Go Ahead Eagles

Deventer

Prijzenkast

eredivisie-logo

4x landskampioen

Laatste nieuws over Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is een echte volksclub uit Deventer. De Trots aan de IJssel, in de volksmond ook vaak Kowet genoemd, speelt de thuiswedstrijden in de sfeervolle Adelaarshorst.

  • Go Ahead Eagles werd in 1902 opgericht als Be Quick
  • De Deventenaren werden viermaal kampioen van Nederland
  • Het team speelt al sinds 1920 in De Adelaarshorst
  • Go Ahead Eagles speelde twee seizoenen in Europees verband
  • PEC Zwolle is de aartsrivaal

Traditieclub aan de Vetkampstraat

Go Ahead Eagles werd op 2 december 1902 door Leo zur Kleinsmiede en Karel Hollander opgericht onder de naam Be Quick. Bij de toetreding tot de NVB in 1905 moest de clubnaam noodgedwongen worden gewijzigd, aangezien in Groningen al een club onder die naam actief was. Er werd gekozen voor Go Ahead. Bij de afsplitsing van de prof- en amateurtak in juli 1971 werd op advies van toenmalig hoofdtrainer Barry Hughes de toevoeging Eagles achter de naam geplakt. 

In 1905 werden ook de clubkleuren aangepast: de rood-wit gestreepte shirts met zwarte broek maakten plaats voor het actuele rood-geel. Go Ahead promoveerde in 1911 naar de Oostelijke Eerste Klasse, waarin het in 1916 en 1917 de titel behaalde. Dankzij deze kampioenschappen mocht de club deelnemen aan de Nederlandse kampioenscompetitie. In dat eerste jaar ging de landstitel naar Willem II, maar een jaar later was het alsnog prijs voor de Deventenaren.

Go Ahead werd maar liefst zestien keer Oostelijk kampioen, met zelfs een onafgebroken reeks tussen 1916 en 1923. De club uit Deventer mocht zodoende regelmatig deelnamen aan de kampioenscompetitie van Nederland. Na de landstitel van 1917 kroonde Go Ahead zich in 1922, 1930 en 1933 opnieuw tot de sterkste ploeg van het land. Het succes nam daarna wel af, met zelfs degradatie naar de Tweede Klasse in 1941. Na een snelle promotie werd in 1948 de zestiende en laatste Oostelijke titel een feit.

Betaald voetbal

In 1954 werd in Nederland het betaald voetbal geïntroduceerd. Go Ahead kon niet meteen wedijveren en speelde zelfs een aantal seizoenen in de Tweede Divisie, maar in 1959 werd promotie afgedwongen naar de Eerste Divisie om in 1963 de stap naar de Eredivisie te zetten. Na twee seizoenen in de middenmoot te zijn geëindigd zette Go Ahead een bloeiperiode van vier jaar neer. De Deventenaren eindigden achtereenvolgens als vijfde, vijfde, derde en vierde in de Eredivisie.

Go Ahead speelde tot en met 1987 in de Eredivisie. In het seizoen 1986-1987 degradeerde de club, inmiddels met de toevoeging Eagles, uit de hoogste afdeling om vervolgens maar liefst vijf seizoenen in de Eerste Divisie te bivakkeren.  In 1992 keerde de club terug naar de Eredivisie om na vier seizoenen opnieuw te degraderen. Ditmaal volgde een inktzwarte periode door zeventien seizoenen op het tweede niveau van Nederland te spelen. In 2002, 2005 en 2006 eindigde Go Ahead Eagles zelfs in de onderste regionen van de Eerste Divisie.

Pas in 2013 lukte het Go Ahead Eagles eindelijk om terug te keren naar de Eredivisie. Onder Erik ten Hag was de club als zesde geëindigd in de Eredivisie en in de play-offs werd achtereenvolgens afgerekend met FC Dordrecht, VVV-Venlo en FC Volendam. Quincy Promes, Deniz Türüç, Xander Houtkoop, Marnix Kolder en Jarchinio Antonia behoorden dat seizoen tot de smaakmakers in De Adelaarshorst. Ten Hag besloot na dat succesjaar te vertrekken door beloftentrainer te worden bij Bayern München.

Foeke Booy nam het stokje over van Ten Hag. De trainer leidde Go Ahead Eagles naar een dertiende klassering met 38 punten, maar in maart 2015 werd hij ontslagen vanwege de tegenvallende resultaten. Onder leiding van interim-trainer Dennis Demmers eindigde de club als voorlaatste om in de halve finale van de play-offs om promotie/degradatie te worden uitgeschakeld door De Graafschap (tweemaal 0-1). Na twee seizoenen was het Eredivisie-avontuur alweer ten einde.

In die jaren was het stuivertje wisselen bij Go Ahead Eagles. Een jaar na de degradatie keerde de club alweer terug naar de Eredivisie door in de finale van de play-offs wraak te nemen op De Graafschap, maar in het seizoen 2016-2017 eindigde het stijf onderaan en volgde opnieuw degradatie. Ditmaal lukte het de club niet om snel terug te keren. In 2018 eindigden de Deventenaren zelfs als zeventiende in de Eerste Divisie. Herstel volgde, ware het niet dat promotie in 2019 en 2020 opnieuw uitbleef.

Na vier Eerste Divisie-seizoenen keerde Go Ahead Eagles in 2021 weer naar de Eredivisie. Op de slotdag van het seizoen volstond een 0-1 overwinning bij Excelsior voor directe promotie, aangezien concurrent De Graafschap niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Na dat seizoen maakten sterkhouders als Jay Gorter (Ajax) en Sam Beukema (AZ) mooie transfers, maar toch lukte het Go Ahead om in het seizoen 2021-2022 lijfsbehoud af te dwingen. Onder leiding van Kees van Wonderen, die ook de promotie tot stand bracht, eindigde het team als dertiende. Tegen landskampioen Ajax pakte de ploeg zelfs vier punten (2-1 thuis en 0-0 uit).

Fans van Go Ahead Eagles (Pro Shots)

Van Wonderen maakte in 2022 de overstap naar sc Heerenveen. Hij werd opgevolgd door René Hake, die het team na een pover begin aan het draaien kreeg. De formatie uit Deventer bleef opnieuw ongeslagen tegen Ajax (1-1 uit, 0-0 thuis) en bleef tot en met de laatste speeldag in de race om Europees voetbal, maar uitgerekend een nederlaag in Heerenveen dwarsboomde deelname aan de play-offs.

Cupfighter

De erelijst van Go Ahead Eagles telt vier landstitels, maar de KNVB Beker ontbreekt. Toch heeft de club uit Deventer de naam van cupfighter afgedwongen. In 1965 werd de bekerfinale tegen Feyenoord met 1-0 verloren en in de drie daaropvolgende seizoenen strandde de club telkens in de halve finale van het bekertoernooi. In andere seizoenen lukte het meermaals om aansprekende clubs uit te schakelen, zoals FC Twente in het seizoen 2019-2020 (2-5 overwinning).


Europees voetbal

In het seizoen 1965-1966 mocht Go Ahead Eagles als verliezend bekerfinalist deelnemen aan de Europacup II. De Deventenaren troffen in de eerste ronde meteen een tegenstander van formaat. De Schotse topclub Celtic, dat in 1967 de Europacup I zou winnen, bleek dan ook een maatje te groot: 0-7 over twee wedstrijden.

In het seizoen 2014-2015 kreeg Go Ahead Eagles opnieuw een Europees ticket toegeschoven. FC Twente trok zich vanwege financiële problemen terug voor Europees voetbal, waardoor de club uit Deventer als runner-up in het fairplay-klassement plotseling mocht deelnemen aan de voorrondes van de Europa League. Door de verbouwing van De Adelaarshorst speelde Go Ahead de thuiswedstrijd in Emmen, waar het Ferencváros op een 1-1 gelijkspel hield. In Boedapest verloor de eerstedivisionist met 4-1. Helaas voor de Deventenaren mochten daarbij geen supporters aanwezig zijn, waardoor een Europees tripje werd doorkruist.


Rivaliteit met PEC Zwolle

Go Ahead Eagles heeft gedurende de geschiedenis verschillende aartsrivalen gehad. Na de Koninklijke UD (ook afkomstig uit Deventer) werd de rivaliteit verplaatst naar FC Twente, maar na de degradatie uit de Eredivisie kwam vooral PEC Zwolle in het vizier. Ondanks de relatief kortdurende geschiedenis tussen beide clubs heeft de IJsselderby een behoorlijke status opgebouwd in Nederland. De rivaliteit ontstond vooral in de Eerste Divisie, maar ook in de Eredivisie werd de derby meermaals afgewerkt. Go Ahead won in het seizoen 2021-2022 beide confrontaties met 1-0.


De Adelaarshorst tijdens een sneeuwbui (Pro Shots)

Het stadion

Go Ahead Eagles speelt al sinds mei 1920 in De Adelaarshorst, dat een unieke status heeft dankzij de ligging (in een woonwijk) en de sfeer (tribunes dicht op het veld). Het stadion heeft een capaciteit van ongeveer tienduizend plaatsen.

Laatste update: 29 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie