Steven Berghuis

Leeftijd: 32

Het laatste nieuws over Steven Berghuis

Steven Berghuis werd in de zomer van 2021 een van de meest besproken Nederlanders door Feyenoord in te ruilen voor aartsrivaal Ajax. De Apeldoorner staat bekend als rechtsbuiten, maar kan ook als aanvallende middenvelder goed uit de voeten.

  • Berghuis maakte in 2021 de overstap van Feyenoord naar Ajax
  • Met Ajax werd hij in 2022 voor de tweede keer in zijn carrière landskampioen
  • De middenvelder/aanvaller flopte bij het Engelse Watford
  • Zijn vader Frank was ook profvoetballer
  • Berghuis debuteerde in 2016 als Oranje-international

Clubcarrière

Berghuis werd op 19 december 1991 geboren in Apeldoorn. Zijn vader Frank was op dat moment actief als profvoetballer. Senior speelde in de jaren tachtig voor PSV, waar hij in 2000 zijn voetbalcarrière beëindigde als speler van SC Cambuur. In 1989 mocht Frank Berghuis één keer opdraven voor het Nederlands elftal, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Brazilië.

Eerste stappen als voetballer

Steven Berghuis begon zijn loopbaan bij LAC Frisia in Leeuwarden, waarna het gezin terugkeerde naar Apeldoorn. Via AGOVV maakte de aanvaller de overstap naar WSV, waar hij op slechts vijftienjarige leeftijd in de Hoofdklasse debuteerde. Vlak daarna maakte Berghuis de overstap naar de jeugdopleiding van Go Ahead Eagles. Deze academie fuseerde in 2009 met de gezamenlijke opleiding van FC Twente en Heracles Almelo. Door die combinatie werd hij uiteindelijk speler van de club uit Enschede.

Berghuis ontwikkelde zich uitstekend bij FC Twente. Via de A-junioren en het beloftenelftal speelde de aanvaller zich in de kijker bij de technische staf van de A-selectie. Op 19 januari 2011 mocht hij officieel debuteren in de hoofdmacht, in de met 5-0 gewonnen burenruzie tegen Heracles Almelo. De rest van het seizoen speelde Berghuis alleen nog maar voor Jong FC Twente.

In het seizoen 2011-2012 noteerde Berghuis vijftien officiële optredens voor FC Twente, waarin hij vijf goals maakte. In de Eredivisie kreeg hij zeven wedstrijden de kans (één goal). Op 30 juli 2011 won hij zijn eerste prijs als profvoetballer, maar zelf eiste hij een negatieve hoofdrol op. In de met 2-1 gewonnen Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen Ajax werd Berghuis kort na rust na een schwalbe met zijn tweede gele kaart van het veld gestuurd. De aanvaller werd halverwege het seizoen uitgeleend aan VVV-Venlo, waar hij twintig officiële duels en vier doelpunten noteerde. Met de Venlonaren wist hij via de play-offs lijfsbehoud af te dwingen.

Doorbraak bij AZ

Berghuis beleefde zijn definitieve doorbraak als profvoetballer in het shirt van AZ. De Alkmaarders bereikten in de zomer van 2012 overeenstemming met FC Twente over een overname van de vleugelaanvaller. In zijn eerste seizoen won hij meteen de KNVB Beker en speelde hij 27 officiële duels (geen doelpunten), maar daarna werd hij steeds belangrijker voor AZ. In zijn tweede seizoen maakte Berghuis tien goals in 41 officiële wedstrijden, waar de teller in zijn derde seizoen op 24 wedstrijden en elf doelpunten eindigde.

Flop in Engeland

Via AZ speelde Berghuis zich in de kijker bij verschillende clubs. De aanvaller gaf uiteindelijk zijn jawoord aan het Engelse Watford, dat zo’n 6,5 miljoen euro neertelde voor diens handtekening. De Premier League-club had echter geen plaats voor een echte rechtsbuiten en daardoor kreeg hij zelden speeltijd in Engeland. Berghuis moest het doen met negen invalbeurten in de competitie, ruim een uur in de FA Cup en een half uurtje in de League Cup. Na het seizoen 2015-2016 had hij uiteindelijk 317 speelminuten in de benen.

Succes bij Feyenoord

Berghuis wilde niet nog een seizoen doorbrengen in de anonimiteit. De aanvaller liet zich in de zomer van 2016 verhuren aan Feyenoord, waar hij als invaller voor Dirk Kuyt op 7 augustus zijn eerste minuten maakte. Feyenoord won met 0-5 bij FC Groningen en beleefde daarna een fabuleus seizoen. De Rotterdammers wisten de koppositie een heel seizoen op zak te houden en uiteindelijk werd op de slotdag dankzij een 3-1 zege op Heracles Almelo de landstitel een feit. Met 37 officiële duels, acht goals en zeven assists had Berghuis een belangrijk aandeel.

Feyenoord was zeer tevreden over Berghuis. Voor 6,5 miljoen euro werd de aanvaller definitief overgenomen van Watford, dat dus quitte speelde. Als landskampioen viel de Rotterdamse club ondanks het winnen van de KNVB Beker terug in sportief opzicht, maar de Apeldoorner werd juist steeds invloedrijker in De Kuip. In zijn tweede seizoen voor Feyenoord noteerde Berghuis 43 officiële wedstrijden, 23 doelpunten en achttien assists. Eén van zijn doelpunten maakte Berghuis in de Champions League tegen Shakhtar Donetsk.

Berghuis won met Feyenoord ook de Johan Cruijff Schaal in zowel 2017 als 2018. Ondanks de laatste trofee ging het in het seizoen 2018-2019 niet voor de wind in Rotterdam-Zuid. De club eindigde als derde, werd in de halve finale van het bekertoernooi uitgeschakeld en werd in de derde voorronde van de Europa League al meteen ruw geëlimineerd door het kleine AS Trencin (5-1 over twee duels). Met dertien doelpunten en dertien assists in veertig optredens presteerde Berghuis wel gewoon naar wens.

In de zomer van 2019 had Berghuis de overstap kunnen maken naar PSV. Wekenlang gonsde het van de geruchten, maar uiteindelijk besloot de aanvaller om zijn contract open te breken tot de zomer van 2022. Wel liet hij een gelimiteerde transfersom opnemen om de controle te houden over een nieuw avontuur in de toekomst. Uiteindelijk bleef Berghuis nog twee seizoenen actief voor Feyenoord, waar hij belangrijke goals en assists afwisselde met gefrustreerde overtredingen. Tijdens het seizoen 2020-2021 liepen de frustraties dusdanig op dat een zomertransfer niet meer te voorkomen was.

Beladen transfer naar Ajax

Feyenoord gunde Berghuis na vijf seizoenen een mooie transfer. De vleugelaanvaller leek zich te richten op het buitenland, maar na het EK van 2021 kwam er een bijzondere wending. Aartsrivaal Ajax verscheen plotseling op de radar en de Oranje-international besloot ondanks alle sentimenten zijn jawoord te geven. Feyenoord probeerde de deal nog te frustreren door een hogere transfersom te eisen dan in het contract stond opgenomen, waardoor zelfs een arbitragezaak in de maak leek. Dit werd echter voorkomen doordat Ajax akkoord ging voor zo’n 5,5 miljoen euro.

De Feyenoord-aanhang was vanzelfsprekend ‘not amused’ over de keuze van Berghuis. Het regende boze reacties, met zelfs talloze doodsbedreigingen en een walgelijke muurschildering als resultaat. Daarbij werden ook zijn vrouw en kinderen betrokken. Voor Berghuis was dat aanleiding om aangifte te doen bij de politie. Ondertussen vond de aanvaller na een moeizame start al snel zijn draai in Amsterdam, waar hij uiteindelijk als aanvallende middenvelder een basisplaats veroverde. Berghuis werd belangrijk en scoorde ook in de kampioenswedstrijd tegen sc Heerenveen (5-0).

Het tweede seizoen van Berghuis bij Ajax verliep een stuk minder florissant. De international bleef onomstreden, maar kon niet verhinderen dat het elftal als tweede eindigde en naast alle prijzen greep. Berghuis raakte na de uitwedstrijd tegen FC Twente in mei 2023 in opspraak toen hij een klap uitdeelde aan een fan, die naar verluidt kwetsende taal zou hebben geuit.


Interlandcarrière

Berghuis speelde voor verschillende vertegenwoordigende jeugdteams. In mei 2015 behoorde hij voor de eerste keer tot de selectie van het Nederlands elftal, maar de aanvaller moest nog een jaar wachten op het zogenaamde haasje voor Oranje-debutanten. In een oefeninterland tegen Ierland mocht hij op 27 mei 2016 invallen voor Memphis Depay. Na Jan Everse, René van der Gijp, Ronald Koeman en Erwin Koeman, Jordi Cruijff, Youri Mulder, Daley Blind en Nigel de Jong was Berghuis de negende Oranje-international die in de voetsporen van zijn vader trad.

Berghuis liet zich meteen gelden bij Oranje. In de daaropvolgende duels met Polen en Oostenrijk stond de aanvaller beide keren in de basis, met in beide interlands een assist als beloning. Berghuis raakte zijn plekje in de selectie van het Nederlands elftal nog wel enige tijd kwijt, maar uiteindelijk knokte hij zich terug. Als reservespeler mocht hij in de zomer van 2021 zijn eerste eindtoernooi spelen. Als invaller speelde hij twee van de vier EK-wedstrijden.

In 2022 speelde Berghuis zijn eerste WK als A-international van Oranje. In vier van de vijf duels kreeg hij speeltijd in Qatar, waaronder de na strafschoppen verloren kwartfinale tegen Argentinië. Berghuis leidde tegen de toekomstige wereldkampioen een comeback in middels een assist op Wout Weghorst, maar liet zijn penalty onbenut.

Laatste update: 30 mei 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie