Andries Noppert

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Andries Noppert

Andries Noppert is een Nederlandse doelman. In 2022 beleefde hij zijn doorbraak bij Go Ahead en sc Heerenveen, met zelfs een plek in de Oranje-selectie als beloning.

  • Noppert speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • De doelman brak door bij Go Ahead Eagles
  • Hij kwam eerder uit voor NAC Breda, Foggia en FC Dordrecht
  • Noppert debuteerde op het WK 2022 voor het Nederlands elftal
  • Met Oranje haalde hij de kwartfinale van het WK

Clubcarrière

Noppert werd op 22 april 1994 geboren in Heerenveen. Opgroeien deed hij in het nabijgelegen Joure, waar hij zijn voetbalcarrière aftrapte bij de plaatselijke SC. Mede vanwege zijn imposante lengte kreeg Noppert het advies om zich te focussen op de positie onder de lat. Het bleek een uitstekende beslissing en als tienjarige werd hij opgenomen in de jeugdopleiding van sc Heerenveen.

Omzwervingen zonder veel speeltijd

In 2014 vertrok Noppert bij sc Heerenveen. De doelman koos voor een overstap naar NAC Breda, waar hij in april 2016 zijn professionele debuut maakte bij afwezigheid van Jelle ten Rouwelaar (1-1 tegen Almere City FC). Aanvankelijk leek de club uit Breda niet verder te gaan met Noppert, maar in de zomer werd hem alsnog een nieuw contract voorgeschoteld. De boomlange Fries speelde uiteindelijk echter niet meer dan zeven officiële duels voor NAC.

Noppert kreeg begin 2018 toestemming om NAC transfervrij in te ruilen voor het Italiaanse Foggia. Voor deze club kwam hij niet verder dan acht officiële duels. Toch beleefde Noppert een roerige periode in Italië, zoals na de diefstal van zijn auto. “Ik kon de auto vervolgens terugkopen van de maffia, maar dat was geen groot succes: ze hadden de auto al hadden gestript”, vertelde hij later aan ESPN. “Als wij een wedstrijd verloren, kon het zijn dat je werd opgewacht en je de stad niet in kwam, je banden werden lek gestoken of er brandbommen in je achtertuin werden gegooid. Het leefde daar gewoon enorm. De passie, hoe mensen ervoor leven… dat is wel een beetje anders daar dan hier. Maar wel mooi.”

Na zijn periode bij Foggia keerde Noppert terug naar Nederland. De doelman zou de nummer één worden bij FC Dordrecht, maar na twee wedstrijden werd hij langdurig uitgeschakeld door een knieblessure. Noppert zat maandenlang zonder club totdat Go Ahead Eagles hem in januari 2021 oppikte.

Doorbraak bij Go Ahead

In het seizoen 2021-2022 veroverde Noppert een basisplaats bij Go Ahead Eagles. De eerste maanden van het seizoen kreeg nieuwkomer Warner Hahn de voorkeur van trainer Kees van Wonderen, maar uiteindelijk nam de boomlange Fries het stokje over. Noppert groeide in no-time uit tot publiekslieveling. Zelfs het ‘Andries in Oranje’ galmde regelmatig door De Adelaarshorst. Toch besloot Noppert zijn aflopende contract in Deventer niet te verlengen.

Coachend voor Heerenveen (Pro Shots)

Terug naar Heerenveen

Noppert gaf, mede vanwege de geboorte van zijn eerste kind, de voorkeur aan een terugkeer naar het noorden. SC Cambuur was serieus in de race, maar ‘de toren van Joure’ koos uiteindelijk voor een comeback in het keeperstenue van sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion maakte Noppert zodoende toch nog zijn debuut. De doelman maakte in zijn eerste maanden veel indruk en hield onder meer de nul in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (0-0).

Bij sc Heerenveen verdiende Noppert een kans in het Nederlands elftal, waar hij zijn debuut maakte op het WK van 2022. In 2023 viel zijn naam in relatie tot grotere clubs, maar in plaats daarvan werd hij teruggeworpen door een vervelende blessure die hem maandenlang buitenspel hield. Noppert maakte pas in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen zijn rentree onder de lat.

Tijdens het WK in Qatar (Pro Shots)

Interlandcarrière

Bondscoach Louis van Gaal raakte in 2022 ook gecharmeerd van de prestaties van Noppert. In september mocht de doelman van Heerenveen zelfs een week meedraaien met het Nederlands elftal, al maakte hij geen minuten in de Nations League-duels met Polen en België. Wel werd Noppert opgenomen in de definitieve WK-selectie van Oranje. Tot ieders verrassing werd hij zelfs tot nummer één gekozen en met succes, al moest hij zich gewonnen geven in de strafschoppenserie tegen Argentinië (kwartfinale).

Laatste update: 5 juni 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie