Wout Weghorst

Leeftijd: 31

Het laatste nieuws over Wout Weghorst

Wout Weghorst is een Nederlandse spits. De boomlange aanvaller is sinds 2018 A-international en en werd in augustus 2023 voor een jaar uitgeleend aan TSG 1899 Hoffenheim.

  • Weghorst speelt momenteel voor TSG 1899 Hoffenheim
  • De Duitse club huurt hem in 2023-2024 van Burnley
  • In het eerste deel van 2023 speelde hij voor Manchester United
  • Weghorst kwam in Nederland uit voor FC Emmen, Heracles Almelo en AZ
  • In 2018 debuteerde hij voor het Nederlands elftal

Clubcarrière

Weghorst werd op 7 augustus 1992 geboren in Borne, een dorp tussen Almelo en Enschede. Opvallend genoeg begon zijn profcarrière niet bij Heracles Almelo of FC Twente. Via de amateurs van RKSV Neo en DETO Twenterand speelde Weghorst zich in de kijker bij verschillende clubs uit het betaald voetbal, waarbij Willem II de voorkeur kreeg. In Tilburg kwam de spits echter niet verder dan het beloftenteam. “Streppel wilde hem niet en Marc van Hintum, die technisch directeur was, ging daarin mee”, vertelde teammanager Frank de Brouwer later aan het Brabants Dagblad.

Overstap naar FC Emmen

Door het gebrek aan perspectief bij Willem II besloot Weghorst in 2012 de overstap te maken naar FC Emmen. De spits kreeg meteen de kans in de A-selectie. Na vijf wedstrijden in de Jupiler League (nu de Keuken Kampioen Divisie) stond de teller nog op nul, maar daarna begon het te lopen met vier treffers in vijf wedstrijden. Dat aantal verdubbelde Weghorst in de rest van het seizoen. Weghorst sloot het seizoen 2012-2013 zodoende af met acht goals in een tijdsbestek van 1.660 minuten (28 duels).

In zijn tweede seizoen wisselde Weghorst opnieuw basisplaatsen af met invalbeurten. Het aantal speelminuten in de competitie daalde zelfs naar 1.373 terwijl hij meer wedstrijden speelde (34 keer), maar met twaalf doelpunten bewees de spits wel degelijk van meerwaarde te zijn voor de Emmenaren. “Weghorst had vaak twee, drie balcontacten nodig voor controle”, verklaarde trainer Joop Gall aan Voetbal International. “Bovendien was hij zó gebrand als hij inviel dat hij ook goaltjes meepikte. Die rol was lastig voor een speler die karakterologisch zo in elkaar steekt als Weghorst.”

Doorbraak bij Heracles

Weghorst botste in die periode meermaals met mensen binnen FC Emmen. Assistent-trainer Martin Drent weigerde zelfs enige tijd met de spits samen te werken, al besloot Gall dat uiteindelijk niet toe te staan vanwege de sportieve belangen. Na twee seizoenen had de eerstedivisionist de mogelijkheid om Weghorst langer vast te leggen, maar vanwege een optie in zijn contract weigerde Emmen dit. Daarop koos de jonge aanvaller voor een transfervrije overstap naar Heracles.

In Almelo moest Weghorst zijn basisplaats zien te veroveren. De spits slaagde in zijn missie, mede door doel te treffen in de duels met Ajax en buurman FC Twente. Weghorst eindigde zijn eerste seizoen in de Eredivisie op acht doelpunten en zeven assists. Heracles beleefde een zwakke eerste seizoenshelft, maar wist zich dankzij een prima eindspurt toch nog relatief makkelijk veilig te spelen door als veertiende te eindigen met een vrij riante voorsprong op de degradatieplaatsen.

Het tweede seizoen van Weghorst in Almelo werd nóg succesvoller. Al na vijf competitieduels stond de spits op vier doelpunten in de Eredivisie, met een uiteindelijke productie van twaalf doelpunten. Weghorst scoorde eveneens twee keer in de halve finale van de play-offs om Europees voetbal, waarna Heracles een historische prestatie leverde door de finaleronde te winnen ten koste van FC Utrecht. Voor het eerst in de clubgeschiedenis plaatste Heracles zich voor Europees voetbal.

Succes in Alkmaar

Weghorst speelde zelf geen Europees voetbal met Heracles. De spits koos in de zomer van 2016 voor AZ, dat slechts anderhalf miljoen euro hoefde af te tikken voor zijn handtekening. Weghorst maakte zijn eerste treffer in Alkmaarse dienst op 4 augustus tegen het Griekse PAS Giannina (1-2 zege) in de voorrondes Europa League en trof eveneens doel tijdens zijn competitiedebuut voor AZ, thuis tegen sc Heerenveen (2-2). Met achttien doelpunten en vijf assists beleefde Weghorst een prima eerste jaar in het AFAS Stadion.

Weghorst vormde in het seizoen 2017-2018 een fantastisch duo met Alireza Jahanbakhsh. Zelf produceerde de spits 27 goals en acht assists in 37 officiële wedstrijden, waar zijn Iraanse teamgenoot zelfs topscorer van de Eredivisie werd. Weghorst maakte negen van zijn doelpunten in de KNVB Beker, maar alleen in de finale tegen Feyenoord (0-3 nederlaag) bleef hij droog staan. AZ verloor in zijn eerste seizoen eveneens de bekerfinale, tegen Vitesse (0-2).

Transfer naar Wolfsburg

In de zomer van 2018 raakte AZ het gevreesde aanvalsduo kwijt. Jahanbakhsh verkaste naar het Engelse Brighton & Hove Albion, waar Weghorst koos voor het Duitse VfL Wolfsburg. De Bundesliga-club telde zo’n 10,5 miljoen euro neer voor diens handtekening. Net als in het verleden zorgde zijn stap omhoog voor scepsis, maar andermaal bewees hij het ongelijk van de critici. Met achttien goals en zeven assists beleefde Weghorst een uitstekend debuutjaar in Wolfsburg, dat als nummer zes Europees voetbal wist af te dwingen.

Ook het tweede seizoen van Wolfsburg was met twintig goals en vijf assists dik in orde. De spits had een groot aandeel in de topvier-klassering van zijn werkgever, dat zich hiermee kwalificeerde voor de Champions League. Met de komst van Mark van Bommel veranderde er echter veel in Wolfsburg. De competitiestart was nog veelbelovend te noemen, maar daarna beleefde de club een vrije val op de ranglijst. Ondertussen ontstonden de eerste haarbreukjes in de relatie tussen Wolfsburg en Weghorst.

Verrassende transfer naar Burnley

Weghorst werd als speler van Weghorst aan grotere clubs gelinkt, maar koos begin 2022 voor een totáál andere stap. De spits maakte voor veertien miljoen euro de overstap naar Burnley. De Engelse club stond op dat moment onderaan in de Premier League. Een risico dus, ware het niet dat de droom om in de meest prestigieuze competitie ter wereld te spelen hem wist te overtuigen. “Er zitten natuurlijk risico’s aan deze stap. Daar heb ik goed over nagedacht en over gesproken. Ik ben erop voorbereid”, verklaarde hij tegenover ESPN.

Weghorst debuteerde namens Burnley tegen Watford (0-0) en had in zijn tweede wedstrijd middels een fraaie assist een groot aandeel in het 1-1 gelijkspel tegen Manchester United. Scoren deed de spits voor het eerst tegen Brighton & Hove Albion, dat met 0-3 opzij werd gezet. Burnley degradeerde echter uit de Engelse Premier League en daarom besloot hij een clausule te activeren.

(Pro Shots)

Via Besiktas naar Manchester United

Dankzij de geactiveerde clausule maakte Weghorst op huurbasis de overstap naar Besiktas. De spits maakte in een half jaar veel indruk bij de Turkse topclub (negen goals in achttien duels), maar begin 2023 nam hij alweer afscheid in Istanbul. Weghorst verraste vriend en vijand door zich voor de rest van het seizoen 2022-2023 te laten verhuren aan grootmacht Manchester United.

Weghorst debuteerde op 18 januari 2023 voor Manchester United, dat op bezoek bij Crystal Palace bleef steken op 1-1. Manager Erik ten Hag liet hem meteen starten. De spits speelde in het begin de meeste wedstrijden vanaf het begin, maar het gebrek aan scoringsdrift ging ten koste van zijn perspectief. Weghorst scoorde maar twee keer in 31 officiële wedstrijden, maar won wel de Carabao Cup met United. Ook had hij een aandeel in het bereiken van de FA Cup-finale (verloren van Manchester City) door doel te treffen in de strafschoppenserie tegen Brighton & Hove Albion.

TSG 1899 Hoffenheim

In de zomer van 2023 vertrok Weghorst andermaal op huurbasis bij Burnley. Ditmaal werd de spits ondergebracht bij TSG 1899 Hoffenheim. In zijn debuutwedstrijd tegen VfB Lübeck (1-4 zege, DFB-Pokal) wist hij op 14 augustus meteen een assist op te eisen, maar pas op 28 oktober werd zijn eerste doelpunt een feit. Op bezoek bij VfB Stuttgart wist Weghorst bij te dragen aan de 2-3 overwinning.


Interlandcarrière

Weghorst speelde namens Jong Oranje in 2014 voor het eerst in een vertegenwoordigend elftal van Nederland. Op 23 maart 2018 mocht de spits zijn eerste A-interland noteren, in de met 0-1 verloren oefeninterland tegen Engeland. In mei van dat jaar speelde hij ook zijn tweede en derde interland, maar daarna verdween hij weer uit beeld. Behalve een invalbeurt in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Estland (5-0 zege) werd Weghorst zelfs jarenlang niet opgeroepen voor Oranje.

(Pro Shots)

De goede prestaties van Wolfsburg en de toegenomen wisselmogelijkheden bezorgden Weghorst een nieuwe kans in 2021. De spits scoorde in de laatste oefeninterland richting het EK tegen Georgië (3-0 zege). Weghorst mocht zelfs starten in de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne en had met een treffer een aandeel in de 3-2 zege. Ook in de drie wedstrijden daarna kreeg hij speeltijd van bondscoach Frank de Boer, die na de uitschakeling tegen Tsjechië in de achtste finale opstapte.

Weghorst liet zich tijdens het WK 2022 gelden door als invaller tweemaal te scoren in de kwartfinalewedstrijd tegen Argentinië. De spits sleepte er een strafschoppenserie uit en benutte zijn inzet, maar kon WK-eliminatie niet voorkomen. Bijna een jaar later, in november 2023, schoot Weghorst zijn land definitief naar het EK van 2024 door het allesbeslissende doelpunt te maken tegen Ierland (1-0). Na afloop botste hij met NOS-verslaggever Arman Avsaroglu.

Laatste update: 22 november 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie