicht. De Graafschap degradeerde al na één seizoen, waarna een heus jojo-effect ontstond. De club promoveerde in 2007, 2010 (beide keren als kampioen), 2015 en 2019 naar de hoogste divisie van Nederland, maar degradeerde telkens na maximaal twee seizoenen. De Graafschap was er wel verantwoordelijk voor dat Ajax in 2017 naast de landstitel greep door de Amsterdammers op 1-1 te houden in de laatste speelronde.

Guus Hiddink
Guus Hiddink is een graag geziene gast in Doetinchem (Pro Shots)

Niet alleen sportief worstelde De Graafschap. Eind 2013 bleek de club een schuld van drie miljoen euro te hebben opgebouwd. De Superboeren besloten dertig procent van de aandelen uit te geven om de schuldenlast weg te werken. Eén van die aandelen werd gekocht door oud-voetballer Guus Hiddink, die ondanks zijn reputatie als toptrainer oog bleef houden voor zijn jeugdliefde.

Corona gooit roet in het eten

Het seizoen 2019-2020 verliep behoorlijk voor De Graafschap. Achter koploper SC Cambuur leek de club af te stevenen op directe promotie, maar in maart 2020 werd het seizoen voortijdig beëindigd door de uitbraak van de coronapandemie. Na wikken en wegen besloot de KNVB géén promotie/degradatie toe te staan. De Graafschap was net als Cambuur des duivels, maar haalde bakzeil bij zowel de rechtbank als de beroepscommissie van de KNVB.

De geweigerde promotie van 2020 betekende niet de eerste aanvaring tussen De Graafschap en de KNVB. In het seizoen 2015-2016 degradeerde de club uit de Eredivisie, maar er ontstond een reddingsboei. Door financieel wanbeleid dreigde de KNVB de proflicentie af te pakken van FC Twente. De Tukkers kregen de kans om een doorstart te maken vanuit de Eerste Divisie, maar besloten in hoger beroep te gaan. Uiteindelijk stelde de beroepscommissie in het voordeel van FC Twente te beslissen, waardoor De Graafschap definitief degradeerde. Dit zette kwaad bloed in Doetinchem.

Snakken naar Eredivisie-rentree

In het seizoen 2020-2021 kreeg De Graafschap een nieuwe kans op promotie. Op de laatste speeldag van het seizoen stond de club op een directe promotieplaats, maar de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Helmond Sport gaf Go Ahead Eagles de mogelijkheid om stuivertje te wisselen. In de play-offs verdampten de promotiekansen van de Deventenaren vervolgens. Mike Snoei werd na dit seizoen ontslagen als hoofdtrainer. Veel succes leverde dat niet op. De Graafschap eindigde in 2022 (negende) en 2023 (tiende) in de grijze middenmoot.

De Graafschap-spelers juichen
Juichende spelers van De Graafschap (Pro Shots)

In het seizoen 2023-2024 verscheen Jan Vreman andermaal voor de spelersgroep. Onder zijn leiding eindigde de club als zesde in de Keuken Kampioen Divisie, maar de Eredivisie-droom sneuvelde in de eerste ronde van de play-offs tegen ADO Den Haag.

Rivaliteit

Vitesse geldt als de aartsrivaal van De Graafschap. Die rivaliteit is vooral ontstaan door de grote cultuurverschillen tussen beide clubs. Waar Arnhem als provinciehoofdstad te boek staat, daar zijn De Superboeren vooral trots op de plattelandsmentaliteit. Dit komt ook tot uiting in de shirts. De Graafschap koos voor de stadskleuren blauw-wit, waar Vitesse het geel-zwart van de provincie Gelderland omarmde.

De rivaliteit tussen De Graafschap en Vitesse leeft vooral bij de aanhang uit Doetinchem. In Arnhem ziet men vooral NEC als aartsrivaal, maar ook de Nijmegenaren worden als rivaal gekenmerkt op De Vijverberg.


De Vijverberg (De Graafschap)
Het logo van De Graafschap is zichtbar op De Vijverberg (Pro Shots)

Het stadion van De Graafschap

De Graafschap werd in februari 1954 opgericht. In dat jaar ging ook het profvoetbal van start in Nederland. In relatief korte tijd moest er ook een voetbalstadion uit de grond worden gestampt, maar uiteindelijk lukte het om in een maand of vijf De Vijverberg te laten verrijzen. De sfeervolle thuishaven van De Graafschap heeft door de jaren heen een aantal renovaties doorgemaakt. De capaciteit is daarbij uitgekomen op 12.600 plaatsen.

De naam De Vijverberg heeft een historische lading. Vroeger stond er op dezelfde locatie een hotel met dezelfde naam. Voor de realisatie van het hotel moest een aantal vijvers worden gedempt, waardoor er een kleine berg ontstond. Het stadion van De Graafschap ligt aan de rand van Doetinchem en pal naast de bossen.


Veelgestelde vragen over De Graafschap

Wanneer is De Graafschap opgericht?

Op 1 februari 1954

Wat is het adres van De Vijverberg?

Stadion De Vijverberg
Lijsterbeslaan 101A
7004 GN Doetinchem

Wat is de capaciteit van het De Vijverberg?

12.600 plaatsen

Wat is de website van De Graafschap?

Klik hier om De Graafschap online te bezoeken

Waar kan ik De Graafschap vinden op sociale media?

De Graafschap is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 april 2024

Populaire spelers De Graafschap

Doelmannen
WG
Leeftijd
1
3
21
8
12
20
16
13
32
3
17
Verdedigers
WG
Leeftijd
3
13
20
1
4
14
8
22
1
2
1
1
20
15
21
1
1
1
22
13
35
1
1
3
3
Middenvelders
WG
Leeftijd
4
5
21
4
6
3
33
2
7
15
21
7
11
1
8
15
22
2
1
5
3
10
14
30