Go Ahead Eagles

Deventer

Prijzenkast

eredivisie-logo

4x landskampioen

Laatste nieuws over Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles is een Nederlandse voetbalclub uit Deventer. De Trots aan de IJssel, zoals de bijnaam luidt, speelt de thuiswedstrijden in De Adelaarshorst.

  • Go Ahead Eagles werd in 1902 opgericht als Be Quick
  • De Deventenaren werden viermaal kampioen van Nederland
  • Het team speelt al sinds 1920 in De Adelaarshorst
  • Go Ahead Eagles speelde twee seizoenen in Europees verband
  • PEC Zwolle is de aartsrivaal

Go Ahead Eagles in nationaal clubverband

Go Ahead Eagles werd op 2 december 1902 opgericht als Be Quick. Leo zur Kleinsmiede en Karel Hollander waren daarvoor verantwoordelijk. In de beginperiode speelden de Deventenaren in een rood-wit gestreept tenue met zwarte broek, maar in 1905 werd zowel de clubnaam (Go Ahead) als de clubkleuren (rood-geel) veranderd. Aanleiding daarvoor was de toetreding tot de NVB, dat een naamsverandering eiste. Het Groningse Be Quick had het NVB-lidmaatschap namelijk al eerder aangevraagd.

In 1911 behaalde Go Ahead het eerste grote succes sinds de oprichting door te promoveren naar de Eerste Klasse, dat bestond uit regionale divisies. De formatie uit Deventer wist binnen vijf jaar door te stoten naar het kampioenschap van het Oosten. Het team plaatste zich daarmee voor de strijd om het landskampioenschap. In een mini-competitie met Willem II (Zuiden) en Sparta Rotterdam (West) behaalde Go Ahead een tweede plaats. Landskampioen Willem II behaalde één punt meer.

Vier keer landskampioen

Go Ahead plaatste zich in 1917 opnieuw voor het kampioenschap van Nederland. In een groep met UVV, Willem II en Be Quick toonden de Deventenaren zich oppermachtig met vijf overwinningen en één gelijkspel. Het succes van Go Ahead smaakte duidelijk naar meer. In de daaropvolgende seizoenen werd de club steevast kampioen van het Oosten, waardoor men zich jaarlijks kwalificeerde voor de eindronde van Nederland. Dit leidde in 1922 tot de tweede landstitel uit de clubgeschiedenis. Blauw Wit ging in een beslissingswedstrijd met 1-0 ten onder.

In 1930 en 1933 kroonde Go Ahead zich voor de derde en vierde keer tot kampioen van Nederland. In deze succesperiode ontvingen meerdere selectiespelers een oproep voor het Nederlands elftal. De bekendste naam uit die tijd is Leo Halle, die tussen 1928 en 1937 in totaal vijftien keer onder de lat stond bij Oranje. Eén van de stadiontribunes is vernoemd naar De Leeuw van Deventer. In 2020 werd Halle, die in 1992 overleed, bovendien geëerd met een standbeeld bij De Adelaarshorst.

Go Ahead kroonde zich voor de Tweede Wereldoorlog in totaal vijftien keer tot kampioen van het Oosten. In 1948 lukte dat voor de zestiende en laatste keer, na tussentijds nog kortstondig te zijn afgedaald naar de Tweede Klasse. Achter BVV en Heerenveen moest de club uit Deventer genoegen nemen met een derde plaats.

Betaald voetbal in Deventer

In 1954 werd in Nederland het betaald voetbal geïntroduceerd. Verschillende clubs besloten af te zien van een amateurstatus, maar Go Ahead besloot wel ‘ja’ te zeggen. Een groot succes was dat niet meteen. In de beginjaren van het profvoetbal was de formatie uit Deventer te bewonderen in de Tweede Divisie, dat na de invoering van de Eredivisie (1956) als het derde niveau fungeerde. In het seizoen 1958-1959 promoveerde Go Ahead als kampioen naar de Eerste Divisie.

Go Ahead boekte in oktober 1962 een recordoverwinning op Roda JC: 11-1. Dit is nog altijd de grootste overwinning uit de geschiedenis van de club in een officiële wedstrijd. Deze monsterzege vormde de opmars naar een nieuw succesverhaal: een tweede plaats in de Eerste Divisie en promotie naar de Eredivisie. Go Ahead hield zich in de eerste seizoenen staande door achtereenvolgens als twaalfde en elfde te eindigen. In het derde jaar wist de club op te klimmen naar de subtop door als vijfde te eindigen.

Na de vijfde plaats van 1966 bleef Go Ahead meedraaien in de Nederlandse subtop. In 1967 werd deze positie geëvenaard, waar een jaar later de hoogste klassering ooit werd behaald sinds de invoering van het betaald voetbal: een derde plaats. Alleen Ajax en Feyenoord behaalden meer punten dan Kowet, zoals menig supporter de clubnaam uitspreekt. Ook in het bekertoernooi deed Go Ahead goed mee door tussen 1965 en 1968 telkens de laatste vier te bereiken. In 1965 stond de club zelfs in de finale, maar Feyenoord trok aan het langste eind (0-1).

Stabiele eredivisionist

Op 1 juli 1971 ontstond de naam Go Ahead Eagles door de afscheiding van de prof- en amateurtak. Barry Hughes, de legendarische trainer van de Deventenaren, was de bedenker. In het nieuwe embleem werd een adelaar geplaatst en het stadion kreeg de hedendaagse naam De Adelaarshorst. Verrassend genoeg werden ook de clubkleuren aangepast naar paars-wit, naar het voorbeeld van Anderlecht. Een groot succes werd de switch overigens niet. In 1977 werd de laatstgenoemde beslissing herroepen door het rood-geel te herintroduceren.

Go Ahead Eagles groeide uit tot een stabiele Eredivisie-club. De Deventenaren daalden geleidelijk wel af naar de grijze middenmoot en uiteindelijk moest de club vooral angstvallig naar onderen kijken. In 1987 werd het doemscenario een feit: Go Ahead degradeerde naar de Eerste Divisie. Na vijf jaar keerde de club weer terug op het hoogste niveau, maar het Eredivisie-verblijf bleef ditmaal beperkt tot vier schamele seizoenen. In de daaropvolgende jaren ontstonden financiële zorgen, waarbij investeerders de club te hulp schoten.

Jarenlang in de Eerste Divisie

Na de degradatie van 1996 wilde Go Ahead Eagles zo snel mogelijk terug naar de Eredivisie. In werkelijkheid werd de club veroordeeld tot een jarenlang verblijf op het tweede niveau van Nederland, met een achttiende plaats in 2006 als hoogtepunt. Ondanks de sportieve malaise zorgde de bespeler van De Adelaarshorst wel degelijk voor sportieve successen. Meermaals werden Eredivisie-clubs uitgeschakeld in de KNVB Beker, waar SC Cambuur in het seizoen 2002-2003 een monsternederlaag leed in Deventer: 10-0. Ugur Yildirim maakte maar liefst zes keer, waarvan driemaal uit een directe vrije trap.

Go Ahead Eagles bereikte in 2010 de halve finale van de KNVB Beker. In eigen stadion mocht de club aantreden tegen Ajax, maar de fanatieke achterban wist de Amsterdammers niet in verlegenheid te brengen (0-6 nederlaag). Het bekeravontuur toonde wel aan dat het niveau in de loop der jaren weer omhoog ging. Go Ahead plaatste zich meermaals voor de nacompetitie, maar pas in het seizoen 2012-2013 lukte het eindelijk om de Eerste Divisie te verlaten. Het elftal van trainer Erik ten Hag rekende in de finaleronde van de play-offs af met FC Volendam (3-0 thuis, 1-0 uit). Het trio Marnix Kolder, Quincy Promes en Xander Houtkoop scoorde dat seizoen aan de lopende band.

Terug in de Eredivisie

Ten Hag besloot Go Ahead Eagles ondanks het kampioenschap te verlaten. De latere trainer van Ajax en Manchester United verdiende een dienstverband bij Bayern München, waar hij het tweede elftal mocht leiden. In Deventer werd hij opgevolgd door Foeke Booy. Onder leiding van laatstgenoemde wist Go Ahead zich in het seizoen 2013-2014 te handhaven door als dertiende te eindigen. In zijn tweede contractjaar stapte Booy echter op, waarna Dennis Demmers op interim-basis het seizoen afmaakte. Door toedoen van De Graafschap sneuvelde de Eredivisie-status in de play-offs om promotie/degradatie.

Go Ahead Eagles zat niet lang in de put na deze relatief snelle terugkeer op Eerste Divisie. De Deventenaren besloten alles op alles te zetten om een Eredivisie-rentree tot stand te brengen. In het seizoen 2015-2016 werd dankzij een vijfde plaats deelname aan de play-offs afgedwongen. Het team bereikte de finaleronde en werd daarin uitgerekend aan De Graafschap gekoppeld. Go Ahead nam sportieve wraak door de Superboeren al na één seizoen uit de Eredivisie te kegelen.

Succesvol was de Eredivisie-rentree niet. Als hekkensluiter degradeerde Go Ahead Eagles al na één seizoen uit de hoogste divisie van Nederland. De Deventenaren dachten in het seizoen 2018-2019 terug te keren in de Eredivisie, maar een 4-3 voorsprong op RKC Waalwijk bleek in de slotfase niet voldoende (4-5). Hierdoor werd Go Ahead veroordeeld tot een langer verblijf in de Eerste Divisie.

Sportieve wederopbouw

In mei 2019 werd Alex Kroes grootaandeelhouder van Go Ahead Eagles. Onder zijn bewind werkte de Trots aan de IJssel aan een steviger fundament. Dit leidde in 2021 tot promotie naar de Eredivisie door onder leiding van Kees van Wonderen als tweede te eindigen in de Eerste Divisie. Na de 0-1 overwinning bij Excelsior op de slotdag moest men lang wachten op duidelijkheid, aangezien De Graafschap – Helmond Sport was gestaakt vanwege hevige regenval. Het bleef 0-0 in Doetinchem, waardoor Go Ahead terugkeerde naar de Eredivisie.

Go Ahead Eagles eindigde in het seizoen 2021-2022 als dertiende in de Eredivisie. Van Wonderen loodste de club naar vier punten tegen Ajax (2-1 thuis, 0-0 uit) en de halve finale van de KNVB Beker (1-2 nederlaag tegen PSV). Samen met doelman Andries Noppert maakte de de trainer na dit seizoen de overstap naar sc Heerenveen. René Hake volgde hem op. Go Ahead begon dramatisch aan het seizoen 2022-2023, maar wist tot het einde mee te doen in de strijd om play-offs Europees voetbal. Uitgerekend Heerenveen kaapte dit ticket weg in een rechtstreeks duel.

Go Ahead Eagles juicht tegen Ajax
Go Ahead Eagles viert een treffer tegen Ajax (Pro Shots)

In het seizoen 2023-2024 maakte Go Ahead Eagles een sterke indruk. De Deventenaren wisten de subtoppositie uiteindelijk niet te behouden, maar in de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal schreef men geschiedenis door FC Utrecht te verslaan (1-2 na verlenging).

Rivaliteit

Aan het begin van de twintigste eeuw fungeerde stadsgenoot UD (tegenwoordig Koninklijke UD) als grote rivaal. Go Ahead werd gezien als de arbeidersclub van Deventer, waar UD de elite vertegenwoordigde. Deze rivaliteit verdween door de sportieve verschillen tussen beide clubs. In de jaren negentig groeide de spanning met FC Twente, waardoor de titel Derby van het Oosten ontstond. Go Ahead daalde in de jaren negentig echter af naar de Eerste Divisie, waardoor de rivaliteit met de Enschedeërs is afgenomen.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle
Een actiemoment tijdens Go Ahead Eagles – PEC Zwolle (Pro Shots)

Door de degradatie in de jaren negentig kwam Go Ahead Eagles veelvuldig tegenover provinciegenoot PEC Zwolle (destijds FC Zwolle) te staan. Dit leidde tot een enorme rivaliteit, waardoor de IJsselderby een van de meest gespannen voetbalwedstrijden van Nederland is geworden. Tussen beide supportersgroepen is het door de jaren heen meermaals uit de hand gelopen.


Go Ahead Eagles in Europees clubverband

In 1965 verloor Go Ahead Eagles de bekerfinale van Feyenoord. De Rotterdammers werden dat seizoen ook landskampioen, waardoor de Deventenaren alsnog mochten deelnemen aan de Europacup II. In de eerste ronde stond het team tegenover Celtic. Volgens doelman Nico van Zoghel was de Go Ahead-delegatie niet onder de indruk geraakt tijdens een bezoek aan Schotland, maar niets bleek minder waar. Na een keiharde thuisnederlaag (0-6) bleef de schade in Glasgow beperkt (1-0).

Tussen 1966 en 1984 mocht Go Ahead Eagles meermaals deelnemen aan de Intertoto Cup, waaronder de International Football Cup-variant (de voorloper). In het seizoen 2015-2016 keerden de Deventenaren als winnaar van het fairplay-klassement terug in Europees clubverband. De club kon destijds niet terecht in de Adelaarshorst, waardoor de kwalificatiewedstrijd tegen Ferencváros in Emmen werd afgewerkt. Na het 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd verloor Go Ahead kansloos in Hongarije (4-1).


Het stadion van Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles speelde in de beginjaren op het veld van stadsgenoot UD. In 1906 verplaatsten de Deventenaren zich naar Diepenveen. Na het landskampioenschap van 1917 opteerde de clubleiding voor een nieuw stadion, waardoor men zich in 1920 vestigde aan de Vetkampstraat. Door de jaren heen is het toenmalige complex meermaals gerenoveerd. In 1971 ontving het sfeervolle stadion de hedendaagse naam: De Adelaarshorst.

De Adelaarshorst
De Adelaarshorst (Pro Shots)

De hedendaagse capaciteit van De Adelaarshorst, gelegen in een woonwijk, bedraagt bijna tienduizend plaatsen. In de hoogtijdagen van Go Ahead Eagles werd een absoluut toeschouwersrecord neergezet: 25.000 mensen kwamen af op de Europese thuiswedstrijd tegen Celtic. Door supportersgeweld in- en buiten Nederland raakten staantribunes in de ban, waardoor de capaciteit meer dan gehalveerd raakte.

Eén van de tribunes is vernoemd naar Leo Halle, die als doelman van Go Ahead Eagles indruk maakte. Verder bestaat De Adelaarshorst uit de Hoofdtribune, de Brinkgeverwegtribune en de IJsseltribune.


Veelgestelde vragen over Go Ahead Eagles

Wanneer is Go Ahead Eagles opgericht?

Op 2 december 1902

Wat is het adres van De Adelaarshorst?

De Adelaarshorst
Vetkampstraat 1
7416 WK Deventer

Wat is de capaciteit van De Adelaarshorst?

9.909 plaatsen

Wat is de website van Go Ahead Eagles?

Klik hier om Go Ahead Eagles online te bezoeken

Waar kan ik Go Ahead Eagles vinden op sociale media?

Go Ahead Eagles is onder meer actief op Facebook, Instagram en X

Laatste update: 3 juni 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie